Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Izrael sa snažil ovplyvniť vládu USA ohľadom vojny v Pásme Gazy. Za kampaň zaplatil dva milióny dolárov

www.slovanskenoviny.sk/rss Izrael zorganizoval a zaplatil marketingovej firme kampaň, ktorej cieľom bolo ovplyvniť verejnú mienku Američanov a niektorých amerických zákonodarcov v prospech izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy, napísal denník The New York Times. Na tajnú kampaň podľa neho izraelská vláda vyhradila asi dva milióny dolárov (asi 1 841 160 eur), informuje portál televízie ta3 na základe správy čtk. […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Izrael zorganizoval a zaplatil marketingovej firme kampaň, ktorej cieľom bolo ovplyvniť verejnú mienku Američanov a niektorých amerických zákonodarcov v prospech izraelskej ofenzívy v Pásme Gazy,

napísal denník The New York Times. Na tajnú kampaň podľa neho izraelská vláda vyhradila asi dva milióny dolárov (asi 1 841 160 eur), informuje portál televízie ta3 na základe správy čtk.

Falošné profily

Na sociálnych sieťach boli následne vytvorené stovky falošných proizraelských profilov a vznikli aj tri falošné spravodajské servery. Mnohé z príspevkov pritom boli vytvorené pomocou ChatGPT spoločnosti OpenAI, ktorý využíva prvky umelej inteligencie.

Tajnú kampaň zadalo izraelské ministerstvo pre diasporu telavivskej firme Stoic, ktorá sa špecializuje na politický marketing. Denník NYT svoje zistenia opiera o výpovede štyroch nemenovaných izraelských predstaviteľov a dokumenty.

Ministerstvo pre diasporu je vládny úrad, ktorého poslaním je prepájať so štátom Izrael Židov po celom svete. Kampaň bola spustená v októbri minulého roka a konkrétne na sieti X podľa NYT stále pokračuje.

V čase najväčšieho rozmachu boli na sociálnych sieťach vytvorené stovky falošných profilov, ktoré zdieľali proizraelské príspevky, pričom sa vydávali za skutočných Američanov. Profily cielili na rad amerických zákonodarcov, a to najmä na demokratov a černošských politikov, terčom bol líder parlamentných demokratov Hakeem Jeffries či senátor Raphael Warnock.

Obaja politici prostredníctvom falošných profilov na sociálnych sieťach čelili výzvam, aby pokračovali v podpore Izraela. Mnohé z falošných profilov sa vydávali za amerických študentov či znepokojených občanov.

Postupne to odstraňujú

Kampaň tiež vytvorila tri falošné spravodajské stránky s názvami ako Non-Agenda a UnFold Magazine, ktoré podľa analýzy izraelskej skupiny FakeReporter, ktorá monitoruje dezinformácie, kradli a prepisovali materiály z iných médií vrátane CNN a The Wall Street Journal, aby propagovali postoj Izraela počas vojny. Falošné účty potom odkazovali na články na falošných spravodajských weboch, aby ich pomohli propagovať.

Tajná operácia však mala trhliny. Profilové obrázky používané na niektorých účtoch niekedy nezodpovedali fiktívnym osobám, za ktoré sa vydávali, a jazyk používaný v príspevkoch bol strojný. Najmenej v dvoch prípadoch účty s profilovými fotografiami černochov v príspevkoch napríklad tvrdili, že sú “Židovky stredného veku”, píše NYT.

Minulý týždeň zverejnili spoločnosti Meta a OpenAI správy, ktoré pripisujú vplyvnú kampaň spoločnosti Stoic. Meta uviedla, že odstránila vyše 530 účtov a 12 stránok spojených s touto operáciou.

OpenAI uviedla, že spoločnosť Stoic vytvorila fiktívne osoby a životopisy, ktoré sa mali vydávať za skutočných užívateľov sociálnych sietí v USA, Kanade a Izraeli a ktoré zverejňovali protiislamské príspevky. Na sieti X mnohé z týchto príspevkov podľa NYT zostali.

Izraelské ministerstvo pre diasporu zapojenie do kampane podľa NYT poprelo, zatiaľ čo firma Stoic a sieť X na žiadosť denníka o komentár nereagovali.

Tajná kampaň podľa NYT naznačuje, ako ďaleko bol Izrael ochotný zájsť, aby ovplyvnil americkú mienku o vojne v Pásme Gazy.

Podľa odborníkov na sociálne siete je táto operácia prvým zdokumentovaným prípadom, keď izraelská vláda zadala kampaň s cieľom ovplyvniť vládu USA.

Hoci koordinované kampane priamo podporované štátom nie sú neobvyklé, zvyčajne je ťažké ich dokázať.

skspravy.sk

Príspevok Izrael sa snažil ovplyvniť vládu USA ohľadom vojny v Pásme Gazy. Za kampaň zaplatil dva milióny dolárov je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie