Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Hrozba tetanu je v létě akutnější. Bakterie číhají v prachu, půdě i zvířecích výkalech

Co mají krávy a ovce společného s tetanem? Ve zvířecích výkalech, stejně jako v půdě i domácím prachu, číhají bakterie Clostridium tetani. A pokud nejsme očkovaní, mohou se nám snadno dostat do těla – stačí se projít naboso po louce a říznout se o střep. Možná se vám zdá, že je tetanus nemoc, která už byla vymýcena a kterou známe […]
Menej ako 1 min. min.

Co mají krávy a ovce společného s tetanem? Ve zvířecích výkalech, stejně jako v půdě i domácím prachu, číhají bakterie Clostridium tetani. A pokud nejsme očkovaní, mohou se nám snadno dostat do těla – stačí se projít naboso po louce a říznout se o střep. Možná se vám zdá, že je tetanus nemoc, která už byla vymýcena a kterou známe maximálně z čítanek, a očkování tedy není nutné. To je ale omyl.

ČTĚTE TAKÉ: Opět přibývá nakažených koronavirem. Jak příznaky odlišit od letního nachlazení?

„Tetanus je velmi vážné onemocnění s inkubační dobou tří až třiceti dnů,“ uvedl Petr Širůček z Kliniky infekčního lékařství Fakultní nemocnice Ostrava.

Tetanem se nakazil před několika lety tříletý chlapec z Brna – do nosu si strčil zrezivělou baterii. Očkovaný nebyl, jeho matka totiž údajně patřila mezi odpůrce očkování. Skončil ve vážném stavu v nemocnici. „Chlapec je u nás hospitalizovaný, je ve stabilizovaném stavu. Součástí léčby je kromě jiného podání očkovací látky, tzn. anatoxinu, plus hotové protilátky, kterým se říká antiglobulin,“ popsal tehdy ředitel brněnské nemocnice Roman Kraus.

V Česku je očkování proti tetanu součástí hexavakcíny, která se aplikuje dětem v batolecím věku na třikrát, pak následuje přeočkování v šesti a deseti letech. „V ideálním případě by člověk, který se dožije 85 let věku, měl dostat deset vakcín proti tetanu – v 10, 30, 50, 65, 75 a 85 letech,“ nechal se slyšet Širůček.

Řiďte se očkovacím průkazem

Tedy nejprve v rozmezí 20, později 10 let. Jenže – kdo si to hlídá? „Očkovaná jsem, ale netuším, kdy to bylo,“ řekla CNN Prima NEWS jedna z obyvatelek Ostravy. „Sleduje to obvodní lékařka, já to neřeším,“ doplnil další. „My jako praktici, dětští i dospělí, to sledujeme, pacienty upozorňujeme a protože je to povinné očkování, injekce jim dáváme,“ uvedl praktický lékař Lubomír Nečas.

Obzvláště pečliví praktičtí lékaři pak pacientům nalepí informaci o posledním očkování třeba na průkaz pojišťovny, aby měli informaci na očích. Je totiž opravdu důležité nechat se proti tetanu pravidelně očkovat. Ne nadarmo se nemoci říká strnutí šíje. Přesně to se totiž může stát a může to skončit i úmrtím.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Nákaza žloutenkou typu E hrozí při grilování vepřového i zvěřiny. Na co dávat pozor?

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie