Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Inflácia spomalila na 3,4 % (flash)

15. marca 2024/Aktuálne dianie v ekonomike, Domáca ekonomika, Flash správy Inflácia spomalila na 3,4 % 2024 | Flash info z vývoja cien Medziročná inflácia spomalila na 3,4 %, najmä vďaka lacnejším energiám.   Spotrebiteľské ceny vo februári medzimesačne stúpli o 0,5 % kvôli tabaku, pohonným hmotám a autobusovej doprave. Predpokladáme, že inflácia bude ďalej zvoľňovať smerom […]
Menej ako 1 min. min.

Medziročná inflácia spomalila na 3,4 %, najmä vďaka lacnejším energiám.  
Spotrebiteľské ceny vo februári medzimesačne stúpli o 0,5 % kvôli tabaku, pohonným hmotám a autobusovej doprave.
Predpokladáme, že inflácia bude ďalej zvoľňovať smerom k 3 %.

Spotrebiteľské ceny vo februári stúpli oproti januáru o 0,5 %. Mierne klesli ceny energií – lacnejšie bolo teplo a pokračovalo aj zlacňovanie cien pevných palív. Výrazne stúpli ceny pohonných hmôt, tie sú tak po dlhej dobe drahšie ako pred rokom. Ceny potravín a nealka vo februári zdraželi len minimálne. Výrazne zlacneli ceny olejov a tukov, ako aj a cukru a cukroviniek. Zdraželi najmä sezónne ovocie a zelenina, mierne stúpli ceny mlieka, syrov a vajec. Ceny chleba a obilnín, ako aj mäsa sa nezmenili. Vyššie spotrebné dane sa premietli do nárastu cien destilátov a najmä tabaku. Stúpli aj ceny vína, kým pivo zlacnelo.

Výraznejšie vo februári stúpli aj ceny služieb, ceny ostatných tovarov vzrástli len mierne. Z tovarov stúpli najmä ceny tovarov pre domáce zvieratá a tovary pre domácnosť na krátkodobú spotrebu. Najviac klesli ceny odevov a obuvi a športových pomôcok. Pri službách klesli ceny poistenia, najviac stúpli ceny dopravných služieb (leteniek a autobusovej dopravy), vzdelávania (školné v MŠ) a bytových služieb pre domácnosť. Nárast cien služieb však bol stále miernejší ako v minulom roku.

Oproti februáru 2023 boli spotrebiteľské ceny vyššie o 3,4 %. S výnimkou pohonných hmôt spomaľuje dynamika všetkých zložiek spotrebiteľských cien. Ceny energií a náklady bývania vo vlastnom (imputované nájomné) sú nižšie ako pred rokom. Ceny potravín (vrátane alkoholu a tabaku) sú medziročne vyššie už len o 4,5%, ceny tovarov o 4,3%. Najvyššiu dynamiku medziročného rastu si stále udržujú služby.

Inflácia by mala pokračovať v spomaľovaní. Ak neprídu žiadne neočakávané udalosti, v marci klesne inflácia pod tri percentá, kde by sa mala udržať až do konca roka.

Inflácia sa vo februári vyvíjala podľa očakávaní prognózy IFP.

Autori

Príspevok Inflácia spomalila na 3,4 % (flash) je zobrazený ako prvý na Inštitút finančnej politiky.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie