Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Je čas naučiť sa, ako urýchliť rast uhoriek: Tipy, ktoré by mal poznať každý správny záhradkár

Ako urýchliť rast uhoriek a dočkať sa bohatej úrody? Máme pre vás hneď niekoľko tipov, aby ste z pestovaných rastlín získali maximum. Uhorky patria medzi značne obľúbenú zeleninu, ktorú pestuje mnoho záhradkárov. Pokiaľ chcete tento rok dosiahnuť vytúženú úrodu, mali by ste vedieť, čo všetko uhorky pre svoj zdravý rast a vývoj potrebujú. Prezradíme vám […]
Menej ako 1 min. min.

Ako urýchliť rast uhoriek a dočkať sa bohatej úrody? Máme pre vás hneď niekoľko tipov, aby ste z pestovaných rastlín získali maximum.

Uhorky patria medzi značne obľúbenú zeleninu, ktorú pestuje mnoho záhradkárov. Pokiaľ chcete tento rok dosiahnuť vytúženú úrodu, mali by ste vedieť, čo všetko uhorky pre svoj zdravý rast a vývoj potrebujú. Prezradíme vám hneď niekoľko tipov, ako na to, aby ste z rastlín získali maximum.

Správne umiestnenie

Pokiaľ chcete, aby vám rastliny uhoriek naozaj prospievali a hojne plodili, je nutné ich pestovať na správnom stanovisku.

Pokiaľ máte záhon na stanovišti s dostatočným množstvom slnka, kedy nie sú rastliny nadmerne zatienené, máte vyhrané. Rovnako tak by mali mať jednotlivé rastliny dostatok priestoru na rozrastanie.

Kvalitná pôda

Pre uspokojivé výnosy vyžadujú uhorky aj kvalitnú zeminu, v ktorej sa im bude dariť. Uhorky preferujú priepustnú a humóznu pôdu bohatú na živiny.

Preto nie je od veci zapracovať ešte pred výsadbou do pôdy kompost alebo hnojivo. Ideálne pH pôdy sa pohybuje medzi 6 a 7.

Zodpovedajúca zálievka

photon64/Ekaterina Toropova/CanvaPro

Uhorky je potrebné zalievať nielen pravidelne, ale aj v dostatočnom množstve. Zvlášť pokiaľ je suché počasie. Preto dbajte na to, aby bola pôda stále dostatočne vlhká, ale nikdy nie premokrená, predídete tak možnej hnilobe koreňov.

Nepoužívajte vodu z vodovodu, obsahuje nežiaduci chlór, ktorý uhorkám vôbec nesvedčí. Omnoho lepším variantom je dažďová studničná voda.

Mulčovanie

Ďalším dobrým trikom na zvýšenie úrody uhoriek je mulčovanie. Mulčovanie pomôže udržať vlhkosť v pôde, zabráni rastu buriny a ochráni plody pred prípadnou hnilobou.

Použiť možno slamu, drvené listy alebo kôru stromov. Vďaka tomu sa vyhnete aj pravidelnému kypreniu pôdy. Navyše uhorky, ktoré sa vyvíjajú v blízkosti zeminy, budú ochránené pred možnými plesňami a ďalšími chorobami.

Priebežný a šetrný zber

Veľmi dôležitý je pre bohatú úrodu uhoriek aj pravidelný zber plodov. Čím rýchlejšie budete uhorky žať, tým rýchlejšie vám vyrastú ďalšie.

Zberajte ich, keď sú ešte malé a pevné. Nepretržité zber podporí ďalšiu plodnosť rastliny. Ak by ste tento fakt zabúdali, mladé plody začnú od špičky najskôr žltnúť a hniť.

Uhorkám môže tiež uškodiť nešetrný zber. Nikdy uhorky netrhajte veľkou silou, len ich ľahko odlamujte alebo odstrihnite. Vyhnete sa tak prípadnému poškodeniu rastliny, kedy by mohol odumrieť celý plodiaci výhon.

Tiež je dôležité už neplodiace výhony pravidelne odstraňovať a dať tak priestor novým.

Vhodní susedia

K vysokým výnosom uhoriek prispejú aj rastliny, ktoré pestujete v bezprostrednej blízkosti uhoriek. Niektoré im svedčia, iné im naopak neprospievajú. Uhorkám sa nedarí v blízkosti zemiakov a baklažánov. Naopak im svedčí blízkosť reďkoviek a cesnaku.

Môžete ich vysadiť aj medzi uhorky, odpudí aj mnohých nežiaducich škodcov. Dobrými susedmi sú aj kukurice a slnečnice, ktoré navyše uhorkám poskytujú aj mierny tieň.

Dostatok živín

Uhorky potrebujú na svoj rýchly a zdravý rast dostatok živín, najmä dusík, draslík a fosfor. Hnojte ich v troch fázach: pred výsadbou, po rozkvete a počas plodnosti. Môžete použiť napríklad domáce hnojivo z cibuľových šupiek, ktoré si jednoducho pripravíte sami doma.

Budete potrebovať 200 g šupiek z cibule, ktoré stačí na 3 dni namočiť do vedra s vodou. Potom výluh sceďte, pred použitím narieďte v pomere 1:1 s vodou a aplikujte vo forme zálievky.

The post Je čas naučiť sa, ako urýchliť rast uhoriek: Tipy, ktoré by mal poznať každý správny záhradkár appeared first on Šikovník.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie