Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Indonézska sopka Ibu pri erupcii vyvrhla k oblohe hustý popol a sopečné mraky

Sopka Ibu v indonézskej provincii Severné Moluky v pondelok vybuchla a asi päť minút z krátera chrlila k oblohe hustý sivý popol a tmavé oblaky až do výšky 5000 metrov. Informuje o tom agentúra AP. “Sopečné otrasy sú stále intenzívne, takže existuje potenciál pre budúcu erupciu,” povedal Hendra Gunawan, šéf Centra pre vulkanológiu a geologické […]
Menej ako 1 min. min.

Sopka Ibu v indonézskej provincii Severné Moluky v pondelok vybuchla a asi päť minút z krátera chrlila k oblohe hustý sivý popol a tmavé oblaky až do výšky 5000 metrov. Informuje o tom agentúra AP.

“Sopečné otrasy sú stále intenzívne, takže existuje potenciál pre budúcu erupciu,” povedal Hendra Gunawan, šéf Centra pre vulkanológiu a geologické riziká. Sopka s nadmorskou výškou 1325 metrov leží na severozápade ostrova Halmahera.

Indonézia po erupcii sopky Ruang vydala varovanie pred cunami a uzavrela letisko

Po piatkovej erupcii centrum zvýšilo stupeň pohotovosti pre sopku z druhého na tretí v štvorstupňovej stupnici. Tým sa rozširuje ohrozenú oblasť, ktorú treba opustiť. Miestne úrady pripravili evakuačné stany, zatiaľ však nebol vydaný žiadny príkaz na evakuáciu.

Úrady tiež odporučili obyvateľom a turistom, aby sa vyhli okruhu 5 kilometrov od krátera sopky Ibu. Na jej severnej strane žije v tomto okruhu viac ako 13-tisíc ľudí, povedal Gunawan.

Indonézia s 270 miliónmi obyvateľov sa rozprestiera na rozsiahlom súostroví v juhovýchodnej Ázii s veľkou seizmickou a vulkanickou aktivitou. Na svojom území má 120 aktívnych sopiek. Nachádza sa na tichomorskom “Ohnivom kruhu”, kde sa stretávajú tektonické platne a ktorý sa tiahne od Japonska cez juhovýchodnú Áziu po tichomorskú panvu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie