Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jandejsek: Ve Stačilo! přemýšlejí stejně jako já. Jeho rodinu přitom komunisti utiskovali

„Podobně jako velká řada dalších zemědělců jsme byli nuceni vstoupit do družstev, kde to tenkrát bylo hodně špatné. Mí rodiče podobně jako spousta jiných měli ke svému majetku obrovský vztah,“ popsal Jandejsek rodinnou historii, kterou do značné míry ovlivnil komunistický režim v Československu. ČTĚTE TAKÉ: Ohledně míru na Ukrajině musíme Putinovi věřit, jen brání svou zemi před […]
Menej ako 1 min. min.

„Podobně jako velká řada dalších zemědělců jsme byli nuceni vstoupit do družstev, kde to tenkrát bylo hodně špatné. Mí rodiče podobně jako spousta jiných měli ke svému majetku obrovský vztah,“ popsal Jandejsek rodinnou historii, kterou do značné míry ovlivnil komunistický režim v Československu.

ČTĚTE TAKÉ: Ohledně míru na Ukrajině musíme Putinovi věřit, jen brání svou zemi před ohrožením, tvrdí Konečná

Podle něj jeho rodina dostala na výběr – buď vstoupí do družstva, nebo jí strana nařídí dodat takové množství produktů, které určitě nebude schopná vyprodukovat. „Otci samozřejmě nezbývalo nic jiného než podepsat,“ sdělil podnikatel v zemědělství, jehož firmy mají podle jeho slov roční obrat 12 miliard korun.

Přestože jeho rodina nemá s komunistickou ideologií dobré zkušenosti, sám nyní kandiduje do Evropského parlamentu z 21. místa kandidátky vedené šéfkou KSČM. „Dala se tam dohromady parta lidí, která přemýšlí podobně jako já a chce něco změnit,“ vysvětlil Jandejsek v podcastu Chuť moci Thomase Kulidakise.

Sám prý chce pomoci zlepšit současnou situaci, která podle něj není dobrá. „Hospodářství je v podstatě zdevastované. Je v takovém stavu, že by naši potomci mohli mít velké problémy. Chci proto něco změnit,“ řekl Jandejsek, který na kandidátce figuruje jako „zemědělský expert“.

„Když mě koalice Stačilo! oslovila, nejdříve jsem trochu váhal. Pak jsem si ale řekl, že mi to za těch pár měsíců kampaně stojí, protože už delší dobu nesouhlasím s politikou, která se vede tady i v Evropské unii,“ dodal bývalý šéf Agrární komory.

Kapitalista na kandidátce komunistů

Oznámení Jandejskovy kandidatury za levicovou koalici překvapilo mnoho lidí na sociálních sítích.

„Hele, můžu se zeptat, jak se ta vaše komunistická ideologie popasovává s kapitalistou na kandidátce, který si do EU doslova jde přihrát prachy z veřejných rozpočtů pro svou firmu? Já jsem o vás nikdy neměl moc iluze, ale měl jsem dojem, že jste zabili celosvětově asi 100 milionů lidí, aby se přesně tyhle věci neděly. Takže už ani tohle neplatí?“ napsal pod příspěvek Konečné europoslanec Pirátů Mikuláš Peksa.

Narážel tím na to, že Jandejskovy společnosti získávají značné dotace. Podle serveru Hlídač státu obdrželo 22 na Jandejska navázaných podniků finanční podporu ve výši přes 2,5 miliardy korun. „Agrobaron na kandidátce komunistů. Co bude dál?“ divil se také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL).

„Pan Jandejsek na naši kandidátku patří. Možná se o něm hovoří jako o agrobaronovi, ale jde o člověka, který produkuje zemědělské produkty a řídí výrobní řetězec. Jsem hrdá, že naši nabídku přijal,“ řekla pro CNN Prima NEWS Konečná.

Dalším paradoxem také je, že ač nyní kandiduje za levicovou koalici, ještě nedávno podle serveru Hlídač státu finančně podpořil pravicově konzervativní Trikoloru. V roce 2019 jí měl darovat pět tisíc korun. V letech 2017 a 2021 pak zase jeho společnosti darovaly 150 tisíc korun hnutí ANO.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zavedení eura okrade pracující i důchodce, říká Paroubek. Časem by obnovil obchod s Ruskem

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie