Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Hyundai i20 T-GDi Family – šikovný ale drahší ako Fabia. TEST

Prečítajte si test modelu i20 s benzínovým turbomotorom, s manuálnou prevodovkou a v strednej výbave Family. Hyundai i20 Family je šikovný model, no je prekvapivo drahší, než Fabia. O dvojspojkách si v tomto teste nič nepovieme, prepáčte, nebudeme si predsa kaziť chuť a nechám to na iné ďalšie testy. Naposledy sme testovali veľké rodinné SUV menom Tarraco, teraz je to menšie rodinné, […]
Menej ako 1 min. min.

Prečítajte si test modelu i20 s benzínovým turbomotorom, s manuálnou prevodovkou a v strednej výbave Family. Hyundai i20 Family je šikovný model, no je prekvapivo drahší, než Fabia. O dvojspojkách si v tomto teste nič nepovieme, prepáčte, nebudeme si predsa kaziť chuť a nechám to na iné ďalšie testy. Naposledy sme testovali veľké rodinné SUV menom Tarraco, teraz je to menšie rodinné, ale aj o kus lacnejšie auto.

Malý hatchback z triedy B dnes už nie je takým horúcim predajným artiklom ako v minulosti. Pravdou ale je, že automobilky dnes ponúkajú najmodernejšie prvky výbavy, asistenčné systémy i komfortné prvky aj do svojich najmenších áut. Takže i20-tku si môžete, čo môžete, priam musíte kúpiť ovešanú výbavou, o ktorej sa hatchbackom pred desiatimi rokmi ani nesnívalo. A to sa odráža aj na cene. Keď potom jeden z výrobcov ponúkne zvýhodnenú ponuku, zákazník prirodzene očakáva, že sa pridajú aj ďalší a potlačia na cenu. Ono to tak úplne nefunguje a dokladá to aj súčasná situácia pri veľkých konkurentoch menom Škoda Fabia a Hyundai i20. Tá prvá je v akciovej výbave Drive lacnejšia a zároveň lepšie vybavená, ten druhý na to kašle a znižovať ceny nechce, lebo je po facelifte a je ešte bohatšie vybavený ako predtým.

V ostatných rokoch sa ale veru nestávalo, že by auto značky Škoda bolo lacnejšou alternatívou, než konkurenti z Kórei. Zdá sa však, že v prípade týchto menších áut sa časy menia a Hyundai minimálne pri i20-tke začal väčšmi uprednostňovať kvalitu pred kvantitou.

Malé auto? Cena. Potom cena. Potom cena a potom možno niečo iné… Alebo?

Nový Hyundai i20 Family je treťou generáciou modelu. Na trh prišla v roku 2020 a pre Európu sa vyrába v Turecku. Auto ponúka viac priestoru ako minulá generácia, najmä však dodáva lepšie jazdné vlastnosti, lepšiu izoláciu vonkajšieho prostredia, viac prvkov výbavy, modernejšie systémy. Automobil je naďalej dostupný so základným benzínovým motorom s objemom 1,2 litra. Motor s nepriamym vstrekovaním nemá turbodúchadlo, ani elektrifikáciu, takže neohúri veľkou dynamikou a ani zázračnou spotrebou. Je to však moderný motor s klasickou koncepciou a štvorvalcovou architektúrou. Keď to porovnám s Fabiou: ponúkne trojvalec 1,0 MPi. Má však o kilowatt vyšší výkon (58 vs 59 kW) a nižšie položený vrchol krútiaceho momentu. Ten má ale i20-tka výrazne vyšší (93 vs 113 Nm). Obe autá rozhodne nebudú veľkí pretekári, skôr naopak. Veď na stovku zrýchlia za 13,7 respektíve 15,7 sekundy (Hyundai je o 2 sekundy rýchlejší).

Za zaujímavejšie považujem prepĺňané motorizácie. Objemy a počty valcov sú tam vyrovnané. Hyundai i20 vytlačí z 999 cm3 motorčeka 73,5 kW, kým Fabia ponúkne alebo 70 kW alebo 85 kW. Fabia ešte stále má aj 110 kW motor v ponuke. Turbo Fabia so 70 kW síce zrýchľuje podstatne dynamickejšie ako s MPi motorom, má iba 5-stupňovú prevodovku. Tento variant pritom reálne jazdí pramálo novinárov, takže sa o ňom veľa nedozviete, no ja mám tu česť poznať majiteľov tejto motorizácie a ich vyjadrenie je jasné: nikdy viac. To už radšej MPi. Síce to neťahá, ale je to aspoň lacné a ani sa to nepokazí…

Ak to nebude Hyundai i20, ale Fabia, neberte prvé dva najslabšie motory. To je pasca…

Motor to má s dlhými prevodmi ťažké. Aj keď ľahšie čelí diaľničným rýchlostiam, v mestskej džungli sa s ním majiteľ trápi. Buď mu to skáče na zuboch pri radení do nižších prevodov v neadekvátnych rýchlostiach (a derie pri tom aj spojku), alebo sa nevie poriadne rozbehnúť. Lebo motor pod otáčkami, kde zaberá turbo prežíva klinickú smrť. Pri Fabii teda určite odporúčam výkonnejší trojvalec 85 kW so šesťstupňovou prevodovkou.

Cena vzrastie len o pár stoviek. Aktuálne platná akciová výbava Drive aj s nejakými doplnkami i s metalízou vyšla v konfigurátore v septembri 24 na cene 17 105 eur (turbo´85 a manuál). I20-tka vo výbave Comfort s turbomotorom a manuálom i s peknou metalízou je za 18 440 eur (pri financovaní od Hyundai za 16 940 eur). Teda vyše tisíc eur navyše. Auto by však vôbec nemuselo byť drahšie, no ponúka za rovnú tisícku dva balíky Smart a Dizajn, ktoré nie sú na škodu.

Lacnejší vyhráva? Ak ide o cenu „už od“, potom áno…

Takže v preklade: áno, Fabia je aktuálne lacnejšia. Vďaka lepšie postavenej výbave Drive a štartovacej cene 13 990 eur podlieza i20 Comfort s cenou 14 840 eur. To je navyše cena platná len pri financovaní, inak platí 16 390 eur. Tá tisícka navyše v reálnych cenách po úprave výbav do podobného stavu pre i20 ale tkvie v metalízach bez príplatku. Tiež vo vstavanej navigácii bez príplatku. A ako som vyššie uviedol aj vo výkonnejšom a dynamickejšom atmosférickom motore s vyšším počtom valcov.

Škoda len, že obe autá k tomuto agregátu ponúknu len 5-stupňové manuálne prevodovky. Tým motoristov odsudzujú na neambicióznu jazdu s predbiehaním maximálne traktorov, či kombajnov a aj to s poriadnym výhľadom. Avšak pravdou tiež je, že nie každý potrebuje predbiehať a lacnejšie sa k normálnemu modernému autu bez háčikov a výrazných slabín v oblastí bezpečnosti jednoducho nedostanete. Vopred však varujem, tieto atmosférické motory jednoducho dynamiku neposkytujú.

Hyundai i20 Family

Nuž a ako sa žije s jednolitrovým turbom s manuálom v i20-tke vo výbave Family a s touto očarujúcou sýtou červenou? Veľmi dobre, vlastne. Po všetkých tých veľkých a ťažkých autách je jazdenie s menším vozidlom veľmi osviežujúce. Necítite sa v ňom v nebezpečenstve ako by ste sa mohli napríklad v i10-tke. No lepšie vnímate okolie a aj rýchlosti. Je to dobré auto so slušným odhlučnením, s dobrým kompromisom medzi jazdnými vlastnosťami a komfortom jazdy. Na palube nájdete všetko potrebné. Displej infotainmentu urobili veľký a ešte aj ten infotainment obdarili väčším množstvom funkcií ako to bežne robia konkurenti.

Proti audiu nemám väčšie výhrady, no teší ma najmä samotná jazda a práca s motorom. Na rozdiel od Fabie motor s týmto výkonom nemá hluché miesta. Konštruktérom sa podarilo pekne vygradovať výkon a aj keď cítite, že turbo sa reálne prebúdza nad 2000 ot/min, nemáte problém jazdiť ani s motorom v nižších otáčkach. Dá sa ako pohodlne, tak dynamicky. Jednoducho tento motor zvládne každého vodiča – ak teda nemá extra vysoké nároky na dynamiku. Sto koní beriem ako ideál podobne ako 115 pri Fabii.  

Výjazd mimo mesta znamená, že predbiehanie nie je problém. Malý motorček si stačí len pripraviť vhodným podradením a dokáže sa držať tzv. dobrého štandardu (6 a 8 sekúnd pri pružnosti). Teda zo 60 na 100 km/h na 2. stupni zrýchli za 6,08 sekundy, na 3. stupni za 6,88 sekundy a z 80 na 120 km/h za 8,2 sekundy na 3. stupni. Najmä na dvojke za dedinou ťahá naozaj oduševnene a disponuje naozaj pekným využiteľným pásmom otáčok. Navyše zásah obmedzovača nie je ako náraz do steny – obmedzenie výkonu, doslova ochabnutie údu. Nie, tu iba otáčky nejdú ďalej, takže auto už takmer nezrýchľuje, ale ani nevädne a drží si natlakované turbo. Je to až takmer pretekársky zážitok (keď to pritiahnem za vlasy samozrejme).

Tak si to zhrnieme, dobre?

Hyundai i20 Family je dizajnovo zaujímavý, priestorovo uspokojivý, podvozkovo príjemný, výbavovo adekvátny a jazdne zábavný hatchback. Nedáte zaň celý majetok, no taktiež ho už neviete kúpiť pod 10-tisíc. To skrátka nejde. Ani pre aktuálnu hodnotu peňazí (prameniacu z vysokej inflácie), ani pre ceny materiálov a ani pre množstvo výbavy, ktoré autá poskytujú už v tých najnižších stupňoch.

Ak chcete Fabiu, berte Fabiu, ak vám viac pasuje tento veselý Kórejčan, istotne si s radosťou priplatíte. A možno nájdete skladovku za dobrú cenu. Mne je sympatickejší práve Hyundai i20. Príde mi postavený lepšie s ponukou, ktorá má menej zákerných zákutí a s dizajnom, ktorý vyniká. Dať však 18-20 tisíc eur za malý hatchback? Nečudujem sa, že zákazníci radšej siahnu po crossoveroch, ktoré im dajú aspoň pocit vyššieho rešpektu na cestách navyše… Že zároveň aj veľa zoberú, to už je často vedľajšie.

The post Hyundai i20 T-GDi Family – šikovný ale drahší ako Fabia. TEST appeared first on automotoblog.sk.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie