Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Izrael je na zozname za násilie na deťoch. Nemorálne rozhodnutie, ktoré len pomôže teroristom, odkazuje

Generálny tajomník OSN António Guterres zaradil Izrael na čierny zoznam krajín a organizácií, ktoré sa dopúšťajú násilia na deťoch počas ozbrojených konfliktov. Informoval o tom portál The Times of Israel (ToI), podľa ktorého je na tomto zozname už tiež napríklad Rusko či teroristická organizácia Islamský štát (IS). Izrael podľa denníka Haarec v reakcii uviedol, že […]
Menej ako 1 min. min.

Generálny tajomník OSN António Guterres zaradil Izrael na čierny zoznam krajín a organizácií, ktoré sa dopúšťajú násilia na deťoch počas ozbrojených konfliktov. Informoval o tom portál The Times of Israel (ToI), podľa ktorého je na tomto zozname už tiež napríklad Rusko či teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Izrael podľa denníka Haarec v reakcii uviedol, že OSN sa týmto krokom zaradila na zoznam tých, ktorí podporujú vrahov z palestínskeho hnutia Hamas. Izraelský minister zahraničia Jisrael Kac podľa agentúry Reuters uviedol, že Guterresovo rozhodnutie ovplyvní vzťahy Izraela s OSN.

Izrael útočil na školu v tábore v Pásme Gazy, zahynulo 40 ľudí. Skrývali sa tam civilisti

Guterres podľa ToI zaradil Izrael a tiež Hamas na takzvaný zoznam hanby, ktorý pripojil k výročnej správe o porušovaní práv detí v miestach ozbrojených konfliktov. Podľa agentúry Reuters má byť táto správa predložená na budúci piatok Bezpečnostnej rade OSN. Dnes o tom Guterresov úrad oficiálne informoval izraelské zastúpenie pri OSN.

Izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan v reakcii uviedol, že “toto nemorálne rozhodnutie len pomôže teroristom” z Hamasu. Dodal, že “izraelská armáda je najmorálnejšou armádou na svete”.

Na čiernej listine by mal byť podľa Erdana naopak Guterres, ktorého rozhodnutie podľa veľvyslanca od začiatku vojny pomáhajú teroristom a “podnecujú ich k využívaniu detí k teroristickým činom”. “Som absolútne šokovaný a znechutený týmto hanebným rozhodnutím generálneho tajomníka,” povedal Erdan.

Portál ToI napísal, že na onom “zozname hanby” sa kvôli násiliu na deťoch v časoch vojnových konfliktov už ocitli tiež Rusko, Afganistan, Barma, Somálsko, Jemen či Sýria a tiež IS či ďalšie teroristické skupiny Al-Káida alebo Boko Haram.

Bidenov plán o prímerí v Pásme Gazy sú len slová. Hamas nedostal záruky, tvrdí vysokopostavený predstaviteľ

Šéf OSN Guterres čelí od vlaňajšieho októbra, keď teroristickým útokom Hamasu na Izrael začala vojna v Pásme Gazy, ostrej kritike od izraelskej vlády za to, že opakovane vyzýva na humanitárne prímerie. Podľa izraelskej vlády ignoruje zverstvá Hamasu a to, čím táto vojna začala. V novembri dokonca vtedajší izraelský minister zahraničia Eli Kohen vyhlásil, že Guterres by nemal byť šéfom OSN.

Guterres odsúdil útok Hamasu na Izrael, ktorý si vyžiadal 1200 obetí, aj únos viac ako 250 ľudí z Izraela a niekoľkokrát vyzval na ich prepustenie. Hovorí ale tiež, že izraelská odveta spôsobila v Pásme Gazy humanitárnu katastrofu.

Podľa dnešného oznámenia ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy spadajúceho pod vládu Hamasu od začiatku izraelskej ofenzívy zahynulo vyše 36 700 Palestínčanov, väčšinou civilistov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie