Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Je čas bojovať s najväčším škodcom v záhrade. Použite prirodzené metódy a bleskovo zmiznú

08.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/sternbea). Mať záhradu je neustály boj proti všetkým druhom útočníkov. Jedným z nich je pásavka zemiaková,  ktorá dokáže pri hľadaní potravy prejsť desiatky kilometrov. Ak pestujete zemiaky, skôr či neskôr môžete očakávať návštevu tohto škodcu. Začnite konať hneď, ako vám to zničí úrodu. Prírodné spôsoby, ako odradiť pásavku zemiakovú.Foto: […]
Menej ako 1 min. min.

08.06.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/sternbea).

Mať záhradu je neustály boj proti všetkým druhom útočníkov. Jedným z nich je pásavka zemiaková,  ktorá dokáže pri hľadaní potravy prejsť desiatky kilometrov. Ak pestujete zemiaky, skôr či neskôr môžete očakávať návštevu tohto škodcu. Začnite konať hneď, ako vám to zničí úrodu.

Prírodné spôsoby, ako odradiť pásavku zemiakovú.
Foto: Pixabay/sternbea

Je to jeden z najväčších škodcov v záhrade. Napáda najmä zemiaky a dokáže rýchlo zničiť prakticky 30 percent úrody. V letnej sezóne sa oplatí zabezpečiť lokality pred jej príchodom. Existuje na to viacero ekologických a domácich spôsobov. Využite to, čo pásavka zemiaková nemá najradšej a úroda bude bohatá.

Prírodné spôsoby, ako odradiť pásavku zemiakovú

Pásavka zemiaková , ktorá sa živí listami, stonkami a kvetmi, spôsobuje obrovské straty na úrode zemiakov. Našťastie existujú osvedčené domáce metódy, ako sa jej zo záhrady zbaviť. Existujú určité druhy rastlín, ktoré tento škodca nemá rád. Okolo plodín zemiakov sa oplatí vysadiť chren, fazuľu, žltý melilot alebo ľan. Ich vôňa účinne odpudí pásavku zemiakovú.

Žihľavová kaša je silné hnojivo, ktoré je účinné proti pásavke zemiakovej. Postrek rastlín kvasným roztokom účinne eliminuje tohto škodcu zo záhrady. Na jej prípravu si treba natrhať asi kilogram čerstvej žihľavy.

Rastlinu nakrájanú na kúsky zalejeme desiatimi litrami vody a necháme vo vedre niekoľko dní kvasiť. Takto získanú kašu treba pred postrekom zriediť vodou v pomere jedna ku desiatim. Najlepšie je pripraviť si sprej, do ktorého pridáme desať litrov vody na liter roztoku. Táto zmes účinne eliminuje škodcu a je bezpečná pre vaše plodiny.

Vyrovnajte sa s chrobákom raz a navždy

Na odpudzovanie chrobáka sa používa aj čadičová múka. Dá sa získať jemným mletím čadičových kameňov alebo zakúpením hotových v záhradkárstve. Používa sa v suchej forme, nie je potrebné riediť vodou. Rastliny by mali byť posypané múkou. Na 100 metrov štvorcových sa odporúča použiť približne dva kilogramy. Tento typ prostriedku sa oplatí použiť hneď ráno, keď je na rastlinách ešte rosa. Je dobré, keď je deň bez vetra.

V dávnych dobách sa extrakt z vratiča používal aj na zbavenie sa pásavky zemiakovej. Pri príprave postreku pridajte asi 300 gramov tejto bylinky do desiatich litrov vody. Po 24 hodinách je pripravený na použitie. Po tejto dobe treba zriediť, na dva litre vody použijeme jeden liter zmesi.

Táto zmes dobre funguje aj v boji proti voškám a húseniciam mlynárika kapustoveho. Každý postrek proti pásavke zemiakovej by sa mal vykonať na jar, keď teploty začnú ovplyvňovať vývoj tohto škodcu. Najlepšie je to urobiť večer a v suchý deň, aby ste zabezpečili najlepšiu ochranu rastlín vo vašej záhrade.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Celý trávnik je pokrytý kopcami? Zasaďte jednu rastlinu a škodca zmizne

Ničí záhradu a vytvára kopce, a to ani nie je krtko. Ako sa tohto škodcu zbaviť?

The post Je čas bojovať s najväčším škodcom v záhrade. Použite prirodzené metódy a bleskovo zmiznú appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie