Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jadrový arzenál? Končiaci človek na čele NATO nielen slovne uletel

www.slovanskenoviny.sk/rss Ak si niekto myslí, že tlačenie na pílu a to doslova, je detská hra tak sa mýli. Ak si niekto myslí, že snaha eskalovať napätie v priestore nie je viac ako očividné, tak sa mýli tiež, glosuje bezpečnostnú situáciu generál v.v. Jozef Viktorín na sociálnej sieti. Hovorím predovšetkým na adresu generálneho tajomníka NATO Jensa […]
2 min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

Ak si niekto myslí, že tlačenie na pílu a to doslova, je detská hra tak sa mýli. Ak si niekto myslí, že snaha eskalovať napätie v priestore nie je viac ako očividné, tak sa mýli tiež, glosuje bezpečnostnú situáciu generál v.v. Jozef Viktorín na sociálnej sieti.

Hovorím predovšetkým na adresu generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga. Už jeho predchádzajúce vyjadrenia boli takpovediac na hrane, ale posledná jeho rétorická rozcvička predbehla čokoľvek. Doslova vyhlásil “…Aliancia by mala svetu ukázať svoj jadrový arzenál, aby vyslala jasný odkaz svojim protivníkom…”.

Nehrajme sa na slepú babu a povedzme to priamo: jeho odvážne a hrdinské slová spoza rečníckeho pultu boli namierené priamo Ruskej federácii a Číne. A toto sa podarilo vypustiť z úst človeka, ktorý v inom formáte verejne vyhlasuje, že chce svet bez jadrových zbraní. Tieto dve rozličné formulácie tohto pána s končiacim mandátom nijako vzájomne nekorešpondujú a dokonca si protirečia. Niečo ako verejná schizofrénia v priamom prenose.

Toľko trochu humornejšieho pohľadu na celú vec. Tou druhou stranou mince je však seriózna závažnosť takéhoto slovníka a to o to viac, že patrí hlavnému predstaviteľovi NATO a tiež to, že v sebe ukrýva skutočnú možnosť jadrovej konfrontácie. A toto všetko je možné vnímať akokoľvek, len nie ako seriózne vykročenie smerom k MIERU.

Aj práve ukončená mierová konferencia vo Švajčiarsku rázne odmietla konfrontáciu a pokračovanie vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. A ako blesk z jasného neba sa v priestore objaví takýto výrok. Nekompetentný, štvavý, vyhrážajúci… …len nie mierový.

Otázkou je, či si generálny tajomník NATO išiel vlastnou líniou a proste myšlienkovo uletel, alebo sa stal užitočným hlupákom „niekoho“ a vytvoril túto neprijateľnú zmes slov s jadrovým odkazom. Lebo ako sa snažím, nijako mi táto prezentácia pána Stoltenberga nesedí do téz mierovej konferencie vo Švajčiarsku.

Netvárme sa, že žijeme v pohode a kľude. Naopak, nachádzame sa v štádiu, keď si podobné rétorické cvičenia nemôžeme dovoliť. Nie len preto, že pôsobia provokatívne a vytvárajú priestor na vyostrovanie konfliktu, ale taktiež preto, že jadrová hrozba nie je detským filmom, ale štádiom, ktoré je doslova konečná. Pre všetkých. Pre svet…

Ak to Jens Stoltenberg nevie, tak nie len že hop treba okamžite zbaviť funkcie, ale už nikdy jemu podobných ani náhodou nevpustiť do vysokých pozícií nie len v NATO, ale ani vo vládach členských krajín.

Opakujem opäť a znova a urobím to zakaždým, keď niekto z dôvodu pocitu vlastnej nezničiteľnosti bude dráždiť svet jadrovou rétorikou: Európa a ani svet nepotrebuje vojnových jastrabov, nepotrebuje postavičky s krvou v očiach, ale potrebuje rozvážnych, skúsených a po konsenze a mieri túžiacich politikov.

Ak nezačneme ihneď hľadať mierové riešenia ako cestu na zachovanie života na tejto planéte pre budúce generácie, tak „potom“ už môže byť neskoro. Hlavne preto, že v rozhodujúcich funkciách sú inštalované také osoby, ako je napríklad aj Jens Stoltenberg, ktorému osobne odkazujem: svet potrebuje MIER a nie jadrové zbrane v pohotovosti.

gen.v.v. Jozef Viktorín/skspravy.sk

Príspevok Jadrový arzenál? Končiaci človek na čele NATO nielen slovne uletel je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie