Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Izrael je krajinou start-upov. Technologický sektor aj počas vojny rastie

Sektor vyspelých technológií teraz tvorí asi 20 percent výkonu ekonomiky Izraela. Uviedol to dnes Izraelský úrad pre inovácie. Zároveň vyzval vládu k väčším investíciám, ktoré by umožnili rýchlejší rast technologického sektora, informovala agentúra Reuters. Izraelský úrad pre inovácie vo svojej správe o stave sektora vyspelých technológií v Izraeli v tomto roku uviedol, že napriek ôsmim […]
Menej ako 1 min. min.

Sektor vyspelých technológií teraz tvorí asi 20 percent výkonu ekonomiky Izraela. Uviedol to dnes Izraelský úrad pre inovácie. Zároveň vyzval vládu k väčším investíciám, ktoré by umožnili rýchlejší rast technologického sektora, informovala agentúra Reuters.

Izraelský úrad pre inovácie vo svojej správe o stave sektora vyspelých technológií v Izraeli v tomto roku uviedol, že napriek ôsmim mesiacom trvajúcej vojne proti palestínskemu hnutiu Hamas v Pásme Gazy technologický sektor ďalej rastie, aj keď pomalšie ako v rokoch 2021 a 2022. Sektor tiež naďalej zostáva hlavným pohonom rastu ekonomiky krajiny. Na celkovom vývoze sa podieľa 53 percentami.

Miliardové zisky

Vlani vzniklo približne 600 nových start-upov. Technologické firmy potom získali osem miliárd dolárov, čo bolo o 55 percent menej ako v roku 2022. Celkovo v Izraeli pôsobí približne 9200 technologických firiem, ktoré zamestnávajú na 400-tisíc ľudí.

Generálny riaditeľ IAA Dror Bin uviedol, že aj keď sa jeho rozpočet zvýšil a pomohol začínajúcim firmám sumou 250 miliónov USD, je nevyhnutné, aby štát zdvojnásobil investície do technológií. Začínajúce firmy sa stretávajú s problémami pri získavaní peňazí kvôli vojne a vo všeobecnosti kvôli ťažkému globálnemu prostrediu pre financovanie.

Úspešne predávali aj vtedy, keď celý trh stagnoval

“Izrael nemá veľa prírodných zdrojov – nie sme ropná ani plynárenská veľmoc,” povedal Bin agentúre Reuters. “Sme krajiny na pokraji púšte, takže nemáme veľa vody. Jediným prírodným zdrojom, ktorý máme, sú sivé bunky v mozgoch tunajších ľudí, a my musíme zabezpečiť, aby sa im aj naďalej darilo a aby ďalej rástli. “

Klimatické start-upy

Najžiadanejšími sektormi pre investorov zostávajú kybernetika a finančná technológia. Každý šiesty nový start-up sa tiež zameriava na klimatické technológie, pretože podnikatelia sa snažia riešiť problémy, ktorým čelí planéta. Okrem otepľovania je to aj snaha zabezpečiť potraviny, vodu či zodpovedajúce zdravotnícke služby v starnúcej populácii, dodal Bin.

Šéf IAA tiež upozornil, že zhruba osem percent pracovníkov z technologického sektora bolo povolaných do armádnych záloh a ďalší ako dobrovoľníci. Vďaka tomu sa stretli s novými ľuďmi a videli množstvo civilných a obranných potrieb. “Po vojne,” povedal Bin,” zažijeme v Izraeli baby boom štart-upov po všetkých tých šialených veciach, ktoré sa tu od 7. októbra stali. “

Bin tak pripomenul útok Hamasu na juh Izraela, pri ktorom teroristi pozabíjali na 1200 ľudí a ďalších asi 250 odvliekli na palestínske územie. Izraelská armáda potom začala masívnu ofenzívu, pri ktorej podľa palestínskych úradov ovládaných Hamásom zahynulo viac ako 36.000 ľudí. Prevažnú časť tvoria civilisti.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie