Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jak na spokojené zaměstnance? Nadchla sdílená kola, firmy si je mohou jednoduše pořídit

„Šetrnější přístup k okolí a aktivní životní styl je tématem pro stále více Čechů. Benefity, které se týkají i těchto oblastí, po zaměstnavatelích vyžadují obzvláště nastupující generace,“ říká marketingový ředitel Nextbike Dan Rambousek. Provozovatel sdílených kol proto přišel se službou BUSINESSbike. Ta umožňuje podnikům vybudovat stanice přímo u sídel firem, poboček nebo obchodů. Mohou se […]
Menej ako 1 min. min.

„Šetrnější přístup k okolí a aktivní životní styl je tématem pro stále více Čechů. Benefity, které se týkají i těchto oblastí, po zaměstnavatelích vyžadují obzvláště nastupující generace,“ říká marketingový ředitel Nextbike Dan Rambousek. Provozovatel sdílených kol proto přišel se službou BUSINESSbike. Ta umožňuje podnikům vybudovat stanice přímo u sídel firem, poboček nebo obchodů. Mohou se virtuálně umístit na již existující cyklostojany, ale lze instalovat i zcela nové v brandingu společnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Jak získat výjimečné zaměstnance? Čekat na nejlepší se nevyplácí, vysvětluje odbornice

Firemním stanicím dává Nextbike vysokou prioritu a týmy společnosti o ně pečují minimálně jednou denně. Dále nabízí bonus, díky kterému může zaměstnavatel svým lidem proplácet příjezdy a odjezdy v této stanici.

„Lidé na sdíleném kole jezdí za prací, na schůzky nebo na obědy. Šlápnout ve městě do pedálů během dopravní špičky je totiž často rychlejší než startovat auto nebo čekat na MHD, nemluvě o zdravotních a ekologických benefitech pohybu na kole,“ říká šéf Nextbike Lukáš Luňák. Na základě dat z firemních stanic nebo sdíleného tarifu navícNextbike dokáže analyzovat jízdní data zaměstnanců, jako je počet ujetých kilometrů, výpůjček nebo ušetřených emisí CO2 ve srovnání s jízdou autem.

Firmy pak bikesharing ocení v nefinančním ESG reportingu, který bude od roku 2025 pro některé z nich povinný. Nové nařízení se týká více než 100 firem v Česku, které budou muset řešit mimo jiné právě i uhlíkovou stopu, kterou zaměstnanci vytváří dojížděním do práce. „Nextbike dokáže zásadně snížit uhlíkovou stopu těchto cest. Východiskem však je, aby zaměstnanci měli možnost vracet a půjčovat Nextbike v bezprostřední blízkosti podniku,“ komentuje Dan Rambousek.

Kofola na kole

Spolupráce s Nextbike využívá i Kofola, která si už pořídila stanice do výrobního a logistického závodu v Krnově, k závodu v Mnichově Hradišti, a dokonce i před samotné sídlo společnosti, které se nachází v Ostravě. „Velkými tématy, jako jsou ochrana vody, minimalizace odpadů či uhlíková neutralita, se zabýváme více už od roku 2010. Baví nás neustále hledat nové cesty, jak vytvářet zdravé nápoje a podnikat v symbióze s přírodou. Naším cílem je ale dostat udržitelné uvažování do každodenního chodu firmy, do každého jednotlivého rozhodnutí – od omezení jednorázových mlíček do kávy až třeba po využití sdílených kol,“ vysvětluje Jana Ptačinská Jirátová, manažerka komunikace Kofoly. „Naši zaměstnanci využívají Nextbike velmi rádi, za tři roky si v našich stanicích lidé půjčili kolo už téměř 4000krát a vrátili jej více než 6000krát. Dohromady tak Kofoláci nebo návštěvníci našich provozů najezdili 15 150 km.

„Tým Nextbike počítal, že díky tomu Kofola přispěla k uspoření více než 2 370 kg CO2 oproti jízdám autem,“ dodává Jana Ptačinská Jirátová. Bikesharing s firemními benefity propojuje i MultiSport karta. Nextbikeři ji využívají v průměru na 10 procent jízd z celkového počtu výpůjček, kterých Nextbike za pět let v Česku zaznamenal přes sedm milionů. Bikesharing je dostupný ve 35 tuzemských městech, kde na 7000 sdílených kolech české výroby aktivně jezdí 230 tisíc uživatelů aplikace.

Autorka: Martina Arltová, HR forum

People Management Forum je největší HR sdružení v ČR.

Více než 30 let pomáhá měnit přítomnost i budoucnost HR.

Vydává časopis HR forum plný inspirace, jak rozvíjet a vést druhé i sami sebe.

Ukázkové číslo časopisu na https://hrforum.munipolis.cz/p/aktualni-cislo.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie