Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Island bude mať prezidentku, voľby vyhrala podnikateľka Tómasdóttirová

Podnikateľka Halla Tómasdóttirová sa stane novou islandskou prezidentkou. Podľa verejnoprávnej rozhlasovej stanice RUV porazila v sobotňajších voľbách svoju najväčšiu rivalku, bývalú premiérku Katrín Jakobsdóttirovú. Úloha prezidenta je v islandskej politike predovšetkým ceremoniálna. Tómasdóttirová získala vyše 34 percent hlasov, Jakobsdóttirová približne o deväť percentuálnych bodov menej. Médiá uvádzajú, že Jakobsdóttirová svoju porážku uznala a svojej súperke […]
Menej ako 1 min. min.

Podnikateľka Halla Tómasdóttirová sa stane novou islandskou prezidentkou. Podľa verejnoprávnej rozhlasovej stanice RUV porazila v sobotňajších voľbách svoju najväčšiu rivalku, bývalú premiérku Katrín Jakobsdóttirovú. Úloha prezidenta je v islandskej politike predovšetkým ceremoniálna.

Tómasdóttirová získala vyše 34 percent hlasov, Jakobsdóttirová približne o deväť percentuálnych bodov menej.

Médiá uvádzajú, že Jakobsdóttirová svoju porážku uznala a svojej súperke zablahoželala. V apríli odstúpila z postu šéfky vlády, aby sa mohla venovať prezidentskej kampani.

Päťdesiatpäťročná Tómasdóttirová pôsobila ako riaditeľka globálnej neziskovej iniciatívy The B Team založenej britským miliardárom Richardom Bransonom. V roku 2007 tiež založila investičnú spoločnosť Audur Capital.

Štyridsaťosemročná Jakobsdóttirová bola považovaná za favoritku prezidentských volieb, avšak podľa niektorých analytikov v jej neprospech mohlo hrať to, že bola premiérkou a pre voličov mohla byť na hlavu štátu príliš politická. Medzi ďalšími kandidátmi boli profesor politológie, komik a dvaja vedci, píše francúzsky Le Monde.

Prezident na Islande pôsobí ako garant ústavy a národnej jednoty. Má však právomoc vetovať zákony alebo o nich vyhlásiť referendum.

Island, ostrov s približne 380-tisíc obyvateľmi ležiacimi tesne pod polárnym kruhom, sa v posledných 14 rokoch umiestnil na vrchole rebríčka krajín s najväčšou rodovou rovnosťou. Ten na základe miezd, zdravotnej starostlivosti či vzdelávania zostavuje Svetové ekonomické fórum.

V roku 1980 sa stal prvou krajinou na svete, ktorá si zvolila ženu za hlavu štátu. Tómasdóttirová bude druhou islandskou prezidentkou a úradu sa ujme 1. augusta.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie