Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Hotely a penzióny zaznamenali slabšiu návštevnosť, predpandemický rok stále neprekonala

Návštevnosť hotelov a penziónov v apríli medziročne klesla o štyri percentá a hodnotám turisticky úspešného roka 2019 sa vzdialila o 13 percent. Vyšší počet hostí ako v minulom roku dosiahli iba tri z ôsmich krajov, a to Košický, Trenčiansky a Banskobystrický kraj. V utorok o tom informoval Štatistický úrad. Ubytovacie zariadenia cestovného ruchu na Slovensku […]
Menej ako 1 min. min.

Návštevnosť hotelov a penziónov v apríli medziročne klesla o štyri percentá a hodnotám turisticky úspešného roka 2019 sa vzdialila o 13 percent. Vyšší počet hostí ako v minulom roku dosiahli iba tri z ôsmich krajov, a to Košický, Trenčiansky a Banskobystrický kraj. V utorok o tom informoval Štatistický úrad.

Ubytovacie zariadenia cestovného ruchu na Slovensku navštívilo v apríli tohto roka 384-tisíc hostí, čo bolo o 3,9 percenta menej než v rovnakom období vlaňajšieho roka.

Návštevnosť hotelov

Pod medziročne nižšie čísla návštevnosti hotelov a penziónov v apríli sa podpísal aj marcový termín veľkonočných sviatkov, ktoré tak na rozdiel od vlaňajška nepomohli ubytovateľom k lepším výsledkom.

K dosiahnutiu návštevnosti turisticky úspešného roka 2019 chýbalo v hoteloch a penziónoch takmer 60-tisíc návštevníkov. Hostia strávili v zariadeniach cestovného ruchu vyše 900-tisíc nocí, priemerná dĺžka pobytu v apríli bola 2,4 noci.

Návštevníci ubytovacích zariadení
cestovného ruchu v rokoch 2019 až 2024. GRAF: ŠÚSR

Dve tretiny z ubytovaných hostí boli domáci návštevníci. Ich celkový počet bol porovnateľný s predchádzajúcim rokom, keď dosiahol takmer 244-tisíc osôb.

V porovnaní s predpandemickým rokom 2019 však hotelom a penziónom chýbala desatina domácich hostí. Ubytovatelia zaznamenali v apríli predovšetkým nižšiu zahraničnú návštevnosť. Ich služby využilo 140-tisíc hostí spoza hraníc, čo bolo o 7,5 percenta menej než v predchádzajúcom roku. Do aprílových hodnôt roku 2019 chýbala ubytovateľom takmer pätina cudzincov.

Turistické kraje

Medziročne vyššiu návštevnosť mali ubytovatelia v Košickom, Trenčianskom a Banskobystrickom kraji. Domáci hostia smerovali v apríli najčastejšie do turisticky významných krajov – Žilinského, Prešovského a Bratislavského kraja.

Spolu tieto tri kraje tvorili takmer 60 percent celkovej návštevnosti. Ani jeden z nich však nedosiahol čísla minulého roka, v hoteloch a penziónoch tu chýbalo dva až osem percent domácich hostí.

Počet zahraničných návštevníkov vzrástol medziročne len v Košickom a Trnavskom kraji. Naopak, najväčší, skoro 20-percetný pokles, zaznamenal Žilinský kraj. Najviac cudzincov navštívilo v apríli Bratislavský kraj, a to 66-tisíc, čo bola takmer polovica z celkového počtu návštevníkov zo zahraničia. Nasledoval Žilinský kraj s 19-tisíc cudzincami a Trnavský kraj so 14-tisíc hosťami spoza hraníc.

V súhrne za prvé štyri mesiace roku 2024 sa v zariadeniach cestovného ruchu ubytovalo 1,6 milióna návštevníkov, čo bolo o dve percentá viac ako v rovnakom období minulého roka.

Zahraničná návštevnosť rástla medziročne pritom rýchlejším tempom ako domáca návštevnosť. Kým počty cudzincov vzrástli o štyri percentá, domácich hostí pribudlo medziročne len nepatrne (jedno percenta).

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie