Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Je možné sa predávkovať vodou? Odpoveď vás možno prekvapí

Pitie vody je jedným z najzdravších návykov a čoraz viac ľudí si uvedomuje, že správna hydratácia prospieva nášmu telu, mysli aj kráse. Je teda možné predávkovať sa týmto blahodarným nápojom? Pravda vás môže silne prekvapiť! Platí, že zdravý dospelý človek by mal denne vypiť 1,5 až 2 litre vody. Samozrejme, sú chvíle, keď svojmu telu […]
Menej ako 1 min. min.

Pitie vody je jedným z najzdravších návykov a čoraz viac ľudí si uvedomuje, že správna hydratácia prospieva nášmu telu, mysli aj kráse. Je teda možné predávkovať sa týmto blahodarným nápojom? Pravda vás môže silne prekvapiť!

Platí, že zdravý dospelý človek by mal denne vypiť 1,5 až 2 litre vody. Samozrejme, sú chvíle, keď svojmu telu dodáme viac tekutín a nie je na tom nič zlé. Počas horúceho počasia a zvýšenej fyzickej námahy je vhodné zvýšiť prísun vody. Napriek tomu sa ukazuje, že hoci je to mimoriadne zdravé, nemôžeme piť toľko, koľko chceme, a ak to preháňame…. môžeme nakoniec vypiť príliš veľa.

Koľko vody je príliš veľa?

Podľa odborníkov by sme nemali prijať viac ako liter vody za hodinu a v priebehu dňa by toto množstvo nemalo presiahnuť 6 litrov. Čo sa stane, ak toto množstvo prekročíme? V prvom rade sa naruší hladina elektrolytov v našom tele a navyše sa vyplaví sodík. Obličky, ktoré filtrujú vodu v našom tele, zase nebudú stíhať svoju prácu a môžu byť preťažené.

V dôsledku toho môžeme získať intoxikáciu vodou, ktorá sa odborne nazýva hypertonické vedenie. Možno ju rozpoznať podľa bolesti hlavy, nevoľnosti, výraznej únavy a zvracania.

Príznaky toho, že pijete príliš veľa vody

Stojí za to zvážiť, či nepijete príliš veľa vody. Tieto príznaky by vás mali znepokojovať:

Močíte často (viac ako 7-8-krát denne) a je prakticky priehľadný.

Notorickým chodením na toaletu môžete z tela vyplavovať draslík, ktorého nedostatok spôsobuje kŕče v lýtkach.

Pitie príliš veľkého množstva vody môže tiež viesť k nerovnováhe soli v tele. Nízka hladina soli spôsobuje únavu, bolesti hlavy a nevoľnosť.

Sodík je zodpovedný za udržiavanie rovnováhy tekutín v bunkách. Jeho nízka hladina spôsobená príliš veľkým množstvom vody v tele môže spôsobiť jeho pohyb, čo má za následok opuch končatín.

Pociťujete nevoľnosť a nadúvanie, ktoré je spôsobené tým, že vypitá voda čiastočne zaplní váš žalúdok.

Treba si však uvedomiť, že pitie príliš veľkého množstva vody je pomerne zriedkavé. Mali by ste sa preto sústrediť na vypitie odporúčaných 2 litrov a nezabúdať, že telo hydratujete aj inými tekutinami (rôznymi nápojmi alebo tekutými jedlami) a jedlom.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie