Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Izraelské sily prenikli ďalej do Šudžája a do Rafahu, zabili šesť ľudí

Izraelské sily zabili najmenej šesť Palestínčanov a zničili niekoľko domov, keď dnes postupovali hlbšie do štvrte Šudžája na východe mesta Gaza a v Rafahu na juhu Pásma Gazy. S odvolaním sa na miestnych obyvateľov to uviedla agentúra Reuters. Úrady ovládanom hnutím Hamas tvrdí, že od začiatku izraelskej ofenzívy, začatej v odplate za teroristický útok ozbrojencov […]
Menej ako 1 min. min.

Izraelské sily zabili najmenej šesť Palestínčanov a zničili niekoľko domov, keď dnes postupovali hlbšie do štvrte Šudžája na východe mesta Gaza a v Rafahu na juhu Pásma Gazy. S odvolaním sa na miestnych obyvateľov to uviedla agentúra Reuters.

Úrady ovládanom hnutím Hamas tvrdí, že od začiatku izraelskej ofenzívy, začatej v odplate za teroristický útok ozbrojencov Hamasu na Izrael zo 7. októbra minulého roka, bolo zabitých už 37 877 Palestínčanov. Za uplynulý deň prišlo o život 43 ľudí. Ďalších 86 969 osôb utrpelo zranenie, tvrdí palestínske ministerstvo zdravotníctva ovládané Hamasom. O deň skôr uvádzalo 37 834 zabitých a 86 858 zranených.

Izraelské tanky vypálili granáty na niekoľko domov v štvrti Šudžája, takže rodiny zostali uväznené vo vnútri a nemohli odísť, uviedli miestni obyvatelia. Izraelská armáda tvrdí, že jednotky operujúce vo štvrti v uplynulom dni zabili niekoľko palestínskych ozbrojencov, lokalizovali sklady zbraní a zasiahli vojenskú infraštruktúru.

Armáda v sobotu oznámila smrť dvoch izraelských vojakov na severe Gazy.

Ozbrojené krídlo radikálneho hnutia Hamas, ktoré Západ považuje za teroristické, a jeho spojenec, Palestínsky islamský džihád, hlásilo prudké boje v Šudžáji a Rafahu. Palestínski bojovníci podľa nich vypálili protitankové a mínometné strely proti izraelským silám.

Americká armáda zlikvidovala sedem dronov a riadiace centrum v Jemene, boli hrozbou pre plavidlá

Viac ako osem mesiacov po začatí izraelskej vzdušnej a pozemnej ofenzívy v Pásme Gazy militanti pokračujú v útokoch na izraelské sily v oblastiach, o ktorých izraelská armáda tvrdila, že ich ovládla už pred niekoľkými mesiacmi, poznamenal Reuters. Dodáva k tomu, že napriek úsiliu arabských sprostredkovateľov, podporovaných Spojenými štátmi, sa zatiaľ nepodarilo zabezpečiť prímerie.

Hamas tvrdí, že akákoľvek dohoda musí ukončiť vojnu a priniesť úplné stiahnutie Izraela z Pásma Gazy. Izrael naopak uvádza, že bude akceptovať iba dočasné pauzy v bojoch, kým hnutie Hamas, ktoré v Pásme Gazy vládne od roku 2007, nebude zničené.

V Rafahu, ktorý leží blízko hranice s Egyptom, sa izraelské tanky pretlačili hlbšie do niekoľkých štvrtí na východe, západe av strednej časti mesta. Palestínski zdravotníci uviedli, že pri izraelskom útoku na dom v centre mesta bolo zabitých šesť ľudí. Mŕtvym, ktorí patrili k členom jednej rodiny a ktorých telá boli zahalené v bielych rubášoch, sa dnes poklonili desiatky príbuzných. Tí potom telá odniesli do pripravených hrobov. Miestni obyvatelia tvrdia, že izraelská armáda tiež zapálila mešitu v centre Rafahu.

Izrael uviedol, že jeho vojenské operácie v Rafahu sú zamerané na odstránenie posledných ozbrojených síl Hamásu. Izraelská armáda dnes uviedla, že jej sily pokračujú v presne zameraných operáciách v Rafahu, zabili niekoľko ozbrojencov pri rôznych stretnutiach a že likvidujú tunely.

Vojna v Pásme Gazy vypukla, keď ozbrojenci Hamasu vlani 7. októbra pri teroristickom útoku vtrhli do južného Izraela, kde zabili okolo 1200 ľudí a odvliekli viac ako 250 rukojemníkov. Pri hlásení počtu mŕtvych medzi Palestínčanmi ministerstvo zdravotníctva v Pásme Gazy nerozlišuje medzi bojovníkmi a civilistami, úradníci ale tvrdia, že väčšina mŕtvych sú civilisti. V Gaze bolo zabitých viac ako 300 izraelských vojakov a Izrael tvrdí, že najmenej tretinu mŕtvych Palestínčanov tvoria bojovníci.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie