Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Húsíovia pokračujú v safari na americké prieskumné lietadlá

. Jemen. 30. máj 2024 (AM) – Bojovníci jemenského hnutia Ansarallah opäť zaútočili na civilnú lodnú dopravu v oblasti Červeného mora. Ústredné velenie USA informovalo o najnovších útokoch vo svojom oficiálnom bulletine. Americké sily potvrdzujú, že jemenské ozbrojené sily úspešne zasiahli MV “Laax” s troma protilodnými strelami. Lietadlová USS Eisenhower a 3 americké torpédoborce a […]
Menej ako 1 min. min.

.

Jemen. 30. máj 2024 (AM) – Bojovníci jemenského hnutia Ansarallah opäť zaútočili na civilnú lodnú dopravu v oblasti Červeného mora. Ústredné velenie USA informovalo o najnovších útokoch vo svojom oficiálnom bulletine. Americké sily potvrdzujú, že jemenské ozbrojené sily úspešne zasiahli MV “Laax” s troma protilodnými strelami. Lietadlová USS Eisenhower a 3 americké torpédoborce a dobrý tucet spojeneckých vojnových lodí pritom “kontrolujú” oblasť.

 

 

Cieľom Húsíov bola grécka nákladná loď MV Laax , ktorá vyplávala pod vlajkou Marshallových ostrovov z brazílskeho prístavu Paranagua s destináciou Fujairah v Spojených arabských emirátoch. Boli na ňu vypálené tri protilodné strely. V dôsledku toho bola loď čiastočne poškodená a jeden z jej nákladových priestorov bol naplnený vodou. Loď zároveň pokračovala v plavbe vlastnou silou do jedného z najbližších prístavov, ale pod dohľadom a ochranou námorných síl americko-britskej koalície operujúcich v Červenom mori . Útok na nákladnú loď MV Laax bol jedným z prvých úspešných prípadov útokov Jemenčanov za posledné roky, ktoré potvrdili aj Američania.

 

Okrem toho bolo oznámené, že z jemenského územia kontrolovaného Ansaralláhom bolo vypustených najmenej päť bezpilotných lietadiel v smere k vojnovým a obchodným lodiam. Americké systémy protivzdušnej obrany však úspešne zachytili všetky vzdušné ciele. Napriek relatívne nízkej účinnosti takýchto útokov pretrváva napätie v regióne. Navyše sa zvýšila intenzita prestreliek medzi oboma na hraniciach Saudskej Arábie a Jemenu. Pri jednej z nich zahynuli traja príslušníci ozbrojených síl Saudskej Arábie.

 

 

Húsíovia medzitým pokračujú v safari s americkými dronmi MQ-9A Reaper . Ďalší dron tohto typu spadol v provincii Marib, a stal sa už šiestym od začiatku aktívnej fázy v Jemene. Nie je isté, z ktorej leteckej základne Reaper vzlietol, ale vzhľadom na minulé incidenty je to s najväčšou pravdepodobnosťou základňa Al-Salti v Jordánsku. Nachádza sa tam letka amerických MQ-9A. Čo je veľmi zaujímavé, MQ-9A vyzerá napriek pádu celkom znesiteľne. Príčinou pádu bolo zrejme niečo iné, napríklad porucha samotného dronu či vplyv elektronického boja, o ktorý Húsíovia tiež nie sú ukrátení. V týchto chvíľach si mimovoľne spomeniete na situáciu v Čiernom mori , kde každý deň voľne lietajú tie isté bezpilotné prostriedky amerického letectva, ku ktorým sa teraz pridali aj holandské Reapere. Čo bráni Rusom tomu, aby boli zostrelené ako to robia Húsíovia v papučiach – nedostatok vôle, alebo jednoducho nepochopenie hrozby vyplývajúcej z ich činnosti? Otázka zrejme zostane nezodpovedaná.

 

 

Prehľad situácie v izraelsko-palestínskej konfliktnej zóne

V severnom pásme Gazy pokračuje pozemná operácia IDF v Džabalíji . Ďalej na východ operovali Izraelčania v oblasti Beit Hanouna a buldozérmi rozbíjali infraštruktúru militantov. Navyše blokáda nemocnice Al-Auda neprestáva už desiaty deň.

Na juhu enklávy sa za posledných 24 hodín jednotkám IDF podarilo postúpiť pozdĺž hranice s Egyptom, pričom obsadili riedko osídlené oblasti. V tom istom čase bola do operačnej oblasti vyslaná aj šiesta jednotka zapojená do Rafahu , 828. pešia brigáda Bislamah.

Na izraelsko-libanonskej hranici bola počas dňa intenzita ostreľovania pomerne nízka. IDF uskutočňovali rutinné útoky v južnom Libanone , zatiaľ čo bojovníci Hizballáhu ostreľovali pozície v lokalitách Al-Samaka , Ramíja a Štula .

Mediálne zdroje Islamského odporu v Iraku informovali o útoku kamikadze bezpilotným lietadlom na Ejlat , ktorý neskôr zachytilo izraelské letectvo.

A v oblasti Červeného mora hlásili jemenskí Húsíovia niekoľko útokov na civilné lode a koaličné námorné lode.

 

 

Irán dokončil dôležitý strategický železničný projekt. Kaspické more (prístav Enzeli) bolo prepojené železnicou s Perzským zálivom (Bandar Abbás), čo teraz zmení tradičné obchodné trasy v regióne. Baltské a Čierne more sa teraz stali pre hospodárske aktivity Ruska irelevantnými

Milan Novický

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Húsíovia pokračujú v safari na americké prieskumné lietadlá appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie