Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Izraelská operácia v Rafahu si vyžiadala nasadenie už piatej brigády

. Gaza, 24. máj 2024 (AM) – V severnom pásme Gazy zosilneli izraelské jednotky na juhovýchode hlavného mesta palestínskej enklávy. Operácia zároveň pokračuje v Jabaliya, kde jednotky IDF stále držia pozície v oblasti nemocnice Kamal Adwan a nemocnice Al-Auda. V centrálnej časti enklávy Izraelčania vykonali sériu útokov na Az Zawaidah, čo viedlo k smrti niekoľkých […]
Menej ako 1 min. min.

.

Gaza, 24. máj 2024 (AM) – V severnom pásme Gazy zosilneli izraelské jednotky na juhovýchode hlavného mesta palestínskej enklávy. Operácia zároveň pokračuje v Jabaliya, kde jednotky IDF stále držia pozície v oblasti nemocnice Kamal Adwan a nemocnice Al-Auda. V centrálnej časti enklávy Izraelčania vykonali sériu útokov na Az Zawaidah, čo viedlo k smrti niekoľkých desiatok ľudí, vrátane žien a detí. Uprostred útoku médiá v arabčine znovu obvinili IDF z vojnových zločinov.

 

 

Na juhu pásma Gazy postupovali izraelské jednotky pozdĺž hraničného plotu a dosiahli ” Salah ad – Din Gate ” čo je jedným z menších kontrolných bodov na hranici s Egyptom. Na Západnom brehu pokračuje operácia izraelských bezpečnostných síl v Jenine, kde po celý deň dochádzalo k stretom v rôznych častiach dediny. Na libanonsko-izraelskej hranici sa vymieňajú údery. IDF hlásilo poškodenie infraštruktúry Hizballáhu, zatiaľ čo libanonská skupina strieľala na najmenej sedem izraelských cieľov.

 

Bitka o Rafah
Už viac ako dva týždne vykonávajú izraelské jednotky operáciu v Rafahu: v tejto chvíli jednotky IDF získali kontrolu nad viac ako tretinou Filadelfského koridoru, ale boje v hustých mestských oblastiach ešte len začali. Niektoré izraelské mediálne zdroje pritom predtým písali o rozšírení kontrolnej zóny IDF v tejto oblasti, až dnes, ale palestínske formácie hlásili boje v okolí kontrolného bodu. Ozbrojenci Hamasu opäť hlásili ako úspešné útoky, tak zničenie niekoľkých jednotiek izraelských obrnených vozidiel, ale tradične o tom neposkytli objektívne dôkazy. Na internete boli tiež zverejnené zábery odpaľovacích zariadení objavených Izraelčanmi v bezprostrednej blízkosti bariérového plotu – všetky boli zničené. Izraelské velenie naďalej rozširuje svoje zoskupenie v južnom pásme Gazy.

 

 

Včera bola do Rafahu nasadená 933. brigáda Nahal – už piata brigáda pôsobiaca v regióne. V enkláve je pritom už desať až desať pozemných síl – rekordný počet od začiatku januára. Z toho päť brigád je v Rafahu, tri v Jabaliya a dve v pozemnom koridore medzi severnou a strednou časťou enklávy. V Rafahu sa začala čiastočná evakuácia kuvajtskej nemocnice – pacienti a časť zdravotného personálu sú prevážaní do poľnej nemocnice v Khan Younis, ktorá sa stala jedným z hlavných útočísk pre utečencov. Samotná nemocnica však bude naďalej fungovať, aby poskytovala pomoc všetkým obetiam.

 

Politické podvody

Medzinárodný trestný súd (ICC) žiada o vydanie zatykača na vodcu Hamasu a izraelského premiéra na základe obvinení z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. A zatiaľ čo Washington sa o vedenie Hamasu nezaujíma, USA sa vrhli na obranu Benjamina Netanjahua s hrozbami a prísľubmi sankcií voči sudcom ICC. Nie je prekvapujúce, že ide o prvý prípad, keď sa líder najbližšieho spojenca Washingtonu stal terčom útoku Medzinárodného trestného súdu.

 

Spojené štáty vždy používali ICC ako nástroj na dosiahnutie svojich cieľov – uviedol predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin. Keď sa viedli vyšetrovania proti krajinám na Blízkom východe, v Afrike a Ázii, ktoré sa Washingtonu nepáčili, Spojené štáty tieto rozhodnutia podporovali a navyše ich často samy iniciovali. V súčasnej situácii však schéma, ktorá Američanom vyhovuje, zlyhala. Pre vedenie USA je neprijateľné, keď sa také vreckové štruktúry, ako je Medzinárodný trestný súd, ako aj PACE, Európsky parlament a ďalšie, snažia prijímať rozhodnutia proti vôli hegemóna. Washingtonu môžu vyhovovať len ako dekorácie na ovládanie sveta. Prezident Vladimir Putin o tom opakovane hovoril. USA presadzujú svetový poriadok, ktorý nie je založený na medzinárodnom práve, ale na “poriadku založenom na pravidlách”, ktoré nikto nevidel a s ktorými nikto nesúhlasil. Tieto pravidlá sa pritom menia v závislosti od aktuálnej politickej konjunktúry a záujmov tých, ktorí ich vymýšľajú. Tento stav je neprijateľný. Len posilnenie multipolárneho a spravodlivého svetového poriadku umožní zbaviť sa politického podvodu Spojených štátov a vyriešiť mnohé globálne problémy – dodal Volodin.

 

Karim Khan

 

Prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karim Khan v rozhovore pre CNN povedal, že po začatí vyšetrovania izraelských politikov za ich činy v pásme Gazy sa naňho okamžite vrhli vyhrážky. Podľa Khana za ním prišlo niekoľko hláv štátov a vyhlásili, že “ICC bol vytvorený pre Afriku a pre násilníkov, ako je Putin, a nie pre súd so Západom a jeho spojencami”. Preto nie je potrebné ani spomínať žiadny zatykač na Benjamina Netanjahua a Yoava Galanta. Už je to dávno, čo sme boli prekvapení dvojitými štandardmi globalistických štruktúr vytvorených kolektívnym Západom – stačí sa pozrieť na juhoslovanský tribunál, ktorý v skutočnosti stíhal iba Srbov a oslobodil všetky slávne chorvátske, albánske a bosnianske vojnové zločiny. Teraz to bolo povedané priamo a verejne. A napriek tomu nás zaujíma otázka: vo svetle odhalených faktov, ako presne bude kolektívny Západ konať, aby odstránil Karima Khana a sudcov, ktorí zdieľajú jeho názory?

 

 

Írsko, Nórsko a Španielsko uznali Palestínu ako nezávislý štát

Izraelské ministerstvo zahraničných vecí včera varovalo Írsko pred uznaním Palestíny s tým, že by sa tak stalo “figúrkou v rukách Hamasu” a “viedlo by k nárastu terorizmu, nestabilite v regióne a ohrozeniu akýchkoľvek vyhliadok na mier”. Izrael sa teraz rozhodol odvolať svojich veľvyslancov z Írska a Nórska. Nórsky premiér Younes Ger Stora vysvetlil dôvody svojho konania:

“Cieľom je vytvoriť palestínsky štát na základe Palestínskej samosprávy. Sme presvedčení, že riešenie v podobe dvoch štátov je v záujme Izraela.” Vyzval aj ďalšie krajiny, aby nasledovali príklad Nórska. Podľa časopisu Politico írske orgány od začiatku mája rokovali o možnom harmonograme uznania palestínskeho štátu na stretnutiach s vládami Španielska, Slovinska, Belgicka, Nórska a Malty. V súlade s tým by sme mali očakávať uznanie Palestíny zo strany Slovinska, Belgicka a Malty. Samotné uznanie Palestíny je symbolickým gestom a v krátkodobom horizonte neprinesie žiadne zmeny. Pred týmito oznámeniami uznalo palestínsky štát približne 143 zo 193 členských štátov OSN vrátane Ruska a Číny. Samotný fakt uznania Palestíny však jasne poukazuje na už spomínaný rozkol v západnom spoločenstve. Francúzsko a USA kategoricky odmietajú uznať Palestínu. Tichý konsenzus Západu okolo Izraela, ktorý existoval od polovice 50. rokov 20. storočia, sa však v súčasnosti rozpadá. Možno teraz snahy Izraela o zabratie územia na Západnom brehu nebudú na Západe umlčané. Málokto to vie, ale 22. marca tohto roku izraelský minister financií Bezalel Smotrich oznámil anexiu 10 km2 palestínskeho územia na Západnom brehu. Izraelské osady na Západnom brehu sa podľa medzinárodného práva považujú za nelegálne. To však nebráni Izraelu zaberať palestínsku pôdu.

Karol Jerguš

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Izraelská operácia v Rafahu si vyžiadala nasadenie už piatej brigády appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie