Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jak je to ve skutečnosti s novou frakcí, o které mluvil Babiš? PiS má zájem, Smer do ní nechce

Když se už asi před týdnem poprvé objevily někde na zahraničním mainstreamu první zvěsti o nové frakci, kterou chce údajně zakládat Babiš a další politici, kteří jsou aktuálně bez frakce, byla jsem dosti pesimistická v tom, zda se jim podaří dát dohromady potřebných 23 europoslanců z nejméně 7 zemí. Hned u prvního článku jsem narazila […]
Menej ako 1 min. min.

Když se už asi před týdnem poprvé objevily někde na zahraničním mainstreamu první zvěsti o nové frakci, kterou chce údajně zakládat Babiš a další politici, kteří jsou aktuálně bez frakce, byla jsem dosti pesimistická v tom, zda se jim podaří dát dohromady potřebných 23 europoslanců z nejméně 7 zemí.

Hned u prvního článku jsem narazila na jasný hoax, který dokonce poté od onoho mainstreamu převzal i ten náš. To byl onen nesmysl o lanaření Marine le Pen a Wilderse. Oba jsou od začátku ve stejné frakci – aktuálně nazvané ID, ve které jsou déle než jsme my vůbec členy EU.

Marine le Pen má svoji vlastní zavedenou frakci, jistě by nešla se svými 30 europoslanci do frakce, kde by byli 5. kolem u vozu, zatímco nyní v podstatě frakci vede. Totéž lze říci o Wildersovi. V Holandsku se píše ve spojitosti s jeho PVV o frakci ID – a ani slovo o tom, že by šel jinam.

Náš zcela nekompetentní mainstream dále tvrdil, že polská PiS nepůjde do dané frakce kvůli postojům strany Fidesz k Ukrajině. To se mi zdálo nepravděpodobné, protože PiS již dříve souhlasila s tím, aby byli Orbánovci ve frakci ECR (kam ho nakonec nevzali zejména kvůli Fialovi).

Ve skutečnosti totiž PiS potvrdila, že v dané frakci být chce a oznámila odchod z ECR. Také Orbán vzal zavděk raději novou frakcí, protože ID, kde mu místo nabízela Marine le Pen, mu vždy připadala „příliš extremistická.“

Frakce, o které Babiš hovořil, má tedy zatím tři jisté tři strany ze tří zemí (ANO, PiS, Fidesz), ale potřebuje další 4 strany ze 4 dalších zemí, dokonce by jim stačilo, kdyby měla každá strana jen jednoho jediného europoslance.

Zejména PiS má však tolik europoslanců (celkem 20), že již žádné na doplnění nepotřebují. Fidesz má totiž 11 a ANO 7, což plně postačí. Nicméně bez dalších 4 stran ze 4 dalších zemí se neobejdou, takže jim nezbývá než lanařit, zejména v lidovecké frakci, která k nim má – jak se také všichni vyjádřili – názorově nejblíž.

Koho se tedy dál V4, jak se jim nyní pracovně říká, snaží přetáhnout do nové frakce?

Tvrdí, že Slovinskou demokratickou stranu (SDS, v současnosti je v EPP) Janeze Janši. Europoslankyně za SDS Romana Tomcová však označila rozhovory za „fake news.“ Zdá se tedy, že odtud „pšenka nepokvete.“

Morawiecki řekl, že „nová frakce V4“ jedná i s dalšími, včetně litevského Waldemara Tomaszewského, ale ne se slovenskou stranou Smer Roberta Fica.

Alespoň zatím ne. Slovenský prezident Peter Pellegrini ve středu řekl, že strana Smer usiluje o návrat do Socialistů a demokratů (S&D).

To však může být problém. Nečekám, že je socialisté přijmou zpět, spíš lze očekávat, že si jich všimne Sara Wagenknechtová z německé BSW, která má ambice založit novou levicově – konzervativní frakci, ale zatím nemůže sehnat dostatek vhodných stran.

Najít ony 4 chybějící strany pro novou frakci skutečně nemusí být lehké, lovit mohou vlastně jedině mezi lidovci nebo ECR, jde o frakce názorově nejblíž. Ostatně, také v EP by údajně seděli mezi těmito dvěma frakcemi.

Pak mohou samozřejmě zkoušet lanařit z nezařazených – zejména z nových stran, které zatím v EP nebyly.

Jistého tak zatím nemají nic, mohla by být šance u pobaltských zemí, nicméně těm bude zřejmě vadit Fidesz kvůli hlasování k Ukrajině (ANO I PiS hlasují vždy ve prospěch Ukrajiny, takže ti v tomto směru problém nejsou).

Teprve další vyjednávání prozradí, jak se jim jednání vydařila. Ovšem stále je zde i reálná možnost, že kýžené 4 strany nenajdou. Pak PiS přileze s prosíkem zpět za Meloniovou, Fidesz zůstane opět nezařazený a vedle něj také ANO.

Nakonec nám, kdo víme, jak tam někteří z nich hlasovali (všichni za ANO svorně pro Green Deal, covid pasy či digitální identity), může být osud těchto stran docela ukradený,…

 

Ohodnoťte tento příspěvek!

[Celkem: 3 Průměrně: 5]

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie