Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Je ľahký a štýlový. Ideálny materiál na letné dni

16.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ann Haritonenko). S príchodom teplejších mesiacov začíname hľadať oblečenie a materiály, ktoré budú nielen pohodlné, ale aj vhodné do letného počasia. Medzi rôznymi možnosťami tkanín jeden materiál vyniká obzvlášť výrazne. Ide o ľan, ktorý je jedným z najlepších materiálov, z ktorých sa dá vyrobiť letné oblečenie. Aké sú jeho […]
Menej ako 1 min. min.

16.05.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ann Haritonenko).

S príchodom teplejších mesiacov začíname hľadať oblečenie a materiály, ktoré budú nielen pohodlné, ale aj vhodné do letného počasia. Medzi rôznymi možnosťami tkanín jeden materiál vyniká obzvlášť výrazne. Ide o ľan, ktorý je jedným z najlepších materiálov, z ktorých sa dá vyrobiť letné oblečenie. Aké sú jeho výhody a ako sa o ľanové oblečenie starať, aby nám slúžilo dlhé roky?

Foto: shutterstock/Ann Haritonenko

Ľan je prírodný textilný materiál získaný z vlákien ľanu siateho (Linum usitatissimum). Ľan siaty sa pestuje hlavne pre svoje vlákna, z ktorých sa vyrábajú rôzne produkty vrátane tkanín, nití a šnúr. Proces získavania vlákien začína zberom obyčajného ľanu, potom sa rastlina spracuje a nakoniec spriada do nite. Vo svete módy je už dlho uznávaný ako jedinečný letný materiál.

Výhody ľanového oblečenia

Jednou z hlavných výhod ľanu je jeho bezkonkurenčná priedušnosť, ktorá umožňuje pokožke v horúcich dňoch dýchať a nepotí sa toľko ako v prípade umelých materiálov. Ľan vďaka svojej štruktúre absorbuje vlhkosť a umožňuje telu zostať v chlade a suchu aj v tých najväčších horúčavách. To je dôležité najmä pre aktívnych ľudí, ktorí trávia veľa času vonku.

Ľan je tiež mimoriadne odolný. Jeho vlákna sú oveľa pevnejšie ako napríklad bavlna, vďaka čomu je oblečenie z tohto materiálu odolnejšie voči roztrhnutiu a opotrebovaniu. Preto si aj pri intenzívnom používaní oblečenie z tohto materiálu dlhšie zachováva svoju kvalitu, čo znamená, že sa z neho môžete tešiť mnoho letných sezón.

Ľan je okrem praktických výhod aj mimoriadne štýlový materiál. Jeho prirodzená textúra a jemný lesk dodávajú oblečeniu elegantný vzhľad, ktorý je ako stvorený na pláž, letné stretnutia alebo večerné prechádzky. Ľan je navyše mäkký na dotyk a poskytuje výnimočný komfort, vďaka čomu je jeho nosenie čistým pôžitkom.

Na čo si dať pri nákupe pozor?

Pri rozhodovaní o kúpe ľanového oblečenia si však treba dať pozor na niekoľko dôležitých detailov. V prvom rade je veľmi dôležité pozrieť sa na zloženie konkrétnych látok. Veľa obchodov používa pútavé titulky o ľanových kolekciách a neskôr sa ukáže, že hoci daná blúzka či šaty mali byť z ľanu, v skutočnosti ho obsahuje len 10-20% v porovnaní s prímesami iných vlákien, najčastejšie umelých alebo syntetických. Pri skladaní šatníka si preto treba dať záležať na tom, aby konkrétne výrobky boli aspoň väčšinovo z ľanu.

Ak sa rozhodnete kúpiť ľanové výrobky, je najlepšie ísť do obchodu a skontrolovať jemnosť materiálu. Ľan môže byť zo začiatku trochu drsný, ale ak je oblečenie vyrobené kvalitne, šaty či blúzka po vypraní a používaní postupne zmäknú. Preto je veľmi dôležité ohmatať si materiál v predajni a posúdiť, či sa bude pohodlne nosiť.

Rovnako dôležité je venovať pozornosť hmotnosti ľanového výrobku. Ak hľadáte letné oblečenie, musíte zvoliť nižšiu gramáž (160 g/m2), vďaka čomu bude oblečenie vzdušnejšie, tenšie a ľahšie. Na chladnejšie dni poslúži vyššia gramáž (285 g/m2), vďaka ktorej bude látka tuhšia a hrubšia.

Ako sa starať o ľanové oblečenie?

Ľanové oblečenie na leto si vo väčšine prípadov nevyžaduje špeciálne čistenie, oplatí sa však dodržiavať niekoľko pravidiel, ktoré predĺžia ich životnosť. Pred praním treba ľanové oblečenie otočiť naruby a potom nastaviť krátky cyklus a nízku teplotu (30-40 stupňov Celzia). Mali by ste tiež pamätať na to, že ľanové materiály majú radi priestor, takže bubon by nemal byť plný až po okraj. Vďaka tomu sa materiál nebude toľko krčiť.

Po vypraní nedávajte ľanové oblečenie do bubnovej sušičky, pretože to môže spôsobiť, že sa látka trochu zrazí. Zároveň je potrebné si uvedomiť, že bielizeň veľmi rýchlo schne a vráti sa do svojho tvaru, preto ju po vybratí z práčky stačí vytriasť, narovnať a najlepšie nechať naplocho, aby sa na nej nerobili čiary. materiál.

A čo žehlenie? Bielizeň miluje vodu, preto je najlepšie žehliť ju ešte vlhkú. A ak stihne zaschnúť, stačí jemne navlhčiť vodou z atomizéra. Neskôr môžete bielizeň žehliť žehličkou aj pri teplote 200 stupňov Celzia. Len treba pamätať na to, že tento typ oblečenia žehlíme vždy naruby.

Pri správnej starostlivosti vám ľanové oblečenie vydrží naozaj dlho a bude perfektným doplnkom letného stylingu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

The post Je ľahký a štýlový. Ideálny materiál na letné dni appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie