Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Hnojivo pre zelenú fazuľu a paradajky. Vyrobíte to doma jednoducho

Cesnak je cenným doplnkom nielen v kuchyni, ale aj v záhrade. Medzi jeho pozoruhodné vlastnosti totiž okrem kulinárskych kvalít patrí aj široké spektrum účinkov proti chorobám a na stimuláciu imunity. Zázračné účinky cesnaku sa oplatí využiť v záhrade vytvorením domáceho organického hnojiva. Jeho účinok sa zintenzívni pridaním bobkového listu. Cesnak zabraňuje chorobám rastlín Prečo práve […]
Menej ako 1 min. min.

Cesnak je cenným doplnkom nielen v kuchyni, ale aj v záhrade. Medzi jeho pozoruhodné vlastnosti totiž okrem kulinárskych kvalít patrí aj široké spektrum účinkov proti chorobám a na stimuláciu imunity.

Zázračné účinky cesnaku sa oplatí využiť v záhrade vytvorením domáceho organického hnojiva. Jeho účinok sa zintenzívni pridaním bobkového listu.

Cesnak zabraňuje chorobám rastlín

Prečo práve cesnak? Po prvé, zvyšuje odolnosť rastlín voči patogénom. Zdraviu prospešné vlastnosti cesnaku sú známe už stáročia a dodnes sa používa ako prírodné antibiotikum. Oplatí sa ho používať aj pri pestovaní rastlín.

Sadenice a mladé výhonky zeleniny sú obzvlášť citlivé na škodlivé účinky húb a chorôb spôsobených stresovými faktormi, ako sú napríklad zmeny počasia. Cesnakové hnojivo zabráni vzniku chorôb tým, že posilní imunitný systém rastlín.

Po druhé, niektoré druhy hmyzu nemajú cesnak v obľube. Zeleninové plodiny ohrozujú najmä škodcovia ako mšice, mravce alebo slimáky, ktorých cesnak účinne odpudzuje svojou charakteristickou vôňou obsiahnutou v éterických olejoch.

Hnojivo z cesnaku urýchľuje rast rastlín

Cesnak má na rastliny nielen posilňujúci, ale aj stimulačný účinok, čím urýchľuje ich rast. Je to vďaka vysokému obsahu dusíka, draslíka a fosforu, ako aj síry, čo sú živiny nevyhnutné pre rast, kvitnutie a plodenie zeleniny, ako aj pre budovanie koreňového systému.

Rastlinám prospeje aj bobkový list, ktorý podobne ako cesnak dodáva rastlinám fosfor a draslík. Ako pripraviť domáce hnojivo z týchto dvoch zložiek?

Recept na hnojivo z cesnaku a bobkového listu

Ak chcete pripraviť toto domáce hnojivo pre rastliny, zalejte tri bobkové listy a tri strúčiky cesnaku (ktoré nemusia byť olúpané) 500 ml horúcej vody. Prikryte a nechajte stáť jeden deň. Z času na čas nádobou potraste a roztok premiešajte.

Po 24 hodinách roztok zrieďte 2 litrami vody. Hnojivo je pripravené. Používajte ho na postrek a zalievanie rastlín. Je ideálne pre zelenú fazuľu a stimuluje aj rast paradajok, papriky, uhoriek a baklažánov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie