Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

IDF potvrdili útok na školy OSN, pri ktorom zahynulo najmenej 35 ľudí v Gaze

Hovorca izraelských obranných síl (IDF) Daniel Hagari potvrdil útok na školu OSN v Gaze, pri ktorom údajne zahynulo najmenej 35 ľudí počas piatkového prejavu v Tel Avive. “Cez noc IDF uskutočnili presný útok založený na spravodajských informáciách zameraný na desiatky teroristov Hamasu a Islamského džihádu, ktorí sa ukrývali v škole OSN v Gaze. Niektorí z […]
Menej ako 1 min. min.

Hovorca izraelských obranných síl (IDF) Daniel Hagari potvrdil útok na školu OSN v Gaze, pri ktorom údajne zahynulo najmenej 35 ľudí počas piatkového prejavu v Tel Avive.

“Cez noc IDF uskutočnili presný útok založený na spravodajských informáciách zameraný na desiatky teroristov Hamasu a Islamského džihádu, ktorí sa ukrývali v škole OSN v Gaze. Niektorí z týchto teroristov sa zúčastnili masakru v Hamase 7. októbra,” uviedol Hagari.

Hovorca izraelských obranných síl (IDF) Daniel Hagari

Pokračoval, že “presný úder bol založený na konkrétnych spravodajských informáciách z viacerých zdrojov“. “Zastavili sme tikajúcu časovanú bombu. … Dvakrát sme odložili náš útok, pretože sme identifikovali civilistov v oblasti. Mali sme letecký dohľad, ktorý niekoľko dní monitoroval areál Hamasu. Útok sme uskutočnili, keď naše spravodajské informácie a sledovanie naznačili, že v areáli Hamasu nie sú žiadne ženy ani deti,” pokračoval Hagari a dodal, že izraelské “letectvo použilo presnú muníciu na zacielenie na tri konkrétne triedy”.

Podľa správ médií cieľová škola OSN v centrálnej časti Gazy hostí približne 6000 vysídlených Palestínčanov.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Mathew Miller komentoval útok slovami, že “ak je pravda, že máte toto miesto, kde sa Hamas skrýva v škole alebo militanti sa skrývajú v škole, títo jednotlivci sú legitímnymi cieľmi,” aj keď sú blízko civilistov, a “Izrael má právo pokúsiť sa zamerať na týchto civilistov.”

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Mathew Miller

Dodal tiež, že IDF “majú povinnosť minimalizovať civilné škody a podniknúť všetky možné kroky na minimalizáciu civilných škôd,” pričom poznamenal, že USA tlačia na izraelskú vládu a IDF, aby “boli úplne transparentné” o situácii.

Boje v pásme Gazy pokračujú už deviaty mesiac po tom, čo Hamas 7. októbra podnikol bezprecedentný útok na južný Izrael, pri ktorom zahynulo 1 139 ľudí, väčšinou civilistov, a podľa izraelských predstaviteľov unieslo viac ako 200 ľudí.

Izrael vyhlásil vojnu skupine a “úplné obliehanie” Gazy rozsiahlou kampaňou leteckých útokov. Pozemná invázia sa začala koncom tretieho týždňa, pričom izraelskí lídri prisľúbili, že “zničia” Hamas.

Palestínski predstavitelia uviedli, že v čase zverejnenia publikácie (7.6.2024) bolo zabitých najmenej 36 654 ľudí a viac ako 83 309 bolo zranených. IDF tvrdili, že cieľom reakcie boli lokality a infraštruktúra Hamasu.

Experti OSN však varovali pred “kolektívnym trestom” pre ľudí v Gaze predtým, ako predpovedali “humanitárnu krízu”, a potom tvrdili, že v regióne sa “usadzuje peklo”.

Príspevok IDF potvrdili útok na školy OSN, pri ktorom zahynulo najmenej 35 ľudí v Gaze je zobrazený ako prvý na tvotv.sk.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie