Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Inflácia vo Fínsku v marci opäť klesla

Medziročná miera inflácie vo Fínsku v marci opäť klesla a dosiahla najnižšiu úroveň za 31 mesiacov, ukázali predbežné údaje fínskeho štatistického úradu. Index spotrebiteľských cien vo Fínsku sa v marci zvýšil medziročne o 2,2 %, čo predstavuje pokles oproti predchádzajúcemu mesiacu, kedy dosiahol 3 %. Toto tempo rastu bolo najnižšie od augusta 2021, uviedol  portál […]
Menej ako 1 min. min.

Medziročná miera inflácie vo Fínsku v marci opäť klesla a dosiahla najnižšiu úroveň za 31 mesiacov, ukázali predbežné údaje fínskeho štatistického úradu.

Index spotrebiteľských cien vo Fínsku sa v marci zvýšil medziročne o 2,2 %, čo predstavuje pokles oproti predchádzajúcemu mesiacu, kedy dosiahol 3 %. Toto tempo rastu bolo najnižšie od augusta 2021, uviedol  portál RTTNews.

Pokles miery inflácie bol spôsobený miernejším rastom priemernej úrokovej sadzby z úverov na bývanie a nižšími cenami elektriny. Medziročný pokles cien potravín a nealkoholických nápojov v severskej krajine v marci prehĺbil na 1,7 % z februárových 0,5 %. V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny vo Fínsku v marci znížili o 0,1 % po náraste o 0,5 % v predchádzajúcom mesiaci.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v marci zvýšil medziročne len o 0,6 %, čo bolo oveľa pomalšie tempo rastu oproti 1,1 % vo februári.

©Slovenský večerník/ilustračné foto

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie