Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Izraelské nálety na školu v Pásme Gazy zabili šiestich pracovníkov UNRWA a porušili tak humanitárne právo

Úrad poznamenal, že daná škola bola za ostatných 11 mesiacov zasiahnutá už päťkrát.
Menej ako 1 min. min.

12.9.2024 (SITA.sk) – Izraelské nálety na školu v centrálnom Pásme Gazy v stredu zabil šiestich zamestnancov Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA).

Stredajšie útoky na školu v utečeneckom tábore Nusajrát boli podľa UNRWA pre jej zamestnancov najsmrteľnejším incidentom od začiatku vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas.

Nálet na školu zabil 18 ľudí

Úrad tiež poznamenal, že daná škola bola za ostatných 11 mesiacov zasiahnutá už päťkrát, informuje spravodajský portál BBC. Hovorca civilnej obrany v Pásme Gazy informoval, že nálet na školu zabil 18 ľudí.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Školu a jej okolie podľa UNRWA využilo ako útočisko zhruba 12-tisíc vysídlených Palestínčanov, hlavne ženy a deti. Izraelská armáda na margo úderov uviedla, že precízne útočila na teroristov plánujúcich útok zo školy a prijala opatrenia, aby nespôsobila ujmu civilistom.

Porušenie humanitárneho práva

Generálny tajomník OSN António Guterres sa na sociálnej sieti X vyjadril, že stredajší útok predstavuje „dramatické porušenie medzinárodného humanitárneho práva“. UNRWA na sieti X trval na tom, že „školy a iná civilná infraštruktúra musia byť vždy chránené“ a nie sú ciele.

„Vyzývame všetky strany konfliktu, aby nikdy nevyužívali školy alebo oblasti okolo nich na vojenské alebo bojové účely,“ uviedol úrad.

Viac k témam: Generálny tajomník OSN, Izraelsko-palestínsky konflikt, Pásmo Gazy, UNRWA, Útok Hamasu na Izrael
Zdroj: SITA.sk – Izraelské nálety na školu v Pásme Gazy zabili šiestich pracovníkov UNRWA a porušili tak humanitárne právo © SITA Všetky práva vyhradené.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie