Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jdete na záchod a přijdete o nohu. Ruské drony shazují miny na Ukrajince, ti slibují odplatu

S videem z „minového dronu“ se pochlubil ruský telegramový účet reprezentující 74. gardovou motostřeleckou brigádu. Na záběrech je vidět velký dron s připevněnou kazetou na rakety pro sovětský raketometný systém BM-27 Uragán. Uvnitř se ovšem skrývaly malé protipěchotní miny, které dron houfně shazoval na údajné ukrajinské území za frontovou linií. MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinci opět pálili na Rusko […]
Menej ako 1 min. min.

S videem z „minového dronu“ se pochlubil ruský telegramový účet reprezentující 74. gardovou motostřeleckou brigádu. Na záběrech je vidět velký dron s připevněnou kazetou na rakety pro sovětský raketometný systém BM-27 Uragán. Uvnitř se ovšem skrývaly malé protipěchotní miny, které dron houfně shazoval na údajné ukrajinské území za frontovou linií.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajinci opět pálili na Rusko zbraněmi z USA. Obávaný raketomet měl zabít několik vojáků

Pro obránce to znamená další velký problém, se kterým se musí poprat. Zatímco protipěchotní miny nejsou na předních pozicích žádnou novinkou, ruské drony čím dál častěji míří hlouběji do míst, které mají pod kontrolou zadní voje ukrajinské armády. Nebezpečí tak číhá i na vojáky, kteří si potřebují od tlaku na frontě na chvíli odpočinout.

„Ano, to se děje už déle. Přiletí s dronem, shodí několik menších protipěchotních min a hned zmizí. Problém je ale v tom, že už letí mnohem hlouběji na naše území. Ne vždy je dokážeme včas sestřelit. Stačí si odskočit na záchod a cestou přijdete o nohy. Je to opravdu nebezpečné,“ řekl ukrajinský voják Anatolij redakci CNN Prima NEWS.

Podobná hlášení přicházejí nejen z Doněcké oblasti, kde zrovna bojuje, ale také z charkovského nebo záporožského bojiště. Třebaže se ukrajinské síly snaží o podobný „nálet“ s minami, rozhodně Rusové je pořádají mnohem častěji. Na „trend“ upozornil také bývalý český bojovník na Ukrajině, který na sociálních sítích vystupuje pod přezdívkou Cohen The Barbarian.

„Pro všechny naše vepředu. Rusáci vymysleli novou kulišárnu. Na známá průchozí místa, v zákopech kolem blendáží, odpališť dronů, ve vesnicích a kolem FOB (předsunutých základen, pozn. red.) rozhazují dronem miny. Klidně i v noci. Jdete se v noci vyčůrat nebo jdete cestou na pozice jako vždy a vyšlápnete si motýlka tam, kde předtím určitě nebyl. Za poslední dny už je pár případů, kdy někdo přišel o nohu,“ napsal na sociální síti X.

Valná většina dronů se na obou stranách používá ke shazování protitankových či protipěchotních výbušnin. Tzv. FPV drony, které vynikají vysokou rychlostí, pak armády využívají k sebevražedným náletům jak proti tankům a dalším obrněným vozidlům, tak proti nepřátelským vojákům.

Nová ruská taktika proto Ukrajince netěší. „Miny jsou vždy problém, ať už jste na jakékoliv straně. Samotná skutečnost, že je shazují opravdu blízko míst, kde se pohybujeme o něco uvolněněji, je problém. Ale už se řeší odveta podobného rázu, tak třeba brzy uvidíte stejné záběry, akorát z ukrajinského dronu,“ dodal Anatolij na závěr.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Ukrajina a Rusko už možná o míru tajně jednají. Otázkou však je, jestli najdou kompromis. V pořadu K věci to řekl komentátor Českého rozhlasu Libor Dvořák.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie