Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Inflácia v Turecku zaznamenala zrýchlenie

Inflácia v Turecku v marci zaznamenala zrýchlenie nad 68 %, dosahujúc tak najvyššiu úroveň za 16 mesiacov. Aj keď tieto čísla sú o niečo lepšie, než očakávali analytici, ktorí predpokladali prekročenie hranice 69 %. Tieto údaje zverejnili turecký štatistický úrad, agentúra AFP a portál tradingeconomics. Medziročný nárast spotrebiteľských cien v Turecku v marci dosiahol 68,5 […]
Menej ako 1 min. min.

Inflácia v Turecku v marci zaznamenala zrýchlenie nad 68 %, dosahujúc tak najvyššiu úroveň za 16 mesiacov.

Aj keď tieto čísla sú o niečo lepšie, než očakávali analytici, ktorí predpokladali prekročenie hranice 69 %. Tieto údaje zverejnili turecký štatistický úrad, agentúra AFP a portál tradingeconomics.

Medziročný nárast spotrebiteľských cien v Turecku v marci dosiahol 68,5 %, po februárovom raste o 67,07 %. Ide tak o najvýraznejšiu infláciu od novembra 2022. Napriek tomu, že inflácia zrýchľuje, je miernejšia, než predpokladali analytici, ktorí očakávali rast na 69,10 %.

Výrazný nárast cien sa prejavil najmä v reštauračných službách, vzdelávaní, zdravotníctve, doprave a potravinách. Najvýraznejší rast cien bol zaznamenaný v reštauráciách, hoteloch a kaviarňach, kde dosiahol takmer 95 %. Významne sa zvýšili aj náklady na dopravu, o približne 80 %. Nárast cien mimo potravín a energií posunul jadrovú infláciu nahor, ktorá v marci dosiahla 75,21 %, oproti 72,89 % vo februári.

Skupina nezávislých ekonómov ENAG však poukázala na to, že ich vlastné kalkulácie ukazujú na ešte vyššiu medziročnú infláciu v Turecku, až takmer 125 %. Situácia v krajine tak môže byť ešte zložitejšia, než uvádza oficiálny štatistický úrad.

©Slovenský večerník/ilustračné foto

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie