Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Izraelský útok měl v Gaze zabít mezinárodní humanitární pracovníky. Armáda úder prošetřuje

Zahraniční pracovníci patřili k charitativní společnosti World Central Kitchen (WCK), jež spolu se španělskou nevládní organizací Open Arms organizuje dodávky humanitárních zásob do Pásma Gazy po námořním koridoru z Kypru. K TÉMATU: Zabili jsme důležitého velitele hnutí Hizballáh, hlásí Izrael. Útok provedli v Libanonu Kolem 330 tun pomoci ve třech lodích organizace do Pásma Gazy dopravila […]
Menej ako 1 min. min.

Zahraniční pracovníci patřili k charitativní společnosti World Central Kitchen (WCK), jež spolu se španělskou nevládní organizací Open Arms organizuje dodávky humanitárních zásob do Pásma Gazy po námořním koridoru z Kypru.

K TÉMATU: Zabili jsme důležitého velitele hnutí Hizballáh, hlásí Izrael. Útok provedli v Libanonu

Kolem 330 tun pomoci ve třech lodích organizace do Pásma Gazy dopravila v sobotu. Pracovníci podle agentury AP dotyčnou pomoc rozváželi a byli oděni v ochranném vybavení s logem charitativní organizace, když je letecký úder zasáhl.

Australský premiér Anthony Albanese potvrdil, že jednou z mrtvých je australská humanitární pracovnice Lalzawmi Frankcomová. Ta podle stanice ABC News pro WCK pracovala pět let, sídlila v Bangkoku, kde měla na starosti řízení činnosti společnosti na asijském kontinentu. Vláda se podle Albaneseho spojila s izraelským velvyslancem a očekává „plnou odpovědnost“, cituje premiéra agentura Reuters.

„Izraelská armáda (IDF) provádí důkladný rozbor, aby pochopila okolnosti tohoto tragického incidentu,“ stojí v prohlášení. „Rovněž vynakládá značné úsilí, aby umožnila bezpečné dodávky humanitární pomoci, s WCK úzce spolupracovala,“ uvádí izraelská armáda.

„Humanitární pracovníci a civilisté by se nikdy neměli stát cílem,“ uvedla v prohlášení organizace WCK, přičemž incident označila za „tragédii“. Širší prohlášení hodlá zveřejnit, až bude o úderu více dostupných informací, píše britský zpravodajský web Sky News.

Od začátku současné války v Pásmu Gazy podle výzkumné společnosti Aid Worker Security Database zahynulo kolem 200 humanitárních pracovníků.

Konflikt začátkem loňského října podnítily teroristické útoky palestinského hnutí Hamás a přidružených organizací v jižním Izraeli, které přiměly Tel Aviv k zahájení pozemní ofenzivy v Pásmu Gazy s cílem Hamás zlikvidovat. Boje si podle pravidelného hlášení palestinských úřadů pod nadvládou radikální organizace k pondělku vyžádaly 32 845 životů Palestinců, z toho většiny civilistů. Podle Izraele zahynulo přes 13 tisíc bojovníků Hamásu a 600 izraelských vojáků.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Při útoku na konzulát v Damašku zemřeli dva generálové a dalších pět osob. Íránci viní Izrael

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie