Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Hoďte hrsť do hrnca s bôbom. Bruško nebude nafúknuté ako balón

13.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Richard M Lee). Sezóna čerstvého bôbu je veľmi krátka, preto ju musíte rýchlo využiť. Hoci sa dá podávať na tisíce spôsobov, jedno je isté: musí sa vopred uvariť, inak nebude vôbec vhodný na konzumáciu. Žiaľ, niekedy po takejto bôbovej hostine vyzerá bruško ako balón a trápi nás nepríjemná plynatosť. […]
Menej ako 1 min. min.

13.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Richard M Lee).

Sezóna čerstvého bôbu je veľmi krátka, preto ju musíte rýchlo využiť. Hoci sa dá podávať na tisíce spôsobov, jedno je isté: musí sa vopred uvariť, inak nebude vôbec vhodný na konzumáciu. Žiaľ, niekedy po takejto bôbovej hostine vyzerá bruško ako balón a trápi nás nepríjemná plynatosť. Aby ste sa tohto problému zbavili, nemusíte sa jej vzdať, stačí vedieť, ako ho uvariť. Ako variť bôb, aby nenafukoval? Tu je odpoveď.

Sezóna čerstvého bôbu je veľmi krátka, preto ju musíte rýchlo využiť. Ako správne variť bôb?
Foto: shutterstock/Richard M Lee

Ako variť bôb?

Varenie strukovín nie je zložitá operácia, ale mnohí ľudia to aj tak robia nesprávne, pretože po ich konzumácii zaručene budú mať nafúknuté brušká. Pamätajte, že na zmiernenie týchto nepríjemných ťažkostí sa odporúča fazuľu vopred namočiť. Keď varite bôb, na rozdiel od fazule a hrachu ho nezalievajte studenou vodou, ale siahnite po vriacej vode. Po hodine v takomto kúpeli by mal byť bôb oveľa lepšie stráviteľný naším telom.

A čo varenie? Aj tu by sme mali byť opatrní, pretože sa oplatí poznať ďalší trik. Priznajme si, že naše babičky a mamy nás učili variť strukoviny pod pokrievkou, pretože potom celý proces prebieha rýchlejšie. Ak však pokrievku odoberieme, je to fakt: musíme síce počkať o niečo dlhšie, ale všetky prchavé látky zodpovedné za nadúvanie sa rýchlo naturalizujú.

Bôb je pokladom vitamínov a živín. Stojí za to vedieť, ako ho variť.
Foto: shutterstock/Agnyeshka

Pridajte do hrnca. Bôb nebude nafukovať

Samotná voda niekedy nestačí na to, aby vas bôb po uvarení nenafúkol. Na zmiernenie nepríjemných ťažkostí môžete niekedy použiť prírodné prísady. Stačí siahnuť po vetvičke kôpru, čerstvej pažítke, niekoľkých bobkových listoch alebo čajovej lyžičke rasce. Vyskúšajte ich postupne, pretože bôb bude mať pri takomto použití vždy trochu inú chuť, takže sa neoplatí obmedzovať.

Hoďte bobkový list do hrnca s bôbom. Bruško nebude nafúknuté ako balón.
Foto: shutterstock/Evgrafova Svetlana

Ako správne pripraviť bôb?

Príprava bôbov by nám nemala robiť veľké problémy, ale je užitočné vedieť, ako to urobiť efektívne. Majte na pamäti pomery, aby mal bôb dostatok priestoru, preto potrebujete dvakrát viac vody, ako máte v hrnci bôbov. Do vriacej vody môžete pridať trochu soli (rovnú čajovú lyžičku na každý liter), ale aj trochu cukru, aby ste zvýraznili chuť. Ako dlho variť bôb? Na túto otázku nikdy neexistuje jednoznačná odpoveď, pretože všetko závisí od viacerých faktorov: jeho čerstvosti, veľkosti a množstva vody. Najlepšie je ju pri varení sledovať a kontrolovať: ak sa šupka po uvarení zvrásnila a ľahko sa oddeľuje od vnútra, je to znamenie, že je pripravený.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako pripraviť ľahkú a krémovú majonézu? Pani Žofka pozná dokonalé pomery a tajnú ingredienciu

Ako uvariť karfiol, aby nebol horký? Jednoduchý trik zjemní jeho chuť

The post Hoďte hrsť do hrnca s bôbom. Bruško nebude nafúknuté ako balón appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie