Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jablčný ocot pomáha pri chudnutí, zlepšuje zdravie a vzhľad vlasov. Ako ho používať?

22.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/wasanajai). Ocot, ktorý sa vyrába kvasením jabĺk, sa považuje za prírodný produkt s pozitívnymi účinkami na zdravie a organizmus. Výborne funguje aj ako čistiaci prostriedok a vlasová kozmetika. Aké sú spôsoby použitia jablčného octu? Ako ho môžete používať bez toho, aby ste si ublížili? Zistite to tu. Jablčný ocot […]
Menej ako 1 min. min.

22.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Shutterstock/wasanajai).

Ocot, ktorý sa vyrába kvasením jabĺk, sa považuje za prírodný produkt s pozitívnymi účinkami na zdravie a organizmus. Výborne funguje aj ako čistiaci prostriedok a vlasová kozmetika. Aké sú spôsoby použitia jablčného octu? Ako ho môžete používať bez toho, aby ste si ublížili? Zistite to tu.

Jablčný ocot sa považuje za prírodný produkt s pozitívnymi účinkami na zdravie a organizmus.
Foto: Shutterstock/wasanajai

Jablčný ocot je cenený predovšetkým pre svoje antibakteriálne vlastnosti. Tento prírodný produkt sa preto môže používať ako dezinfekčný prostriedok na čistenie povrchov alebo starostlivosť o pokožku. Okrem toho má jablčný ocot protizápalové, antivírusové, protiplesňové a antibakteriálne vlastnosti. A to je len začiatok vlastností, pre ktoré sa ho oplatí používať

Vlastnosti jablčného octu. Sila prírody vo fľaši

Konzumácia jablčného octu môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi. Znižuje totiž nárast hladiny glukózy po jedle a zlepšuje citlivosť na inzulín. Okrem toho môže octan obsiahnutý v jablčnom octe prispieť k zníženiu hmotnosti – znižuje hladinu chuti do jedla a zvyšuje pocit sýtosti.

Jablčný ocot má pozitívny vplyv na trávenie, zabraňuje tvorbe cholesterolových usadenín a má aj antioxidačné vlastnosti. Treba mať na pamäti, že samotný ocot v čistej forme môže byť dráždivý, preto sa odporúča pred konzumáciou zriediť ho alebo aplikovať na pokožku.

Jablčný ocot prispieva k zníženiu hmotnosti tým, že potláča chuť do jedla a zrýchľuje metabolizmus, a tiež zlepšuje trávenie.
Foto: shutterstock/iva

Ako piť jablčný ocot? Na čo si musíte dávať pozor?

Ako zriediť jablčný ocot? Jednoducho pridajte 1-2 polievkové lyžice octu do 250 ml vody a dobre premiešajte. Na zlepšenie chuti a malé osladenie niektorí ľudia pridávajú do zriedenej zmesi trochu medu (ideálne je pridať jednu plochú čajovú lyžičku).

Je potrebné si uvedomiť, že ocot je predovšetkým kyselina, a preto pri pití v bežnej koncentrácii môže poškodiť zuby. Kyselina rozpúšťa sklovinu, je tiež príliš žieravá pre tráviaci trakt vrátane hrdla a žalúdka a ľudia s citlivým žalúdkom by sa mali pitiu jablčného octu v tekutej forme úplne vyhnúť. Ak máte akékoľvek pochybnosti o konzumácii octu, je vhodné poradiť sa s lekárom.

Pokiaľ ide o použitie octu na zlepšenie trávenia, najlepšie je piť ho tesne pred jedlom. Takto pomáha zlepšiť tento proces a regulovať hladinu cukru v krvi. Platí, že najlepšie účinky možno pocítiť pri pití octu 15-30 minút pred jedlom.

Jablčný ocot – použitie a účinky na zdravie

Jablčný ocot má rôzne spôsoby použitia. V prvom rade je ideálny na použitie v kuchyni: ako prísada do šalátových dresingov, ktorým dodáva jemne kyslú chuť. Ocot sa môže použiť aj na marinovanie mäsa, rýb alebo zeleniny. Pokiaľ ide o zeleninu, jablčný ocot je vhodný aj na jej konzervovanie, napríklad na nakladanie uhoriek. Niektorí ľudia používajú ocot aj ako prísadu do polevy na domáce pečivo.

Jablčný ocot pomáha pri najrôznejších zdravotných problémoch. Ako sme už spomenuli, môže prispieť k zníženiu hmotnosti tým, že znižuje chuť do jedla a zrýchľuje metabolizmus, a tiež zlepšuje trávenie. Okrem toho môže tento produkt pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi u ľudí s cukrovkou typu 2. Zriedený jablčný ocot môže vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam zlepšiť aj boj proti akné na pokožke.

Jablčný ocot na vlasy. Budú zdravé a plné lesku. Ako používať?

Použitie octu tým nekončí. Pre mnohých ľudí je nenahraditeľným pomocníkom pri upratovaní domácnosti, pretože ho možno použiť ako prírodný čistiaci prostriedok a odstraňovač zápachu. Zriedený s vodou ho zasa možno rozprašovať v interiéri, aby pomohol osviežiť vzduch.

Treba tiež vedieť, že jablčný ocot je obľúbeným prírodným prostriedkom používaným v starostlivosti o vlasy. Ako pôsobí na vlasy a pokožku hlavy? V prvom rade:

Reguluje pH pokožky hlavy, čím znižuje jej suchosť a nadmernú mastnotu.

Uzatvára vlasové kutikuly, vďaka čomu sú vlasy hladšie a lesklejšie.

Pomáha odstraňovať nánosy zo stylingových prípravkov, vďaka čomu môžu byť vlasy ľahšie a nadýchanejšie.

Vďaka svojim antibakteriálnym a protiplesňovým vlastnostiam môže jablčný ocot pomôcť v boji proti lupinám a svrbeniu pokožky hlavy.

Stimuluje rast vlasov.

Jablčný ocot je obľúbeným prírodným prostriedkom používaným v starostlivosti o vlasy.
Foto: shutterstock/Parilov

Ako používať jablčný ocot na vlasy? Najskôr ho treba zriediť – odporúčaný pomer je 1-2 polievkové lyžice jablčného octu na 1 pohár vody (približne 240 ml) – a potom dôkladne premiešať. Potom si umyte vlasy ako zvyčajne, použite akýkoľvek šampón a – ak je to potrebné – kondicionér. Po opláchnutí kozmetiky z vlasov je potrebné pomaly naliať roztok jablčného octu na vlasy a uistiť sa, že pokrýva celú pokožku hlavy a vlasy. Potom jednoducho niekoľko minút masírujte pokožku hlavy, aby ocot prenikol do vlasov. Roztok môžete nechať na vlasoch niekoľko minút a potom opláchnuť vodou. Niekto radšej používa jablčný ocot bez oplachovania, ale pozor – zápach bude intenzívny.

Ako často sa môže jablčný ocot používať na vlasy? Ak máme normálne vlasy, môžeme prípravok používať raz týždenne. V prípade mastných vlasov sa odporúča aplikácia 2-3 krát týždenne. Suché a poškodené vlasy by sa mali octovým roztokom ošetrovať maximálne raz za dva týždne.

Dôležité: pred touto domácou kúrou sa odporúča vykonať alergický test na pokožke, aby ste sa uistili, že jablčný ocot nespôsobí podráždenie. Treba tiež dbať na to, aby sa ocot nedostal do očí, pretože aj tu môže dôjsť k podráždeniu. Okrem toho nadmerné používanie jablčného octu môže viesť k vysušeniu vlasov a pokožky hlavy.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Stačí jedna lyžička denne. Regeneruje pečeň a redukuje vrásky na tvári

Príznaky zlej stravy uvidíte na svojej tvári. Nielen tmavé kruhy a opuchy

The post Jablčný ocot pomáha pri chudnutí, zlepšuje zdravie a vzhľad vlasov. Ako ho používať? appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie