Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Izraelská armáda tvrdí, že Sinwár sa chystal ujsť do bezpečnej zóny na juhu Pásma Gazy

Izraelská armáda tvrdí, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár sa pravdepodobne pokúšal dostať do humanitárnej zóny al-Mawásí pri pobreží Stredozemného mora na juhu Pásma Gazy, keď ho izraelskí vojaci v stredu v meste Rafah zabili. Napísal to v piatok spravodajský web The Times of Israel (TOI). Oblasť al-Mawásí je Izraelom vyčlenená bezpečná humanitárna […]
Menej ako 1 min. min.

Izraelská armáda tvrdí, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár sa pravdepodobne pokúšal dostať do humanitárnej zóny al-Mawásí pri pobreží Stredozemného mora na juhu Pásma Gazy, keď ho izraelskí vojaci v stredu v meste Rafah zabili. Napísal to v piatok spravodajský web The Times of Israel (TOI).

Oblasť al-Mawásí je Izraelom vyčlenená bezpečná humanitárna zóna, do ktorej po spustení izraelského pozemného útoku na Rafah utiekli tisícky Palestínčanov.

Spojenci Hamasu smútia nad úmrtím Sinwára, boj tým podľa nich nekončí

Izraelská armáda sa domnieva, že Sinwár bol pod tlakom operácií izraelských jednotiek donútený presunúť sa z mesta Chán Júnis do Rafahu, pričom musel často meniť svoje skrýše a zdržiavať sa aj v podzemných objektoch. Tam zrejme trávil až 90 percent času.

V čase, keď sa Rafah pokúšal opustiť, jednotky izraelskej armády zaútočili na budovu, kde sa aj s ďalšími mužmi skrýval. Pri Sinwárovom tele sa neskôr našlo 40-tisíc šekelov (asi desaťtisíc eur), ako aj tri strelné zbrane s muníciou.

VIDEO: Z posledných síl sa bránil palicou. Dron natočil šéfa Hamasu Sinwára tesne pred smrťou

Kým Izrael a jeho západní spojenci privítali Sinwárovu elimináciu a označili ju za nádej pre rukojemníkov zadržiavaných vyše roka na palestínskom území i pre urovnanie na Blízkom východe, samotný Hamas vyjadril odhodlanie pokračovať v boji za takzvanú palestínsku vec.

Svoju podporu Hamasu v piatok prejavilo aj libanonské proiránske hnutie Hizballáh a Iránom podporovaní húsijskí povstalci v Jemene.

Obe tieto formácie zintenzívnili svoje útoky voči Izraelu po masakre, ktorú teroristické komandá prepojené s Hamasom spáchali na juhu Izraela 7. októbra 2023.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie