Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Je potrebné počas búrky vypnúť elektroniku zo zásuvky? Expert vás prekvapí

Búrka je nepochybne jedinečným poveternostným javom, ktorý v mnohých z nás vyvoláva extrémne emócie. Niektorí obdivujú nezvyčajné divadlo na oblohe s nadšením, iní reagujú s obavami alebo dokonca so strachom. Hoci sa už len zriedkavo riadime ľudovými poverami a počas búrky si už takmer nikto nezapáli sviečku na hromničku, napriek tomu je dobré vedieť, ako […]
Menej ako 1 min. min.

Búrka je nepochybne jedinečným poveternostným javom, ktorý v mnohých z nás vyvoláva extrémne emócie. Niektorí obdivujú nezvyčajné divadlo na oblohe s nadšením, iní reagujú s obavami alebo dokonca so strachom.

Hoci sa už len zriedkavo riadime ľudovými poverami a počas búrky si už takmer nikto nezapáli sviečku na hromničku, napriek tomu je dobré vedieť, ako si počas tohto prudkého atmosférického javu ochrániť svoj domov.

Čo robiť počas búrky?

Jún je mesiac, ktorý je známy prudkými atmosférickými javmi. Horúce počasie sa strieda s výkyvmi počasia, počas ktorých sa často stretávame so silným dažďom a tiež s búrkami.

Okolo pravidiel zaobchádzania s bleskami vzniklo mnoho mýtov. Niektoré z nich pretrvávajú dodnes, na iné sa už zabudlo. Vzdelávanie v tejto oblasti je však stále potrebné.

Vo všeobecnosti dobre vieme, čo robiť počas búrky, keď sme vonku. Vtedy sa vyhýbame pobytu na kopcoch a na otvorených priestranstvách a pri stromoch. Snažíme sa čo najrýchlejšie nájsť úkryt a pokiaľ možno sa včas dostať domov. Čo však robiť v budove počas búrky?

Zabezpečte svoj dom pred búrkou

Ak sa počas búrky nachádzate v interiéri, je vhodné mať zatvorené okná a vyhýbať sa kontaktu s kovovými predmetmi a zariadeniami, ako sú napríklad kovania. Najkontroverznejšou otázkou je však otázka elektroniky.

Blesk je schopný spôsobiť škody na elektrickej sieti, ale zdá sa, že pri dnešných moderných systémoch ochrany siete a prítomnosti ochrany pred bleskom tieto nebezpečenstvá nie sú reálne. Nič nemôže byť ďalej od pravdy.

Mal by som počas búrky odpojiť svoje spotrebiče od elektrickej siete?

Potreba chrániť elektronické zariadenia v domácnosti počas búrky nie je mýtus. Nebezpečenstvo vyplýva zo skutočnosti, že existujú dva rôzne typy bleskov. Zatiaľ čo záporné výboje elektroniku nepoškodia, silné kladné výboje sú pomerne nebezpečné.

Ako zistíte, či ide o kladný výboj?

Kladné výboje sa vyznačujú tým, že sú oveľa hlasnejšie a kanál výboja je relatívne rovný. Zvyčajne sa v ňom nenachádzajú žiadne vetvy, je oslepujúco jasný a hrom pripomína výbuch alebo delostreleckú salvu. – Artur Surowiecki, prezident spoločnosti Skywarn Poland, to vysvetľuje v rozhovore pre portál komputerswiat.pl.

Prezident organizácie známej ako poľskí lovci búrok uviedol, že jav pozitívnych výbojov súvisí s generovaním elektromagnetického poľa. Aké riziko z toho vyplýva?

(…) Elektromagnetická indukcia sa môže vyskytnúť vo vnútri domácich zariadení – vzniknú veľmi silné prúdy, ktoré môžu spôsobiť aj popáleniny zariadení. – vysvetlil Artur Surowiecki.

Ako ochrániť elektroniku pred búrkou?

Ak chceme mať absolútnu istotu bezpečnosti elektrických spotrebičov počas búrky, nestačí sa spoliehať len na systém ochrany pred bleskom alebo dokonca na pásy prepäťovej ochrany. Nemusí stačiť ani odpojenie poistiek.

Ak sa teda vyskytne veľmi prudká a silná búrka, jediným istým riešením je odpojiť akékoľvek dôležité elektronické zariadenie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie