Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Je plamenník vhodný na balkón? Musí byť splnená jedna podmienka

12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ketsuda Anthawa). Hoci pochádza z trópov, pestovanie plamenníka na Slovensku má čoraz väčší okruh priaznivcov. Atraktívny vzhľad kvetov a relatívne nízke nároky z neho robia nenáročnú záhradnú okrasnú drevinu. Nemáte okolo domu veľa miesta, a tak vás zaujíma, či je plamenník vhodný na balkón? Odpoveď znie áno, hoci takéto […]
Menej ako 1 min. min.

12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ketsuda Anthawa).

Hoci pochádza z trópov, pestovanie plamenníka na Slovensku má čoraz väčší okruh priaznivcov. Atraktívny vzhľad kvetov a relatívne nízke nároky z neho robia nenáročnú záhradnú okrasnú drevinu. Nemáte okolo domu veľa miesta, a tak vás zaujíma, či je plamenník vhodný na balkón? Odpoveď znie áno, hoci takéto umiestnenie si vyžaduje zvýšenú záhradnícku starostlivosť o rastlinu.

Naučte sa tajomstvá pestovania plamenníka.
Foto: shutterstock/Ketsuda Anthawa

Je plamenník trvalka?

Existujú rastliny, ktoré dokážu rásť a kvitnúť na jednom mieste mnoho rokov. Ako je to v tomto prípade? Musíte si uvedomiť, že plamenník je jednoročná rastlina. Vo voľnej prírode sa vyskytuje v tropickej Ázii a Afrike.

Rastlina zle reaguje na pokles teploty pod 5 °C. V jej prospech však hovorí skutočnosť, že v našej oblasti je plamenník schopný bohato kvitnúť od mája alebo júna až do prvých mrazov. Typickým druhom, ktorý si slovenskí záhradníci najčastejšie vyberajú, je plamenník striebristý.

Keď chýba záhrada – je plamenník vhodný na balkón?

Je čas na stručnú charakteristiku plamenníka. Rastlina je schopná dosiahnuť výšku až 50 centimetrov. Vyznačuje sa elipsovitými listami intenzívnej zelenej farby. Záhradníci sa tešia najmä na nápadné kvety v bielej, žltej, oranžovej, ružovej, červenej, bordovej alebo fialovej farbe. Vyskytujú sa aj viacfarebné druhy.

Krásne zdobí záhrady, ale je vhodná na terasu? Plamenníky sa dajú úspešne pestovať aj na balkóne. Treba však poznamenať, že rastliny v kvetináčoch si vyžadujú častejšiu zálievku ako tie, ktoré rastú v zemi.

Poznajte požiadavky plamenníka skôr, ako sa rozhodnete kúpiť sadenice.
Foto: shutterstock/yar-andy

Požiadavky plamenníka

Pôsobí veľmi malebným dojmom a zároveň nie je veľmi rozmarnou rastlinou. Začnite so substrátom. Plamenník má rád úrodnú a priepustnú pôdu, najlepšie s neutrálnym alebo mierne kyslým pH. Pôdu môžete pred výsadbou zmiešať s kompostom.

Druhým bodom, ktorému treba venovať pozornosť, je poloha. Nemá rád prievan, preto sa uistite, že kvetináč s rastlinou stojí na balkóne na odľahlom mieste, chránenom pred vetrom. Dobre sa mu bude dariť na slnečných a polotienistých miestach.

Keď sa mu darí v pôde, je odolný voči krátkodobému suchu. Ak sa rozhodnete pestovať plamenník v kvetináči, mali by ste ho pravidelne zalievať – pôda by mala byť stále mierne vlhká. Najmä v lete ho môže ohrozovať nadmerné odparovanie vody zo substrátu v nádobe. Je dobré použiť hydrogél. Okrem toho sa odporúča plamenník počas obdobia kvitnutia raz týždenne prihnojiť. Vyberte si tekutú univerzálnu výživu.

Na kytice a sušenie

Ceníte si praktické využitie rastlín? Možno vás bude zaujímať, že plamenník sa v miestach svojho prirodzeného výskytu považuje za burinu aj za liečivú rastlinu. My však odporúčame používať ju iným spôsobom.

Môžete z neho vytvoriť originálnu kyticu, ktorá ozdobí váš domov alebo poslúži ako krásny darček pre blízkeho človeka. Kvety plamenníka sa oplatí aj sušiť, pretože strata farby je minimálna. Takto si zachováte čaro jednoročnej rastliny vo svojej blízkosti dlhšie.

Z plamenníka sa dá vytvoriť nádherná kytica.
Foto: shutterstock/EvMaslova

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Nie hortenzie a nie orgován. Vysaďte si tento ker do záhrady. V lete poteší svojimi „snehovými“ guľami

Táto rastlina je tajnou zbraňou proti škodcom. Vysaďte ju do záhrady v okamihu. Zabije nielen kliešte

The post Je plamenník vhodný na balkón? Musí byť splnená jedna podmienka appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie