Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Hnojíte zeleninu týmto spôsobom? Všetko je vidieť na listoch. Nič vám nevyrastie

21.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Floki). Aby vaša záhrada potešila kvalitným ovocím a zeleninou, musíte do nej vložiť trochu srdca. Dôležité je tiež vedieť, aké rastliny pestujete, a dbať na ich potreby. Pri starostlivosti o plodiny ste náchylní robiť chyby, ktoré môžu vašu prácu znehodnotiť. Aké sú príznaky prehnojenia rastlín? Aké sú príznaky prehnojenia […]
Menej ako 1 min. min.

21.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Floki).

Aby vaša záhrada potešila kvalitným ovocím a zeleninou, musíte do nej vložiť trochu srdca. Dôležité je tiež vedieť, aké rastliny pestujete, a dbať na ich potreby. Pri starostlivosti o plodiny ste náchylní robiť chyby, ktoré môžu vašu prácu znehodnotiť. Aké sú príznaky prehnojenia rastlín?

Aké sú príznaky prehnojenia rastlín?
Foto: shutterstock/Floki

Pre mnohých ľudí je starostlivosť o záhradu skutočnou vášňou. Nič sa nevyrovná chutnému ovociu a zelenine nazbieraným priamo z kríka, takže ak máte „kúsok zeme“, snažíte sa ho spravovať čo najlepšie. Často to však s hnojením pôdy preháňate, čo môže neskôr spôsobiť problémy.

Ako môžete poškodiť svoje rastliny? Zistite, či pri záhradníčení nerobíte tieto chyby

Vaše plodiny môžu stratiť kvalitu nielen tým, že ignorujete ich potreby. Prílišná starostlivosť o ne môže tiež prispieť k ich plytvaniu. Najviac chýb sa robí pri hnojení, preto sa oplatí oboznámiť sa s nimi a do budúcnosti sa im vyhnúť.

Nedostatočné hnojenie môže mať za následok, že vaša úroda bude mizerná a prinesie slabé výnosy. Počas intenzívneho rastu rastlín sa pôda stáva neúrodnou a rastliny potom nemajú odkiaľ čerpať živiny. Vtedy je potrebné pôdu obohatiť o draslík, fosfor alebo dusík.

O prehnojení hovoríme vtedy, keď ovociu a zelenine dodávate príliš veľa živín. Preto je dôležité prispôsobiť hnojivo potrebám rastlín a aplikovať ho len v správnom pomere.

Nedostatok vedomostí o signáloch, ktoré vám rastlina vysiela. Nech to znie akokoľvek zvláštne, ich stav môžete vyčítať z listov. Spálené okraje poukazujú na príliš veľa draslíka, hnedé listy na nadbytok železa a spálené špičky na problém s fosforom.

Najviac chýb v starostlivosti o zeleninovú záhradu sa robí pri hnojení.
Foto: shutterstock/Joanne Dale

Aplikácia dusíka sa pre strukoviny neodporúča. Nepotrebujú tento druh hnojiva, pretože využívajú dusík z atmosféry. Rajčiakom a paprikám tiež neprospieva prebytok dusíka, ktorý spôsobuje praskanie zrelých plodov. Iná situácia je v prípade uhoriek, ktoré potrebujú dusík vo veľkom množstve počas celého vegetačného obdobia. Cibuľa, mrkva, červená repa a petržlen potrebujú len občas trochu biohumusu.

Aké sú príznaky nadmerného hnojenia rastlín? Situáciu možno napraviť

Ak spozorujete príznaky nadmerného hnojenia, musíte okamžite zastaviť ďalšie dodávky živín. V takejto situácii záhony výdatne zalievajte, čo pomôže odplavovať minerálne soli z pôdy. Mali by sa tiež odstrániť poškodené listy alebo vetvičky a sledovať stav porastu. Najlepším riešením je presadiť rastliny do čerstvej pôdy. Rastliny, ktoré už rodia, by sa nemali presádzať.

Okamžite výdatne zalievajte zeleninu, aby sa odplavili minerálne soli z pôdy.
Foto: shutterstock/PhotoJuli86

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Pridajte ho do pôdy a tá bude úrodná ako nikdy predtým. Záhrada prinesie úrodu

Zalievanie nestačí. Toto obľúbené ovocie a zelenina neprežijú, ak sa nepostaráte o jednu vec

The post Hnojíte zeleninu týmto spôsobom? Všetko je vidieť na listoch. Nič vám nevyrastie appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie