Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Irán sa podľa diplomatov vo svojej odvete mieni vyhnúť rozsiahlej eskalácii

Irán dal dnes cez diplomatické zdroje Spojeným štátom najavo, že svoju avizovanú odvetu voči Izraelu povedie tak, aby sa vyhol rozsiahlej eskalácii, a nebude konať unáhlene. Agentúre Reuters to oznámili nemenované iránske zdroje. Washington medzitým Teheránu zopakoval, že na zrejme izraelskom údere na jeho konzulát v Damasku z 1. apríla sa nepodieľal. O zmiernení situácie […]
Menej ako 1 min. min.

Irán dal dnes cez diplomatické zdroje Spojeným štátom najavo, že svoju avizovanú odvetu voči Izraelu povedie tak, aby sa vyhol rozsiahlej eskalácii, a nebude konať unáhlene. Agentúre Reuters to oznámili nemenované iránske zdroje.

Washington medzitým Teheránu zopakoval, že na zrejme izraelskom údere na jeho konzulát v Damasku z 1. apríla sa nepodieľal. O zmiernení situácie šéf americkej diplomacie Antony Blinken rokoval so svojimi náprotivkami v Turecku, Číne a Saudskej Arábii.

Trinásť mŕtvych

Pri údere na iránsky konzulát v sýrskom hlavnom meste Damasku 1. apríla zahynulo trinásť ľudí, vrátane viacerých predstaviteľov iránskych revolučných gárd.

Najvyšší iránsky duchovný ajatolláh Alí Chameneí v stredu pohrozil, že Izrael potrestá. Izrael sa k útoku v Damasku neprihlásil, predpokladá sa ale, že je zaň zodpovedný.

Nemecko a Rusko vyzývajú na zníženie napätia. Irán hrozí útokom na Izrael

Či avizovaná odveta príde, a v akej podobe, nie je jasné. Izraelská armáda dnes uviedla, že je v stave “vysokej pripravenosti” a že inštrukcie platné pre civilistov sa nemenia, píše server The Times of Israel.

“Izrael je cieľom útokov (spojencov Iránu) z Jemenu, Iraku a Sýrie takmer každý týždeň… máme niekoľko vrstiev protivzdušnej obrany, ktorá však nikdy nebude úplne nepriepustná. Civilisti by mali zostať ostražití a riadiť sa platnými pravidlami,” povedal dnes novinárom armádny hovorca Daniel Hagari.

Za Irán dnes so Spojenými štátmi nepriamo komunikoval minister zahraničia Hosejn Amírabdolláhján, a to pri návšteve Ománu, ktorý podľa zdrojov Reuters v minulosti často figuroval ako sprostredkovateľ medzi Washingtonom a Teheránom.

Vyhrotenie situácie

Nemenovaný zdroj blízky americkej spravodajskej komunite uviedol, že s dotyčnou komunikáciou oboznámený nie je, Irán však podľa neho “veľmi jasne” povedal, že jeho reakcia bude “kontrolovaná” a vyhne sa ďalšiemu vyhroteniu situácie. Irán podľa neho použije svojich spojencov v regióne “na viaceré útoky na Izrael”.

Hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierrová dnes odmietla komunikáciu medzi Iránom a USA komentovať nad rámec vyhlásenia, že USA sa nezapojili do útoku v Damasku, a hovorca Pentagonu Pat Ryder dnes novinárom povedal, že “nemá krištáľovú guľu”, aby očakávanú iránsku reakciu komentoval, a že o spravodajských informáciách nemôže hovoriť. Spojené štáty sú najväčším zahraničným partnerom Izraela, ktorého zapojeniu do bojov sa Irán podľa zdrojov chce vyhnúť.

Jeden z nemenovaných zdrojov Reuters uviedol, že Teherán by bol ochotný ustúpiť a situáciu zmierniť za splnenia istých podmienok, vrátane začatia trvalého prímeria v Pásme Gazy. Tam Izrael od vlaňajšieho októbra vedie vojnu proti palestínskemu hnutiu Hamas, ktoré v južnom Izraeli vykonalo krvavé teroristické útoky. Rokovania o prímerí medzi Izraelom a Hamásom už mesiace viaznu a obe strany sa navzájom obviňujú z nedostatku flexibility a hovoria o prehnaných požiadavkách druhej strany.

“Prímerie v Gaze by Iránu poskytlo cestu von, keďže by potom mohol argumentovať, že vojenská hrozba voči Izraelu bola tým chýbajúcim dielikom, ktorý prímerie prinesie,” povedal Reuters Ali Vaez z neziskovej organizácie International Crisis Group so sídlom v Belgicku, ktorá skúma medzinárodné konflikty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie