Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Horší než Guantánamo: CNN exkluzivně ve vězení pro bojovníky ISIS. Čekáme tu na smrt, říkají

Tábor Al-Hol mají pod kontrolou Syrské demokratické síly (SDF) podporované USA. Na rozlehlé ploše žije přibližně 40 tisíc lidí. V drtivé většině se jedná o ženy a děti bojovníků ISIS, a to z 60 různých zemí. Několik žen při příchodu štábu CNN zdvihá na kameru ukazováček pravé ruky na znamení solidarity s ISIS. „Proč bych […]
Menej ako 1 min. min.

Tábor Al-Hol mají pod kontrolou Syrské demokratické síly (SDF) podporované USA. Na rozlehlé ploše žije přibližně 40 tisíc lidí. V drtivé většině se jedná o ženy a děti bojovníků ISIS, a to z 60 různých zemí. Několik žen při příchodu štábu CNN zdvihá na kameru ukazováček pravé ruky na znamení solidarity s ISIS. „Proč bych měla?“ odpovídá zahalená žena na otázku reportérky Clarissy Wardové, jestli teď nelituje toho, že se přidala k ISIS.

ČTĚTE TAKÉ: To jsem ještě neviděl, říká expert o záchraně rukojmích v Gaze. CNN odhaluje detaily tajné akce

Radikalizace dětí jejich matkami je tu velký problém. Při zátahu SDF z počátku letošního roku se podařilo získat video z výcviku dětí v táboře. Podle SDF jsou dospívající chlapci nuceni do svateb, aby zplodili další generaci bojovníků ISIS. To může vysvětlovat přibližně 60 porodů, které se tu odehrají každý měsíc. I proto přistoupily SDF k radikálním metodám. Ženy z tábora tvrdí, že když chlapci dosáhnou 12 let, jsou matkám odebráni a posláni na převýchovu.

S několika chlapci s tímto osudem mluvila Wardová v rehabilitačním zařízení Orkeš. „Říká, že je mu teprve 12 let. Je tu asi tři nebo čtyři měsíce. Byl odebrán své matce. Ani neví, jaké je jeho příjmení,“ popisuje reportérka rozhovor s mladíkem jménem Islam, který je původně z ruského Dagestánu.

„Právní černá díra“ horší než Guantánamo

Podle lidskoprávních organizací je takové oddělování „otřesným porušením mezinárodního práva“. Ale generál SDF Mazloum Abdi tyto praktiky obhajuje. „Místo toho, aby tyto organizace odsuzovaly to, co děláme, a nazývaly to porušováním lidských práv, by nám měly poskytnout pomoc, pokud jde o náš program, který již léta realizujeme s cílem rehabilitovat tyto děti,“ uvedl pro CNN.

Mladiství jsou drženi také v nechvalně proslulé věznici Panorama, kam Wardová jako první novinář od roku 2021 získala přístup. „Lidskoprávní aktivisté označují Panoramu financovanou USA za „právní černou díru“ horší než Guantánamo. Ve výslechové místnosti se setkáváme s 19letým Stefanem Uterlooem ze Surinamu. Říká nám, že byl do vězení přivezen, když mu bylo 14 let, spolu s více než 100 dalšími nezletilými,“ popisuje Wardová v reportáži.

Ve vězení potkala také britsko-pákistánského lékaře Mohammeda Saqíba, který je podezřelý ze spolupráce s ISIS. „Dozorci nás bijí holemi. Abych byl upřímný, čekám jen na svou smrt. Z tohoto vězení se už nedá dostat. Pravděpodobně nikdy,“ tvrdí muž do kamery. Ředitel věznice ale mučení a špatné zacházení s vězni popírá. Podle něj to díky kamerám není možné.

Druhou šanci dostane málokdo

V dalším táboře pro zadržované ženy a děti naráží Wardová na Američanku Hodu. Ta se radikalizovala na internetu a z rodné Alabamy odjela žít na území ovládané ISIS. Teď svého rozhodnutí lituje a chce se vrátit zpět.

„Chci jen dýchat americký vzduch a být mezi lidmi. Mám ráda lidi v Americe. Jsou velmi otevření, odpouštějí a jsou to lidé, kteří dávají druhou šanci. A myslím, že kdyby si se mnou sedli a vyslechli si můj příběh od začátku, dali by mi druhou šanci.“

K tomu ale podle Wardové jen tak nedojde. „Od většiny lidí tady se vyžaduje pokání a odpouští se jen zřídka. Cena za ignorování této ošklivé krize se stále zvyšuje,“ uzavírá svoji exkluzivní reportáž.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Maminku viděl umírat. Rusům se chci pomstít, říká 10letý sirotek v děsivé reportáži CNN

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie