Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Hlas tesne pred voľbami dupol na plyn s dezinformáciami

Hlas klame, keď tvrdí, že EÚ zakazuje používať autá so spaľovacími motormi a plynové kotle. V kampani tiež nepodložene straší pred demoláciou rodinných domov, nižšími dôchodkami kvôli migrantom a záchodmi pre štyri pohlavia.   Politici buď dezinformácie šíria, alebo s nimi chcú bojovať. Tak sa dajú zhrnúť výsledky analýzy kampane do europarlamentu portálu EURACTIV Slovensko. Strana […]
5 min.

Hlas klame, keď tvrdí, že EÚ zakazuje používať autá so spaľovacími motormi a plynové kotle. V kampani tiež nepodložene straší pred demoláciou rodinných domov, nižšími dôchodkami kvôli migrantom a záchodmi pre štyri pohlavia.  

Politici buď dezinformácie šíria, alebo s nimi chcú bojovať. Tak sa dajú zhrnúť výsledky analýzy kampane do europarlamentu portálu EURACTIV Slovensko.

Strana Hlas sa v posledných dňoch kampane jednoznačne zaradila do prvej skupiny. Na sociálnych sieťach šíri reklamy, v ktorých straší pred príchodom migrantov, štyrmi záchodmi a v programe popisuje nepodložené a nepravdivé informácie o Európskej zelenej dohode.

Analýza vychádza z programov politických strán a analytických údajoch spoločnosti Gerulata.

Hlas-SD

Strana Hlas v posledných dňoch kampane pritvrdila. Na sociálnej sieti Facebook si platí reklamu na kampaň pod heslom Pozor na európske hrozby.

V rámci tej zdieľa vizuály, ktoré majú zobrazovať „ideologické presadzovanie nebezpečných nezmyslov“ Európskou úniou. Reklama odkazuje na programovú stránku Hlasu, ktorá tiež obsahuje nepravdy.

Hlas jednoznačne zavádza v reklame, v ktorej tvrdí, že 1,6-milióna Slovákov kvôli EÚ príde o auto. V programe tvrdí, že pôjde o dôsledok „zákazu používania áut so spaľovacími motormi“.

Európska únia však nezakazuje autá so spaľovacím motorom používať. Od roku 2035 zakáže predaj nových áut so spaľovacími motormi, to sa však nedotkne áut zakúpených pred týmto rokom.

Ďalšia reklama tvrdí, že EÚ zakazuje používať plynové kotle, čo tiež nie je pravda. V jednom z vizuálov Hlas prezentuje obrázok záchodov pre štyri pohlavia a vytvára tak nesprávny dojem, že európska legislatíva túto záležitosť nejako upravuje.

V ďalšej z reklám Hlas tvrdí, že nedopustí „nižšie dôchodky kvôli migrantom“, alebo predstavuje „účet z EÚ“, v ktorej ide na migranta 20-tisíc eur, ale na dôchodcu a dieťa 0 eur. Hlas však neuvádza žiadne zdroje pre tieto tvrdenia a nedodáva ani fakt, že sociálna politika na rozdiel od tej migračnej medzi kompetencie EÚ nepatrí.

Medzi najúspešnejších komunikátorov bruselských tém na sociálnych sieťach patrí líder kandidátky hlasu Branislav Becík. Ten na sociálnych sieťach šíri zavádzajúce informácie o tom, že EÚ bude nútiť slovenských farmárov vraždiť dobytok.

V kampani sa vyjadroval aj k téme obnovy najmenej energeticky efektívnych budov. Napriek tomu, že EÚ nakoniec schválila legislatívu, ktorá ani neobsahuje povinné rekonštrukcie, Becík na sociálnych sieťach šíri predstavu, že EÚ chystá dokonca povinnú demoláciu neefektívnych rodinných domov.

Túto tému riešia aj viaceré reklamy Hlasu. Program strany prezentuje účet na výstavbu rodinného domu s údajnými požiadavkami Green Deal.

Zdroje týchto výpočtov strana neuvádza a náklady štátu na energetickú transformáciu alebo migračnú solidaritu mieša s nepodloženými nákladmi na „dom s požiadavkami Green Deal“. Na rôznych miestach tak straší nepodloženými informáciami o tom, že Green deal vyjde slovenskú domácnosť na 35-tisíc eur, prípadne 213 eur mesačne.

Predvolebné dezinformácie: Anna Belousovová straší miliónmi migrantov

Portál EURACTIV Slovensko sa pozrel na najúspešnejšie príspevky na sociálnych sieťach, ktoré zdieľajú dezinformačné naratívy a zavádzajú o novom migračnom pakte EÚ. V príspevkoch zavádzajú aj politici Smeru.

Smer-SD

Vládna strana v svojom programe nepravdivo spája konanie Európskej komisie ohľadom právneho štátu na Slovensku s vládnou politikou.

Smer presadzuje ukončenie dodávok zbraní na Ukrajinu, zachovanie práva veta a konzervatívnu rodinnú politiku. Zároveň presadzuje zmeny v trestnom poriadku Slovenska, ktoré v európskych inštitúciách vytvárajú obavy o ochranu právneho štátu, eurofondov a napĺňanie záväzkov z plánu obnovy.

Smer tieto dve skutočnosti zavádzajúco prepája a tvrdí, že konanie Európskej komisie je spolitizované a živené domácou opozíciou, najmä stranou Progresívne Slovensko. V programe tvrdí, že „progresívni vlastizradci kydajú na vládu Roberta Fica v snahe, aby nám európski technokrati vzali eurofondy“. Mechanizmus podmienenosti eurofondov zásadami právneho štátu označuje za „prostriedok politickej kontroly a boja proti nepohodlným štátom, čí vládam“.

V príspevku „ČO SA NEZMESTILO NA TLAČOVKU XXVI.“ s viac ako 30-tisícmi interakcii premiér Robert Fico hovorí, že by sa nečudoval, keby im Európska komisia „z čisto politických dôvodov a výsledku prezidentských volieb skočila na fondy“. Aj druhý najpopulárnejší predvolebný príspevok s 28-tisícmi interakcií „ŠIKANU A DVOJITÝ METER Z BRUSELU ZAŽÍVAME LEN KVÔLI VOJNE NA UKRAJINE A NAŠIM SUVERÉNNYM POSTOJOM” Roberta Fica šíri tento naratív.

V programe sú tiež zmienky o „nadvláde elít“, tlaku bohatých bánk a globalizačných tlakov, čo sú kľúčové slová antisemitických konšpirácií. Tie ďalej evokujú politici Smeru, ktorí na sociálnych médiách pokračujú v skloňovaní aj kľúčového slova „Soroš“.

Vláda Smeru tiež publikuje zavádzajúce informácie o migračnej politike EÚ a vzbudzuje dojem, že obsahuje povinné kvóty alebo relokácie migrantov.

Dezinformácie ako nástroj kampane: Šimečka vraj študoval prevraty a za atentátom stála CIA

Portál EURACTIV Slovensko sa pozrel na najúspešnejšie príspevky na sociálnych sieťach, ktoré šírili dezinformačné naratívy pred eurovoľbami 2024. Okrem obvinení z plánovania „majdanov“ na Slovensku sa týkali aj pripravovaného zákona o mimovládkach či atentátu na premiéra Roberta Fica.

Republika

Program strany Republika je stručný a obsahuje zavádzajúce skratky, ktoré vzbudzujú dojem, že migračný pakt obsahuje povinné kvóty na imigrantov, spája EÚ s „tehotnými mužmi“ a „tretími pohlaviami“.

Dezinformácie predstavujú aj základ komunikácie strany Republika na sociálnych sieťach. Deje sa tak v oblasti migrácie, kde kandidáti Republiky strašia nadhodnotenými počtami migrantov a tvrdia, že nové migračné pravidlá zmenia Európu na Afriku.

Kandidáti Republiky tiež hovoria o „Sorošovcoch“ a „Sorošovskej klike v Bruseli“. Natáčajú videá o tom, ako EÚ robí zo Slovákov pokusné králiky, spochybňovali klimatickú krízu na základe chladného počasia a vzbudzovali dojem, že Európska únia chce za nepohodlné politické názory trestať občanov napríklad obmedzením rýchlosti v aute alebo kapacity batérie elektroáut. Hojné boli aj dezinformácie o tom, že Európska únia núti ľudí jesť hmyz alebo červíky.

Predvolebné dezinformácie: Únia nám prikáže vyzabíjať kravy, aby sme ich nahradili červíkmi

Pred eurovoľbami najviac o poľnohospodárskej a potravinárskej politike EÚ dezinformuje líder Hlasu kandidátky Branislav Becík. Tvrdí, že v plánoch Európskej zelenej dohody je prinútiť Slovensku „vraždiť“ kravy, lebo produkujú veľa emisií. Krajná pravica straší hmyzom v potravinách. 

Kto chce s dezinformáciami bojovať

Niektoré politické strany naopak v programoch deklarujú záujem s dezinformáciami bojovať.

Progresívne Slovensko sa v svojom stručnom program vyjadruje na podporu spoločného boja proti hybridným hrozbám, ktoré nepoznajú hranice štátov. „Spoločný postup európskych štátov umožňuje bojovať proti dezinformáciám a nenávistným prejavom,“ pripomínajú tiež progresívci.

Detailnejší program predstavila strana SaS. Podľa tej nie je Akt o digitálnych službách efektívnym nástrojom pre boj s dezinformáciami. SaS chce podporovať riešenia „založené na efektívnom stíhaní orgánmi činnými v trestnom konaní“.

Podľa liberálov by teda mala s dezinformáciami bojovať najmä polícia, ktorý by mala trestať ich autorov, nie platformy, ktoré ich šírenie sprostredkujú.

KDH nemá boj s dezinformáciami v programe, avšak líderka Miriam Lexmann oceňuje prijatie zákona o digitálnych službách. Tiež by chcela, aby sa algoritmy sociálnych médií zaradili medzi vysoko rizikovú umelú inteligenciu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie