Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Integrácia Srbska do EÚ môže napomôcť zaceliť rany na západnom Balkáne, vyhlásil Blanár

Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár sa na okraj zasadnutia neformálneho zoskupenia Priatelia západného Balkánu v Rakúsku stretol so srbským rezortným kolegom Markom Djuričom. Tlmočil mu podporu SR v prístupových rokovaniach Srbska do EÚ s cieľom dosiahnuť posun otvorením ďalšieho hodnotiaceho rámca pre oblasť konkurencieschopnosti. Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí […]
Menej ako 1 min. min.

Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár sa na okraj zasadnutia neformálneho zoskupenia Priatelia západného Balkánu v Rakúsku stretol so srbským rezortným kolegom Markom Djuričom. Tlmočil mu podporu SR v prístupových rokovaniach Srbska do EÚ s cieľom dosiahnuť posun otvorením ďalšieho hodnotiaceho rámca pre oblasť konkurencieschopnosti.

Informoval o tom komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

SR sa aktívne angažuje na západnom Balkáne a dlhodobo podporuje európsku integráciu jednotlivých štátov, uviedlo MZVEZ. Podľa Blanára je Srbsko z tohto pohľadu “veľmi dôležitá krajina a jeho integrácia do EÚ môže významným spôsobom napomôcť zaceliť rany, ktoré sú v tomto regióne pomerne silné”. Pripomenul, že prístupové rokovania so Srbskom boli otvorené v roku 2014 a prebiehajú dodnes.

Česko je pre nás dôležitý partner, tvrdí Blanár. Avizuje rozvíjanie vzťahov na viacerých úrovniach

Ministri na bilaterálnom stretnutí v piatok vyzdvihli úroveň slovensko-srbských vzťahov a vyjadrili záujem o ich posilnenie predovšetkým v obchodnej a ekonomickej oblasti. Blanár tiež svojho srbského kolegu informoval o aktivitách slovenskej vlády v oblasti ekonomickej diplomacie.

“V Báčskom Petrovci sme zriadili nový honorárny konzulárny úrad s pôsobnosťou pre územie Vojvodinského autonómneho kraja, kde tvoria tretiu najpočetnejšiu národnosť práve Slováci,” uviedol šéf diplomacie SR s tým, že úrad bude prínosom nielen pre ekonomickú spoluprácu oboch štátov, ale aj v starostlivosti o slovenskú krajanskú komunitu.

S Djuričom hovoril aj o oficiálnej návšteve Srbska. Na jeseň tohto roka sa tiež plánuje rokovanie delegácií ministrov zahraničných vecí.

Skupina Priateľov západného Balkánu vznikla vlani s cieľom oživiť a zrýchliť prístupový proces. Tvoria ju ČR, Grécko, Chorvátsko, Rakúsko, Slovensko, Slovinsko a Taliansko. Ich ministri sa stretli so západobalkánskymi rezortnými kolegami v rámci konferencie Európske fórum Wachau.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie