Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Je to len klamný manéver. Nemci mohli inváziu v Normandii odraziť, no napokon ju spojencom uľahčili

Bolo to ťažké rozhodnutie, no musel ho urobiť. Počasie síce stále nie je priaznivé, oproti minulým dňom sa však o čosi zlepšilo a čakať, či bude ešte lepšie, sa už nedá. Ďalší odklad by totiž mohol úspech tejto veľkej operácie ohroziť. Necelých 24 hodín po tom, ako vyslovil vetu: „Dobre, zajtra ideme na to!“, ktorou […]
Menej ako 1 min. min.

Bolo to ťažké rozhodnutie, no musel ho urobiť. Počasie síce stále nie je priaznivé, oproti minulým dňom sa však o čosi zlepšilo a čakať, či bude ešte lepšie, sa už nedá. Ďalší odklad by totiž mohol úspech tejto veľkej operácie ohroziť.

Necelých 24 hodín po tom, ako vyslovil vetu: „Dobre, zajtra ideme na to!“, ktorou stanovil začiatok invázie na tento deň, čaká hlavný veliteľ spojeneckých síl americký generál Dwight Eisenhower vo svojej kancelárii na prvé správy z Normandie. Práve tam v tejto chvíli smeruje najväčšia invázna armáda v dejinách.

Tvorí ju viac než 156-tisíc mužov, najmä Američanov a Britov, ktorých na druhú stranu Lamanšského prielivu prepravuje 6 939 plavidiel, podporovaných 11 590 lietadlami.

„Upierajú sa na vás oči celého sveta a na každom kroku vás budú sprevádzať nádeje a modlitby ľudí milujúcich slobodu. Vaša úloha nebude ľahká. Nepriateľ je dobre vycvičený, vybavený, zocelený v boji a bude sa tvrdo biť. Vy však naplno dôverujte svojej odvahe, oddanosti povinnosti a zručnosti v boji. Nič iné ako úplné víťazstvo neprijmeme!“ vyprevádzal ich hlavný veliteľ.

Je utorok 6. júna 1944, pol tretej nadránom. V tejto chvíli už má operovať na francúzskom území za nemeckou obrannou líniou 23-tisíc spojeneckých výsadkárov, ktorých úlohou je pred vylodením hlavných síl obsadiť, prípadne zničiť dôležité strategické body.

Eisenhower vie, aká riskantná je nielen ich misia, ale aj celá operácia Overlord, ako znie kódové označenie invázie. A vie aj to, že sa môže rovnako nevydariť ako vydariť. Pochybnosti ho napokon usádzajú za stôl, berie do ruky pero a píše:

„Naše vylodenie v oblasti Cherbourg – Havre zlyhalo. Nepodarilo sa vytvoriť potrebný oporný bod, a preto som vojská stiahol. Moje rozhodnutie o mieste a momente útoku vychádzalo z najlepších dostupných informácií. Pechota, letectvo a námorníctvo urobili všetko, čo zmôže hrdinstvo a oddanosť povinnosti. Ak má na niekoho padnúť vina za neúspech, tak iba a výlučne na mňa.“…

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie