Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ide o balkánsku „pilulku“ na tráviace ťažkosti. Jedzte a užívajte si zdravé črevá

30.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/CCat82). Tradičná balkánsky šalát (pasta) je na stoloch Slovákov už dlhé roky. Voláme ho aj srbský šalát. Oceňujeme hu pre jeho jedinečnú chuť a vôňu. Ukázalo sa, že konzumácia ajvaru môže mať blahodarný účinok na náš organizmus. Ako sa vyrába ajvar? Vložte trochu úsilia do jeho prípravy a už […]
Menej ako 1 min. min.

30.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/CCat82).

Tradičná balkánsky šalát (pasta) je na stoloch Slovákov už dlhé roky. Voláme ho aj srbský šalát. Oceňujeme hu pre jeho jedinečnú chuť a vôňu. Ukázalo sa, že konzumácia ajvaru môže mať blahodarný účinok na náš organizmus. Ako sa vyrába ajvar? Vložte trochu úsilia do jeho prípravy a už nikdy si nekúpite hotový z obchodu.

Tradičná balkánsky šalát je na stoloch Slovákov už dlhé roky. Oceňujeme ju pre jej jedinečnú chuť a vôňu
Foto: shutterstock.com/CCat82

Ajvar je zeleninový šalát pripravovaný najmä z baklažánov a papriky. Už dlho je dostupný v mnohých slovenských obchodoch, ale jeho korene siahajú na Balkán. Kedysi bol „kaviárom“ pre chudobných, dnes je chutnou prílohou k chlebu alebo mäsu. Nielenže výborne chutí, ale má aj priaznivý vplyv na naše zdravie. Zistite, čo môžete získať zaradením ajvaru do svojho jedálnička.

Je ajvar zdravý? Balkánsku pochúťku sa oplatí jesť nielen pre jej chuť.

Ajvar sa považuje za zdravý doplnok stravy, pretože sa skladá najmä zo zeleniny bohatej na vitamíny, minerály a antioxidanty. Ak sa pripraví s malým množstvom tuku, stáva sa nízkokalorickým občerstvením vhodným na redukciu. Hlavné zložky pasty, baklažán a paprika, dodávajú telu veľké dávky vitamínu C a B. Vďaka vysokému obsahu vlákniny regulujú činnosť našich čriev na zdravé čistenie. – Baklažán možno úspešne použiť aj v jedálničku pacientov, ktorí bojujú so syndrómom dráždivého čreva a sú na takzvanom protokole s nízkym obsahom tukov.

Paprika a baklažán podporujú správne fungovanie obehového systému, pomáhajú znižovať krvný tlak a regulovať hladinu cholesterolu. Paprika navyše ovplyvňuje libido, takže ju možno považovať za afrodiziakum. Ajvar je bohatý na korenie, ktoré prospieva tráviacemu systému, takže ho jedzme pre zdravie.

Výroba domáceho ajvaru zaberie veľa času, preto sa oplatí pripraviť väčšiu dávku a uskladniť ju na ďalšie použitie. Takto sa lahodná chuť uzavrie do nádoby, aby ste si ju mohli vychutnať, kedykoľvek na ňu dostanete chuť.
Foto: shutterstock.com/CCat82

Ako sa vyrába ajvar? Svoju vlastnú verziu si môžete pripraviť doma

Výroba domáceho ajvaru zaberie veľa času, preto sa oplatí pripraviť väčšiu dávku a uskladniť ju na ďalšie použitie. Takto sa lahodná chuť uzavrie do nádoby, aby ste si ju mohli vychutnať, kedykoľvek na ňu dostanete chuť. Tradičný recept obsahuje olej, takže ak chcete, aby bol váš ajvar diétny, nahraďte ho olivovým olejom a množstvo tuku znížte na polovicu. Budete potrebovať tieto ingrediencie:

1 kg baklažánu,

5 kg červenej papriky,

150 ml repkového oleja,

60 ml liehového octu,

2 strúčiky cesnaku,

2 ploché lyžice cukru,

pol čajovej lyžičky mletej pálivej papriky (možno pridať aj údenú papriku),

soľ a korenie podľa chuti.

Najprv umyte všetku zeleninu a osušte ju na uteráku. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Papriky položte na mriežku, pod ňu umiestnite plech (zelenina počas tepelnej úpravy pustí veľa šťavy) a pečte ich, kým nezmäknú a neodstráni sa z nich šupka. Papriky vložte do veľkého hrnca a pevne prikryte pokrievkou. Tým sa zabezpečí, že sa udrží teplo a šupky sa dobre odlúpnu. Baklažány na niekoľkých miestach popichajte nožom a rovnako ako predtým papriky vložte do rúry a pečte ich do mäkka. Keď je zelenina hotová, olúpte ju a z papriky odstráňte semená. Zeleninu vložte do sitka a počkajte niekoľko hodín, kým sa z nej nevypustí všetka voda. Po odcedení ju pomeľte na mäsovom mlynčeku a vložte do veľkej panvice (dobre poslúži aj hrniec s ťažkým dnom). Do horúcej zmesi pridajte olej a neustále miešajte, aby sa zmes neprilepila na dno. Keď zmes začne vrieť, pridajte korenie a prelisovaný cesnak. Horúci ajvar nalejte do pohárov a pasterizujte.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Zaváranie paradajok je veľmi jednoduché a prekvapivo rýchle na prípravu. Hodia sa aj v zime

Menia zaváranie na kulinársku katastrofu. Patent na expresné varenie v pohároch

The post Ide o balkánsku „pilulku“ na tráviace ťažkosti. Jedzte a užívajte si zdravé črevá appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie