Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Hnutí ANO chystá zavést EET pro všechny podnikatele. Šílené, zní od řemeslníků

Už během předchozího volebního období chtělo hnutí ANO zavést EET pro všechny podnikatelské profese. A to by se nemělo měnit ani v případě nové EET, lišit by se měla jen v technickém provedení. „Naší ambicí je místo výjimek přijít s co nejjednodušším a intuitivním systémem, ze kterého budou mít podnikatelé pouze přínos například v podobě nižších daní […]
Menej ako 1 min. min.

Už během předchozího volebního období chtělo hnutí ANO zavést EET pro všechny podnikatelské profese. A to by se nemělo měnit ani v případě nové EET, lišit by se měla jen v technickém provedení. „Naší ambicí je místo výjimek přijít s co nejjednodušším a intuitivním systémem, ze kterého budou mít podnikatelé pouze přínos například v podobě nižších daní a odstranění nekalé konkurence,“ řekla Schillerová na dotaz, zda se EET bude týkat všech či jen vybraných odvětví podnikání.

ČTĚTE TAKÉ: Příznivci ANO eurovolbám nerozumí, řekl Schmarcz. Kulidakis tepal Spolu přes tah Niedermayerem

„Nová EET bude postavena na nejmodernějších systémech. Chceme, aby odpadla povinnost tisknout účtenku, aby nebylo potřeba mít neustálé online připojení. Aby to opravdu nikoho nestálo ani korunu. Kdo má pokladnu, využije tu svou. Kdo má chytrý telefon, stáhne si autorizovanou aplikaci zdarma,“ dodala Schillerová.

EET pro platby v hotovosti skončila před rokem a půl poté, co i se slibem jejího zrušení vyhrála koalice Spolu volby. Do té doby fungovala EET kvůli covidu v dobrovolném režimu pouze pro první dvě vlny, tedy restaurace, hotely či maloobchod. Dobrovolně evidoval jen zlomek z nich. „Obecně lze říci, že ve druhé polovině roku 2022 zaevidovala alespoň jednu tržbu zhruba pětina dříve evidujících podnikatelů,“ uvedl pro CNN Prima NEWS Tomáš Weis z Generálního finančního ředitelství.

Narovnání podmínek, nebo přehnaná byrokracie?

Se znovuzavedením nějakého modernizovaného EET nemají problém ti, kteří už si na EET takříkajíc zvykli. Pro obnovení je například prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek, podle něhož má EET několik pozitivních dopadů včetně narovnání podmínek podnikání a nárůstu plátců DPH.

Podle Luboše Kastnera z Českého gastronomického institutu EET není byrokracie, ale pouze funkcionalita pokladního systému. „Ten má 99 procent podnikatelů v gastronomii. Nemáme s EET problém, většina gastronomie s tím nemá problém. Nejsem ale podporovatel tohoto řešení, jsem podporovatel digitalizace. Platby kartou suplují EET,“ sdělil pro CNN Prima NEWS.

Obezřetný je prezident Svazu obchodu a průmyslu ČR Tomáš Prouza. „Kde se točí hodně hotovosti, tedy v gastronomii a obchodech, EET smysl dává. Trápit tím nějakého drobného živnostníka, který si přivydělá deset tisíc měsíčně, je přehnaná byrokracie,“ pronesl Prouza.

Redakce oslovila i zástupce z řad profesí, kterých by se druhá verze EET mohla nově týkat a v jejich případě už očekávaně nadšení nezní. „Já a většina řemeslníků považujeme za šílené, že se něco ruší a pak zase zavádí. Když už EET bylo, mělo zůstat, byli jsme na to připravení. Nikdo s tím neměl problém. Teď se to má zavádět znova? Bude k tomu ohromná nevole,“ řekl redakci výkonný ředitel Cechu malířů, lakýrníků a tapetářů ČR Pavel Žatečka.

ČTĚTE TAKÉ: Schodek rozpočtu se prohloubil, v květnu dosáhl 210,4 miliardy Kč. Trestuhodné, řekla Schillerová

Přínos nového EET pro státní pokladnu zpochybnila místopředsedkyně České advokátní komory Monika Novotná. „Drtivá většina advokátů své služby fakturuje a jsou jim placeny bankovním převodem. Hotovostní platby se týkají jen malého počtu advokátů, pro které to bude nepochybně administrativní zátěž, ale nijak dramatická. K čemu jsem ale skeptická, je spíš to, zda takové opatření skutečně přinese státní pokladně avizované výnosy. Myslím, že se na výběru daní projeví jen minimálně,“ řekla Novotná.

Hnutí ANO dlouhodobě zdůrazňuje mnohamiliardový výnos z EET pro státní rozpočet, ten ale zpochybnil i hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. „Až takový výnos pro státní kasu to není. Nějaké prostředky navíc by to přineslo. Ale ne takové, aby to dalo do pořádku deficit důchodového systému, jak o tom hnutí ANO mluvilo,“ uvedl pro CNN Prima NEWS s tím, že znovuzavedení EET by sice umenšilo šedou ekonomiku, pro podnikatelskou činnost by to ale bylo zatížení. „Myslím, že je to poměrně nešťastné. Nejdřív to bylo, pak nebylo kvůli covidu, pak to nová vláda odpískala celé. Střídání nálad podnikatele zatěžuje nejvíce,“ doplnil.

Vlajková loď EET

Zavedení EET bylo vlajkovou lodí někdejšího ministra financí a později premiéra Andreje Babiše (ANO). První dvě vlny odstartovaly v roce 2016. Druhé dvě se vůbec nerozjely. Tehdejší opozice a část podnikatelské a živnostenské veřejnosti EET kritizovala s tím, že z podnikatelů dělá sprosté podezřelé a ničí malé obchody a živnosti. Zastánci EET naopak říkají, že narovnává podmínky podnikání, krotí šedou ekonomiku a chrání poctivé podnikatele před nepoctivými.

Ještě než se odložily třetí a čtvrtá vlna, velká diskuze se vedla i okolo toho, jak bude stát kontrolovat dodržování EET právě u kadeřnic či malířů. „Poučíme se z veškeré kritiky, která na EET 1 byla,“ uvedla pro CNN Prima NEWS Schillerová s tím, že detaily k technickému řešení nového EET předloží později. Slibuje ale „žádné finanční a zcela zanedbatelné administrativní náklady“. Dá se předpokládat, že se návrh objeví ve volebním programu hnutí ANO pro příští sněmovní volby.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie