Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Izrael zohľadní námietky Spojených štátov k plánovanej ofenzíve v Pásme Gazy

Biely dom oznámil, že Izrael vezme do úvahy jeho obavy týkajúce sa plánovanej ofenzívy v meste Rafah, v ktorom sa pred bojmi v palestínskej enkláve ukrýva vyše milión civilistov.  Na zhruba dvojhodinových videorozhovoroch o súčasnom stave izraelsko-palestínskeho konfliktu sa v pondelok (1. apríla) zúčastnili minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken, poradca Bieleho domu pre […]
Menej ako 1 min. min.

Biely dom oznámil, že Izrael vezme do úvahy jeho obavy týkajúce sa plánovanej ofenzívy v meste Rafah, v ktorom sa pred bojmi v palestínskej enkláve ukrýva vyše milión civilistov. 

Na zhruba dvojhodinových videorozhovoroch o súčasnom stave izraelsko-palestínskeho konfliktu sa v pondelok (1. apríla) zúčastnili minister zahraničných vecí Spojených štátov Antony Blinken, poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, izraelský minister pre strategické záležitosti Ron Dermer a tamojší poradca pre národnú bezpečnosť Cachi Hanegbi.

„Americká strana vyjadrila svoje obavy z rôznych postupov v Rafahu. Izraelská strana súhlasila, že tieto obavy zohľadní a vo veci bude viesť ďalšie rokovania,“ uviedol v pondelok (1. apríla) Biely dom.

Zmienené nadväzujúce rokovania by sa mali uskutočniť už na budúci týždeň a zahŕňať aj osobné rozhovory. Izraelská delegácia mala pôvodne už minulý týždeň vycestovať do Izraela, aby tam s americkými predstaviteľmi rokovala o tvojej plánovanej ofenzíve v Rafahu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však cestu zrušil po tom, ako Bezpečnostná rada OSN schválila 25. marca vôbec prvýkrát rezolúciu vyzývajúcu na prímerie v Gaze. To sa podarilo vďaka tomu, že Spojené štáty sa zdržali hlasovania a rezolúciu nevetovali, ako doposiaľ mali vo zvyku.

Bezpečnostná rada OSN vyzvala na okamžité prímerie v Pásme Gazy, Netanjahu protestuje

Schválená rezolúcia požaduje okamžité prímerie počas prebiehajúceho islamského posvätného mesiaca ramadán. Hlasovalo za ňu 14 členov Bezpečnostnej rady. Spojené štáty, ktoré predchádzajúce návrhy vetovali, sa tentoraz zdržali.

Hovorkyňa amerického ministerstva obrany Sabrina Singhová povedala, že zámer pondelkových rokovaní sa zhodoval s cieľom zrušenej návštevy izraelskej delegácie.

Išlo podľa jej slov o to, „pochopiť, aké sú ich plány pre akýkoľvek typ operácie v Rafahu (…), a ako budú postupovať“ na takomto mieste, kde je koncentrovaných vyše milión ľudí.

Zabití humanitárni pracovníci

Onedlho po oznámení americko-izraelských rozhovorov pozastavila svoju činnosť v Pásme Gazy nezisková organizácia World Central Kitchen (WCK). Rozhodla sa tak po tom, ako po izraelskom útoku v utorok (2. apríla) v oblasti zahynulo sedem jej pracovníkov.

Lode s približne 240 tonami nedodanej pomoci sa preto vracajú z tejto palestínskej enklávy. O život prišli osoby z Austrálie, Poľska, Spojeného kráľovstva, jedného pracovníka s dvojakým občianstvom Kanady a Spojené štáty a Palestínčana.

Cyperský minister zahraničných vecí Konstantinos Kombos uviedol, že charitatívna organizácia pozastavuje svoje operácie v Gaze z úcty k obetiam, ako aj preto, aby preverila svoje bezpečnostné protokoly.

Lídri EÚ prvýkrát vyzvali na humanitárne prímerie v Gaze, žiadajú aj prepustiť rukojemníkov

Členovia Európskej únie sa na summite v Bruseli zhodli na záveroch k situácii na Blízkom východe, kde prebieha konflikt medzi izraelskými silami a palestínskym radikálnym hnutím Hamas. Apelujú na humanitárne prímerie aj upustenie od pozemnej operácie na juhu Pásma Gazy.

Táto nezisková organizácia sa podieľala na doručovaní potravinovej pomoci do palestínskeho Pásma Gazy na lodiach z Cypru a na výstavbe dočasného móla pri pobreží mesta Gaza, kde je možné takýto náklad vyložiť.

OSN aj Európska komisia varovali, že v Pásme Gazy hrozí hladomor. Po vyše piatich mesiacoch konfliktu je tam vystavených potravinovej neistote 100 percent ľudí.

Útok už odsúdili viaceré krajiny a vysokopostavení politici vrátane Spojených štátov, Číny, Španielska, či Vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josepa Borrella.

Izraelská armáda uviedla, že na najvyššej úrovni dôkladne preveruje okolnosti tohto podľa nej tragického incidentu. Podľa izraelského premiéra Benjamina Netanjahua humanitárni pracovníci zahynuli pri „neúmyselnom zásahu“ izraelských vojsk.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie