Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Japonský modul SLIM sa na Mesiaci aktivoval aj po druhej lunárnej noci

Na Mesiaci sa opäť podarilo oživiť lunárny modul SLIM z vynúteného spánkového režimu. Stalo sa tak po už druhej lunárnej noci s extrémne nízkymi teplotami. Informovala o tom agentúra AFP. Japonská agentúra pre výskum vesmíru oznámila, že jej nepilotovaný pristávací modul SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) sa už druhýkrát prebral k životu. “Reakcia od modulu […]
Menej ako 1 min. min.

Na Mesiaci sa opäť podarilo oživiť lunárny modul SLIM z vynúteného spánkového režimu. Stalo sa tak po už druhej lunárnej noci s extrémne nízkymi teplotami. Informovala o tom agentúra AFP.

Japonská agentúra pre výskum vesmíru oznámila, že jej nepilotovaný pristávací modul SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) sa už druhýkrát prebral k životu. “Reakcia od modulu nám prišla včera večer,” uviedla agentúra v správe na sociálnej sieti X.

Japonská raketa vyniesla na obežnú dráhu dva satelity, vlani sa jej test nepodaril

Po “prežití” ďalšej dvojtýždňovej lunárnej noci solárne panely modulu SLIM opäť dokázali absorbovať dostatok slnečnej energie na to, aby ho uviedli do aktívneho stavu. Následne modul odoslal do riadiaceho strediska nové zábery.

JAXA si pôvodne nebola istá, či bude slnečného svitu dostatok na to, aby sa modul prebral k životu aj druhýkrát. Tak ako po prvej dvojtýždňovej lunárnej noci, aj v tomto prípade sa preto jeho reaktivácia považuje za pozitívne prekvapenie.

SLIM pristál na Mesiaci ešte v januári. Jeho misia má prispieť k snahe viacerých vesmírnych agentúr preskúmať polárne oblasti a pripraviť tak pôdu na plánované vybudovanie trvalej lunárnej základne.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie