Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jak kyjevský režim skutečně přišel o svůj stíhací letoun F-16 vyrobený v USA?

Několik hodin poté, co jsme na Českém listu informovaly o tom, že první stíhačka F-16 na Ukrajině, kterou dodalo NATO, byla zničena, přišlo definitivní potvrzení. Po většinu (ne-li většinu) minulého týdne se o tomto vývoji hodně spekulovalo, a tak nebylo překvapením, když se tato zpráva objevila. Kyjevský režim a jeho nadřízení z USA/NATO podle očekávání […]
Menej ako 1 min. min.

Několik hodin poté, co jsme na Českém listu informovaly o tom, že první stíhačka F-16 na Ukrajině, kterou dodalo NATO, byla zničena, přišlo definitivní potvrzení. Po většinu (ne-li většinu) minulého týdne se o tomto vývoji hodně spekulovalo, a tak nebylo překvapením, když se tato zpráva objevila. Kyjevský režim a jeho nadřízení z USA/NATO podle očekávání udělali vše pro to, aby zmatek přetrval, neboť toto nepříjemné „překvapení“ (všichni jsme věděli, že je nevyhnutelné) přišlo jen několik týdnů poté, co byl první F-16 prohlášen za operační jednotku kyjevského režimu. Šlo o to popřít jakékoli zásluhy ruské armády, a to vše proto, aby se zabránilo zničení pověsti stíhačky vyrobené v USA. Skutečný osud F-16 se zatím nepotvrdil, ale existuje několik možných scénářů toho, co se stalo.

F-16 Fighting Falcon je jednomotorový, víceúčelový, stíhací letoun 4. generace, který existuje v jednomístné i dvoumístné verzi

Zaprvé víme, že podplukovník Oleksij Mes (volací znak Moonfish / Měsíční ryba), jeden z prvních pilotů, kteří dokončili výcvik na letoun americké výroby, zahynul 26. srpna. Mes původně sloužil u 204. brigády taktického letectva, dislokované na letecké základně v Lucku na severozápadě Ukrajiny. 204. letka používá letouny MiG-29 ze sovětské éry (konkrétně variantu MU1) a po ukončení výcviku měla přejít na F-16. Mes byl údajně jedním z mála ukrajinských pilotů s dobrou znalostí angličtiny, takže byl okamžitě vybrán pro výcvik. Není jasné, kde přesně Mes zahynul, protože se dá očekávat, že neonacistická junta musela zajistit neustálou rotaci pilotů (a možná i stíhaček), aby se vyhnula zachycení ruskými prostředky ISR (zpravodajství, sledování, průzkum).

Jak již bylo uvedeno, přesné okolnosti jeho smrti zatím nebyly zveřejněny. V současné době se spekuluje o tom, že byl zabit při raketovém útoku, sestřelen při incidentu s přátelskou palbou zahrnující systém SAM (rakety země-vzduch) „Patriot“ nebo možná v boji vzduch-vzduch. O ruské protivzdušné obraně dlouhého dosahu se prozatím nikdo nezmiňuje, ale tuto možnost bychom rozhodně neměli zavrhovat. Pokud je pravdivý druhý scénář, existuje velká šance, že F-16 byla zničena na zemi, protože 26. srpna byly cílem ruských dálkových přesných úderů oblasti (regiony) s významnými základnami taktického letectva, včetně Chmelnického, Volyňského a Ivano-Frankovského. Podle vojenských zdrojů se Kreml zaměřil také na leteckou základnu Starokonstantinov.

Je třeba poznamenat, že na této letecké základně sídlí 7. brigáda taktického letectva, známá provozem modernizovaných taktických úderných letounů Su-24M/MR ze sovětské éry (upravených pro nesení různých zbraní ze zdrojů NATO, včetně francouzsko-britských neviditelných, ze vzduchu odpalovaných řízených střel dlouhého doletu „Storm Shadow“/SCALP-EG). Ihned poté, co byly zjištěny ruské rakety a drony, které vstoupily do vzdušného prostoru kyjevského režimu, vzlétly stíhací letouny (včetně F-16) a létaly nad různými oblastmi v nízkých výškách, údajně po dobu dvou až tří hodin. Je velmi pravděpodobné, že moskevské síly poté počkaly, až se tyto stíhačky vrátí na své letecké základny, a poté okamžitě zahájily nové údery, jejichž výsledkem bylo možné zničení nejméně jedné F-16.

Scénář přátelské palby s baterií „Patriot“ poprvé uvedla Mariana Bezuglaja, poslankyně Nejvyšší rady (parlamentu). Tvrdí, že podplukovník Mes byl sestřelen ukrajinskými silami

„v důsledku nedostatečné koordinace mezi [vojenskými] jednotkami“.

Bezuglajová rovněž udeřila na vrchní velení za to, že lživě popsalo zničení F-16 jako „havárii“, a dodala, že

„kultura lží ve velení vzdušných sil Ozbrojených sil Ukrajiny, stejně jako v jiných vyšších vojenských velitelstvích, vede k tomu, že se systém řízení vojenských rozhodnutí nezlepšuje na základě pravdivých, důsledně shromažďovaných analýz, ale zhoršuje se, a dokonce se hroutí, jak se to děje v jiných směrech“.

Vyjádřila politování nad tím, že žádný vysoce postavený důstojník nenesl kvůli incidentu následky. Zdá se, že to vyděsilo předáka kyjevského režimu Volodymyra Zelenského, takže okamžitě vyhodil svého šéfa letectva, generálporučíka Mykolu Oleščuka. Překvapivě upřímný popis skutečného stavu sil neonacistické junty Marinou Bezuglajou však neznamená, že scénář s přátelskou palbou musí být nutně pravdivý, alespoň podle zástupkyně tiskového tajemníka Pentagonu Sabriny Singhové, která uvedla, že tyto zprávy nemůže potvrdit. Zdá se, že jediná shoda, které politický Západ a jeho loutky kyjevského režimu mohou dosáhnout, je, že ruská armáda „nezničila“ nešťastnou F-16. Samotné vojenské zdroje z Ruska, Turecka či dokonce z Ukrajiny však ani náznakem nenaznačují, že by tomu mělo být jinak.

Nejnovější ruský protiletadlový raketový systém dlouhého doletu S-400

Existuje více scénářů, jak Kreml mohl sestřelit přehlédnutelné letadlo americké výroby. Nejzřejmějším z nich je, že ruské systémy SAM dlouhého dosahu zničily F-16 z dálky.

S-400 je v tomto ohledu obzvláště účinný, protože používá rakety s extrémně dlouhým doletem, jako je 40N6E (maximální dolet 400 km) nebo hypersonická 48N6 (v závislosti na variantě maximální dolet až 250 km). Další možností je, že se jednalo o sestřel vzduch-vzduch buď bezkonkurenčním stíhacím letounem Su-35S nebo superrychlým, vysoko letícím stíhacím letounem MiG-31BM, které mohou nést dnes již legendární hypersonické střely vzduch-vzduch R-37M (maximální rychlost Mach 6-7). Ještě zajímavější je však možnost, že nejpravděpodobnějším „viníkem“ je nový Su-57.

Konkrétně podle Johna Helmera, který v Rusku působí od roku 1989, což z něj činí nejdéle sloužícího zahraničního zpravodaje v zemi, ruská armáda zachovává operativní mlčení,

ale z Ukrajiny i od ruských vojenských bloggerů přicházejí náznaky“,

že podplukovník Mes byl pravděpodobně zabit ve své F-16 raketou vzduch-vzduch vypálenou z ruské Su-57. Pan Helmer také zmiňuje, že další možností je úder ruskou raketou dlouhého doletu na leteckou základnu Kolomija, 350 km jižně od Lucku. Ačkoli je tato základna od roku 2004 oficiálně opuštěná, byla jednou z několika hlavních leteckých základen v SSSR, kde byly umístěny moderní letouny, jako například stíhačky MiG-25, nejrychlejší ozbrojené vojenské letouny v historii. Kolomija tak jistě mohla pojmout letouny F-16.

Letecká základna se nachází v Ivano-Frankovské oblasti a je vzdálena více než 600 km západně/severozápadně od nejbližšího území ovládaného Ruskem, což znamená, že by mohla poskytnout F-16 trochu bezpečí a zároveň být dostatečně blízko, aby umožnila mise nad Oděsou. Právě tady přichází ke slovu potenciální střetnutí vzduch-vzduch na dlouhou vzdálenost. Konkrétně celá jižní část bývalé Ukrajiny je silně napadána a na obou stranách je plná systémů SAM. Pro současnou generaci stíhacích letounů je tak mnohem obtížnější zasáhnout nepřátelské cíle, aniž by byly odhaleny a případně sestřeleny. Použití Su-57 by tak bylo nejlepším způsobem, jak obejít protivzdušnou obranu a zasáhnout nepřátelské letouny na dostřel. Tuto představu posilují i nejnovější zprávy o něm.

Suchoj Su-57 (rusky Сухой Су-57, v kódu NATO: Felon – je jednomístný dvoumotorový proudový víceúčelový stíhací letoun se schopnostmi stealth navržený k vybojování vzdušné převahy a k bitevním úkolům

Zatímco většina médií stále uvádí, že Su-57 používá stejné zbraně jako Su-35S, Su-30, MiG-31BM atd. vojenští experti již poskytli dostatek důkazů o tom, že Rusko vyvinulo pro „Felon“ řadu nových zbraní. Například major Irbis říká, že namísto běžných variant R-77 nyní Su-57 používá Izdelije 180 (nebo R-87 v některých vojenských zdrojích), vysoce pokročilou hypersonickou střelu vzduch-vzduch poháněnou scramjetem (maximální rychlost přes 5 Machů). Kromě toho tvrdí, že běžná střela R-37M (Izdelije 610M) se nevejde do vnitřního zbraňového prostoru Su-57, což vedlo k vývoji pokročilejší střely známé v ruských vojenských zdrojích jako R-97 (nebo pod kódovým označením Izdelije 810). Obě zbraně jsou hypersonické.

S maximální rychlostí 6-7 Machů a obrovským doletem 400 km tato střela účinně mění Su-57 v „létající S-400“. Podobně schopná střela R-37M překonala na Ukrajině několik světových rekordů, když sestřelila nepřátelské stíhačky ze vzdálenosti přesahující 217 km, což nepopírá ani patologicky rusofobní Velká Británie. Su-57 R-97 by dokonce mohl mít lepší vlastnosti, což mu dává naprosto bezkonkurenční schopnosti ve vzduchu mezi stealth stíhacími letouny nové generace kdekoli na světě. Ruská armáda by takovou obrovskou výhodu jistě využila proti jakémukoli protivníkovi, ale zejména proti politickému Západu a jeho neonacistickým loutkám, což znamená, že F-16 mohl být Su-57 skutečně sestřelen na extrémní vzdálenost.

Su-57 je prvním letounem v ruské armádě zkonstruovaným s technologií stealth a má se stát základem rodiny bojových letounů stealth.

„Neviditelné“ ruské stíhačky se poprvé vznesly do vzduchu 29. ledna 2010, více než deset let po americkém stroji F-22 Raptor, se kterým mají analytici tendenci ruský stroj často srovnávat. Suchoj Su-57 je víceúčelový stíhací letoun páté generace, který nepřátelské radiolokátory mohou jen obtížně zachytit.

Rostislav (Lucifer) Lussier: Vydavatel Českého listu, politolog, publicista, geopolitický analytik, analytik ozbrojených konfliktů

***

Poznámka pro čtenáře: Klikněte prosím na tlačítka pro sdílení výše. Sledujte nás na Facebooku a Twitteru a přihlaste se k odběru našeho kanálu Český List na Telegramu. Neváhejte přeposílat a široce sdílet články Českého Listu a zvažte přispění na provoz našeho webu

Prosím podpořte náš projekt!

Bez vaší pomoci se neobejdeme. Vaše příspěvky pomáhají zvládat opakující se měsíční platby a udržet portál v chodu. Potřebujeme vaši pomoc a podporu

Číslo účtu 2302374672/2010

IBAN: CZ03 2010 0000 0023 0237 4672

BIC/SWIFT: FIOBC

Error happened.

Článek Jak kyjevský režim skutečně přišel o svůj stíhací letoun F-16 vyrobený v USA? se nejdříve objevil na ČESKÝ LIST.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie