Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jahodová Sangria. Lahodný a osviežujúci nápoj

Jahodová sangria je nápoj, ktorý v sebe spája bohaté tradície španielskej sangrie a sviežosť letného ovocia. Tento osviežujúci a chutný nápoj je ideálny na letné večery, grilovačky, rodinné oslavy alebo akékoľvek stretnutia, kde chcete potešiť svojich hostí. Sangria sa v Španielsku pripravuje už stovky rokov a jej popularita sa rozšírila po celom svete vďaka jej […]
Menej ako 1 min. min.

Jahodová sangria je nápoj, ktorý v sebe spája bohaté tradície španielskej sangrie a sviežosť letného ovocia. Tento osviežujúci a chutný nápoj je ideálny na letné večery, grilovačky, rodinné oslavy alebo akékoľvek stretnutia, kde chcete potešiť svojich hostí. Sangria sa v Španielsku pripravuje už stovky rokov a jej popularita sa rozšírila po celom svete vďaka jej jednoduchej príprave a neuveriteľne osviežujúcej chuti.

Sangria má svoje korene v Španielsku a Portugalsku, kde sa stala obľúbeným nápojom už v stredoveku. Jej názov je odvodený od slova „sangre,“ čo v španielčine znamená „krv,“ čo odkazuje na jej tradičnú červenú farbu. Originálna sangria sa pripravuje z červeného vína, ovocia a niekedy aj brandy alebo iného alkoholu. Postupom času sa však recepty na sangriu začali meniť a vznikli rôzne varianty, vrátane bielej sangrie, ktorá je rovnako osviežujúca a lahodná.

Jahodová sangria je skvelou alternatívou k tradičnej červenej sangrii, najmä počas horúcich letných dní. Biele víno dodáva nápoju jemnosť a sviežosť, zatiaľ čo jahody pridávajú sladkú, ovocnú chuť. Kombinácia čerstvých jahôd, pomarančového likéru a limonády alebo minerálnej vody vytvára dokonale vyvážený nápoj, ktorý poteší vaše chuťové poháriky.

Okrem toho, že je jahodová sangria neuveriteľne chutná, prináša aj niekoľko zdravotných výhod. Jahody sú bohaté na vitamín C, antioxidanty a vlákninu, čo prispieva k posilneniu imunitného systému, zlepšeniu trávenia a ochrane buniek pred poškodením. Biele víno, keď sa konzumuje v miernych množstvách, môže mať pozitívne účinky na zdravie srdca vďaka obsahu antioxidantov a resveratrolu.

Jednou z najlepších vecí na príprave sangrie je jej flexibilita a možnosť prispôsobiť recept podľa vašich preferencií. Ak máte radi silnejšie nápoje, môžete pridať brandy alebo rum. Ak chcete, aby bola sangria ešte viac osviežujúca, pridajte viac ľadových kociek alebo použite sýtenú minerálnu vodu namiesto limonády. Pre extra ovocnú chuť môžete pridať rôzne druhy ovocia, ako sú maliny, broskyne, ananás alebo dokonca kiwi.

Jahodová sangria je ideálnym nápojom na rôzne spoločenské udalosti, pretože sa ľahko pripravuje vo veľkom množstve a môže byť podávaná z veľkého džbánu, z ktorého si každý môže nalievať sám. Je to nápoj, ktorý vyzerá rovnako dobre, ako chutí, s farebnými kúskami ovocia plávajúcimi v krásnej zlatej tekutine.

Jahodová Sangria recept

Ingrediencie

1 fľaša suchého bieleho vína (750 ml)

250 g čerstvých jahôd, nakrájaných na plátky

1 pomaranč, nakrájaný na plátky

1 citrón, nakrájaný na plátky

1/4 šálky pomarančového likéru (napr. Cointreau alebo Triple Sec)

1/4 šálky cukru (alebo podľa chuti)

1 šálka sýtenej minerálnej vody alebo limonády (podľa chuti)

Ľad na podávanie

Čerstvá mäta na ozdobenie (voliteľné)

Postup

Príprava ovocia: Jahody umyte, odstráňte stopky a nakrájajte na plátky. Pomaranč a citrón umyte a nakrájajte na tenké plátky. Ak preferujete menej horkú chuť, odstráňte kôru.

Miešanie: Vo veľkej miske alebo džbáne zmiešajte biele víno, pomarančový likér a cukor. Miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.

Pridanie ovocia: Pridajte nakrájané jahody, pomaranč a citrón do zmesi vína a likéru. Dobre premiešajte, aby sa ovocie rovnomerne rozložilo.

Chladenie: Džbán zakryte a nechajte sangriu odpočívať v chladničke najmenej 2 hodiny, ideálne cez noc. Týmto spôsobom sa chute dokonale prepoja.

Servírovanie: Pred podávaním pridajte do džbánu sýtenú minerálnu vodu alebo limonádu pre osviežujúci efekt. Ak máte radi menej sladké nápoje, použite minerálnu vodu; pre sladšiu verziu použite limonádu. Naplňte poháre ľadom a nalejte do nich sangriu spolu s kúskami ovocia. Na ozdobu môžete pridať čerstvé lístky mäty.

Jahodová Sangria otázky a odpovede

Môžem použiť mrazené jahody namiesto čerstvých?

Áno, mrazené jahody sú dobrou alternatívou k čerstvým jahodám, najmä keď nie sú v sezóne. Mrazené jahody pridajú sangrii osviežujúci chladný efekt, ale môžu byť menej sladké, takže možno budete potrebovať pridať trochu viac cukru alebo iného sladidla.

Aké biele víno je najlepšie použiť?

Najlepšie je použiť suché biele víno, ako je Sauvignon Blanc, Pinot Grigio alebo Riesling. Vyhnite sa veľmi sladkým vínam, pretože ovocie a pomarančový likér pridajú dostatok sladkosti.

Je možné pripraviť sangriu bez alkoholu?

Áno, môžete pripraviť nealkoholickú verziu sangrie. Namiesto vína použite bielu hroznovú šťavu alebo jablkovú šťavu a namiesto pomarančového likéru použite viac šťavy z citrusov. Výsledok bude rovnako osviežujúci a chutný.

Ako dlho môžem sangriu skladovať v chladničke?

Jahodovú sangriu môžete skladovať v chladničke až 48 hodín. Po tomto čase môže ovocie začať mäknúť a strácať svoju sviežosť. Najlepšie je však konzumovať sangriu v priebehu prvých 24 hodín, aby bola najčerstvejšia.

Môžem pridať iné druhy ovocia do sangrie?

Áno, jahodová sangria je veľmi prispôsobiteľná. Môžete pridať rôzne druhy ovocia podľa svojej chuti, ako napríklad maliny, broskyne, ananás, kiwi alebo mango. Rôzne ovocie pridá rôzne chute a farby, čo urobí sangriu ešte atraktívnejšou.

Je možné pripraviť sangriu vopred?

Áno, môžete pripraviť sangriu vopred a nechať ju odpočívať v chladničke. V skutočnosti sa chute najlepšie prepoja, keď sangriu necháte odpočívať aspoň 2 hodiny, ideálne cez noc. Pred podávaním však pridajte sýtenú minerálnu vodu alebo limonádu, aby bola sangria svieža.

Ďalšie inšpirácie

Príspevok Jahodová Sangria. Lahodný a osviežujúci nápoj je zobrazený ako prvý na Svetové recepty.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie