Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Izrael začal odvážať stovky väznených Palestínčanov zo základne Sde Teiman, kde malo dochádzať k mučeniu

Izrael premiestnil stovky zadržaných Palestínčanov z väzenia na vojenskej základni Sde Teiman v Negevskej púšti. Ide o zariadenie, pri ktorom stanice CNN a BBC s odvolaním sa na whistleblowerom, svedectvá a otvorené zdroje v máji opísali zaobchádzanie hraničiace s mučením. Prípadom sa podľa CNN na podnet organizácií na ochranu ľudských práv začal tento týždeň zaoberať najvyšší […]
Menej ako 1 min. min.

Izrael premiestnil stovky zadržaných Palestínčanov z väzenia na vojenskej základni Sde Teiman v Negevskej púšti. Ide o zariadenie, pri ktorom stanice CNN a BBC s odvolaním sa na whistleblowerom, svedectvá a otvorené zdroje v máji opísali zaobchádzanie hraničiace s mučením.

Prípadom sa podľa CNN na podnet organizácií na ochranu ľudských práv začal tento týždeň zaoberať najvyšší súd, ktorému prokurátor Aner Helman oznámil, že 700 Palestínčanov už vláda premiestnila do iného zariadenia na Západnom brehu Jordánu a ďalších 500 presunie v nasledujúcich týždňoch. Asi 200 ich tam zatiaľ ešte zostane.

Mučenie a týranie

Nemenovaní svedkovia aj bývalí väzni opísali podmienky, v ktorých boli väzni nútení vzpriamene sedieť na tenkých matracoch so zaviazanými očami a mlčať.

Ďalší opísali prípady z nemocnice, ktorá je súčasťou komplexu a v ktorej lekári museli amputovať väzňom končatiny kvôli zraneniam z neustáleho zväzovania, alebo prípady, keď lekárske zákroky vykonávali nekvalifikovaní pracovníci bez použitia anestetik.

Izrael útočil na školu v tábore v Pásme Gazy, zahynulo 40 ľudí. Skrývali sa tam civilisti

Jeden z whistleblowerov stanicu BBC vypovedal, že pacienti boli často za končatiny priviazaní k posteliam, niekedy so zaviazanými očami a nahí, a nútení nosiť pleny.

Správy za “hlboko znepokojujúce” označil Biely dom, údajné kruté zaobchádzanie odsúdilo aj nemecké ministerstvo zahraničia a osobitná spravodajkyňa OSN pre mučenie Alice Jill Edwardsová.

“Otázkou je, či sa na tento prípad vzťahuje izraelský zákon o väznení nelegálnych bojovníkov, na to ste neodpovedali,” povedal jeden z najvyšších sudcov Barak Erez pri stredajšej vyostrenej výmene argumentov právnemu tímu zastupujúcemu štát, píše CNN.

Začali vyšetrovanie

Náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi minulý týždeň uviedol, že armáda vo veci začala vyšetrovanie. Vo svojom májovom vyhlásení armáda na správy médií reagovala tým, že väzni sú pútaní na základe rizika, ktoré predstavujú, a tiež podľa svojho aktuálneho zdravotného stavu.

Uznanie Palestíny bez predpokladov na jej existenciu nedáva zmysel, vraví český prezident Pavel

“Incidenty, keď by pútanie bolo protiprávne, nie sú úradom známe,” uviedla armáda. Armádny hovorca tiež poprel, že by sa lekárske zákroky vo vedľajšej nemocnici vykonávali v rozpore s izraelským alebo medzinárodným právom alebo že neboli vykonávané s maximálnou opatrnosťou.

Základňa leží asi 29 kilometrov od hranice s Pásmom Gazy a tvoria ju dve hlavné časti o viacerých budovách – objekty, v ktorých sú stovky väzňov, z toho teraz podľa izraelskej vlády väčšinou už presunutých, a poľné nemocnice. Od začiatku vojny v Pásme Gazy po teroristických útokoch palestínskeho hnutia Hamas v Izraeli slúžila základňa ako zadržiavacie zariadenie pre Palestínčanov zatknutých na vojnou zmietanom území.

Izraelská vláda 20. mája uviedla, že má za cieľ “obmedziť počet chovancov držaných vo vojenských zariadeniach, predovšetkým v Sde Teiman”, a používať naďalej základňu len pre prijímanie, výsluch a “triedenie” väzňov, nie ako dlhodobú väznicu.

Izrael vedie od vlaňajšej jesene vojnu s radikálnym palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy. Napätie sa medzi nimi vyostrilo, keď teroristi z Hamasu vlani 7. októbra zaútočili na juh Izraela, pozabíjali tam na 1200 ľudí a ďalších asi 250 zavliekli na palestínske územie ako rukojemníkov. Pri následnej ofenzíve izraelskej armády už odvtedy v Gaze podľa piatkového oznámenia tamojších úradov ovládaných Hamásom zahynulo vyše 36.700 Palestínčanov, väčšinou civilistov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie