Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Izrael teraz skúma reakciu Hamasu na návrh prímeria vrátane prepustenia rukojemníkov

Izrael teraz skúma reakciu Hamasu na návrh prímeria v Pásme Gazy, ktorý by okrem iného zahŕňal aj prepustenie rukojemníkov, informovala s odvolaním sa na izraelskú tajnú službu Mossad agentúra Reuters. Prímerie v izraelsko-palestínskom konflikte sa už niekoľko mesiacov pokúša sprostredkovať napríklad Egypt, Katar a Spojené štáty, zatiaľ neúspešne. “Sprostredkovatelia dohody o rukojemníkoch odovzdali izraelskej strane […]
Menej ako 1 min. min.

Izrael teraz skúma reakciu Hamasu na návrh prímeria v Pásme Gazy, ktorý by okrem iného zahŕňal aj prepustenie rukojemníkov, informovala s odvolaním sa na izraelskú tajnú službu Mossad agentúra Reuters. Prímerie v izraelsko-palestínskom konflikte sa už niekoľko mesiacov pokúša sprostredkovať napríklad Egypt, Katar a Spojené štáty, zatiaľ neúspešne.

“Sprostredkovatelia dohody o rukojemníkoch odovzdali izraelskej strane odpoveď vyjednávacieho tímu Hamasu. Tá ju teraz preskúmava a potom na ňu prostredníctvom sprostredkovateľov odpovie,” stojí vo vyhlásení, ktoré v mene Mossadu vydala kancelária premiéra Benjamina Netanjahua. Bližšie podrobnosti o dohode zatiaľ nie sú známe.

Prímerie s Izraelom

Hnutie Hamas potvrdilo, že si so sprostredkovateľmi, teda zrejme Egyptom či Katarom, “vymenilo niekoľko nápadov” o možnom prímerí s Izraelom.

Hnutie Hamas, ktoré Izrael, Spojené štáty, Únia a napríklad aj česká vláda považujú za teroristickú organizáciu, trvá na úplnom ukončení vojny a stiahnutí všetkých izraelských jednotiek z Pásma Gazy.

Pri útoku Izraela zomrel v Libanone vysokopostavený veliteľ Hizballáhu. Vyhlásili ho za mučedníka

Izrael je podľa Netanjahua ochotný pristúpiť na dočasnú dohodu o prímerí, boje ale nemieni ukončiť, kým Hamas úplne nezničí.

Izrael začal ofenzívu v Pásme Gazy v reakcii na teroristický útok z vlaňajšieho 7. októbra, pri ktorom príslušníci Hamasu pozabíjali na 1200 ľudí a ďalších 250 ich odvliekli ako rukojemníkov na palestínske územie.

Viac ako stovku z nich prepustili pri doteraz jedinom prímerí na konci novembra výmenou za asi 250 Palestínčanov z izraelských väzníc.

Prepustenie rukojemníkov

Podľa palestínskych úradov ovládaných Hamásom Izraelčania od októbra zabili takmer 40-tisíc Palestínčanov, väčšinou civilistov. Netanjahu opakovane tvrdí, že izraelskí vojaci útočia iba na teroristov, nie civilistov. Bilancia Hamasu medzi ozbrojencami a civilistami nerozlišuje.

Návrh prímeria oznámený americkým prezidentom Joom Bidenom v júni predpokladá tri etapy. Po zastavení bojov a prepustení časti rukojemníkov držaných Hamasom za palestínskych väzňov sa má izraelská armáda stiahnuť z obývaných oblastí Gazy a umožniť palestínskym civilistom návrat domov.

Táto fáza by mala trvať šesť týždňov. Zvyšných rukojemníkov majú prepustiť v druhej fáze, keď sa tiež majú trvalo ukončiť boje a izraelská armáda sa má úplne stiahnuť z Pásma Gazy. Posledná fáza počíta s obnovou zničeného Pásma Gazy. Hamas s dohodou v všeobecnej rovine súhlasí, vyjadril ale obavy, či ju Izrael bude dodržiavať, píše Reuters.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie