Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Island opět zažívá ohnivé drama: Láva tryská u oblíbené turistické destinace Modrá laguna

Strhující záběry žhavé opony z lávy šlehající do výšky až padesáti metrů jsou dalším nezpochybnitelným svědectvím o nespoutané síle islandských živlů. Podle informačního portálu Visit Iceland však mezinárodní letiště i veškeré služby fungují. ČTĚTE TAKÉ: Počet poprav ve světě roste. Loni jich bylo nejvíce za posledních 10 let „Často se stává, že když sem přijedou turisté […]
Menej ako 1 min. min.

Strhující záběry žhavé opony z lávy šlehající do výšky až padesáti metrů jsou dalším nezpochybnitelným svědectvím o nespoutané síle islandských živlů. Podle informačního portálu Visit Iceland však mezinárodní letiště i veškeré služby fungují.

ČTĚTE TAKÉ: Počet poprav ve světě roste. Loni jich bylo nejvíce za posledních 10 let

„Často se stává, že když sem přijedou turisté z Česka, Francie nebo z USA, vůbec netuší, co se tady děje. Zarezervují si třeba výlet na Modrou lagunu a jsou velmi překvapení, když jim někdo řekne, že se může stát, že nedaleko vybuchne sopka,“ uvedla Češka žijící na Islandu Michaela Puczoková.

Zatímco zpočátku se obavy ze soptících vulkánů projevovaly nižším zájmem turistů, teď země zaznamenává opačný trend. „Vedlo to paradoxně ke zvýšení zájmu navštívit Island. Je tedy jasné, že mnoho lidí aktivní vulkány přitahují,“ uvedla ředitelka portálu Visit Iceland Oddny Arnarsdóttir.

To ale neznamená, že by lidé v bezprostřední blízkosti erupcí spali poklidným spánkem. Majitelé několika hotelů poblíž Modré laguny, hojně navštěvovaných geotermálních lázní uprostřed lávových polí, museli ve středu přesunout do bezpečí všechny své hosty.

„Modrou lagunu jsme evakuovali jako první a bylo tam docela dost lidí. Řekl bych, že něco přes stovku,“ uvedl záchranář Bergvin Snær Andrésson. A přestože život naprosté většiny Islanďanů nijak nevybočil ze zajetých kolejí, přibližně čtyři tisíce původních obyvatel Grindavíku nadále zůstávají v bezpečné vzdálenosti od svých domovů.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Palestinské ženy a děti zabíjela americká munice, píše CNN. Záběry zachycují drásavý křik

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie