Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Hnednú tuje v záhrade? Existuje na to jednoduchý a lacný spôsob

12.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Grandpa). Bujné, zdravé a zelené tuje sú pýchou každého záhradkára. Žiaľ, občas sa nám stane, že nám kríky začnú nečakane hnednúť. Čo môžeme v takejto situácii robiť? Ukazuje sa, že existuje jednoduchý a lacný spôsob, ako to urobiť. Prečo tuje hnednú?Foto: shutterstock/Grandpa Prečo tuje hnednú? Dôvodov môže byť veľa […]
Menej ako 1 min. min.

12.04.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Grandpa).

Bujné, zdravé a zelené tuje sú pýchou každého záhradkára. Žiaľ, občas sa nám stane, že nám kríky začnú nečakane hnednúť. Čo môžeme v takejto situácii robiť? Ukazuje sa, že existuje jednoduchý a lacný spôsob, ako to urobiť.

Prečo tuje hnednú?
Foto: shutterstock/Grandpa

Prečo tuje hnednú? Dôvodov môže byť veľa

Tuja, tiež známa ako arborvitae, je jednou z najobľúbenejších záhradných rastlín, ktorá si ukradla srdcia Slovákov. Je nenáročná na starostlivosť, perfektne zapadne do priestoru, je vysoko odolná voči poveternostným vplyvom. Z týchto dôvodov je ideálny pre živý plot.

Tuja nevyžaduje častú zálievku ani prihnojovanie. Napriek tomu aj taká silná rastlina niekedy potrebuje podporu. Varovným signálom, ktorý by sme nemali ignorovať, je hnednutie tuje, ktoré môže byť príznakom rôznych problémov. Hoci prirodzené hnednutie vetvičiek je normálny jav, nadmerné hnednutie môže byť pre rastlinu nebezpečné.

Jedným z dôvodov, prečo tuja môže zhnednúť, je príliš hustá výsadba kríkov. Stromy vysadené príliš blízko seba si navzájom tienia, čo vedie k nedostatočnému prístupu svetla. V takejto situácii by ste mali zvážiť opätovnú výsadbu rastlín, aby ste im poskytli vhodné podmienky pre rast a vývoj.

Tuje môžu byť tiež náchylné na hubové choroby, najmä ak sú príliš zalievané. Vďaka tomu môžeme na ich výhonkoch pozorovať pleseň, čo vedie k tomu, že rastliny časom zhnednú. V takom prípade je potrebné použiť postrek.

Tieto kríky môžu tiež zhnednúť v dôsledku napadnutia škodcami, ako je lykokaz tujový alebo lamprodila festiva, ktorý sa v poslednom období sa premnožil na juhu Slovenska.

Ako zachrániť hnednúce tuje?
Foto: shutterstock/Ahanov Michael

POZRITE TIEŽ AJ: Tieto rastliny nevysádzajte vedľa tují. V opačnom prípade rýchlo uhynú

Ako zachrániť hnednúce tuje? Jednoduchý domáci sprej s dvoma prísadami

Doma vyrobený cesnakový sprej nám pomôže bojovať proti útokom mnohých rôznych škodcov, vrátane vošiek, roztočov a molíc. Jeho príprava je veľmi jednoduchá a lacná. Potrebujete len dve ingrediencie – cesnak a vodu.

Do litra vody pridáme asi 25 g cesnaku.

Potom všetko melieme, kým nezískame jednotnú tekutinu.

Nechajte zmes cez noc.

Tekutinu preceďte, nalejte do postrekovačov a je to hotové.

Aby boli domáce cesnakové postreky účinné, musia sa vykonávať pravidelne, napríklad dvakrát denne. Nezabúdajte tiež, že takáto zmes má relatívne krátku trvanlivosť, preto je lepšie ju pripravovať pravidelne, nie vopred.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako a kedy pestovať jahody? Dodržujte pravidlo 30/60. Budete zbierať iba šťavnaté ovocie

Posilňujúce hnojivo so škoricou. Polievajte ním svoje sadenice paradajok, aby boli silné a zdravé

The post Hnednú tuje v záhrade? Existuje na to jednoduchý a lacný spôsob appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie