Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Je vynikajúcim doplnkom vody. V horúcich dňoch poskytuje osvieženie a podporuje trávenie

10.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Antonina Vlasova). Je taká samozrejmá, že sa na ňu niekedy zabúda. Mäta patrí medzi obľúbené bylinky mnohých Slovákov. Používa sa ako prísada do mnohých jedál, ale v lete je jej hlavnou funkciou poskytnúť osvieženie počas horúcich dní. Listy tejto rastliny však majú oveľa viac využití. Povieme Vám niekoľko z […]
Menej ako 1 min. min.

10.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Antonina Vlasova).

Je taká samozrejmá, že sa na ňu niekedy zabúda. Mäta patrí medzi obľúbené bylinky mnohých Slovákov. Používa sa ako prísada do mnohých jedál, ale v lete je jej hlavnou funkciou poskytnúť osvieženie počas horúcich dní. Listy tejto rastliny však majú oveľa viac využití. Povieme Vám niekoľko z nich.

Aké využitie má mäta?
Foto: shutterstock/Antonina Vlasova

Mäta je rastlina plná chuti. Má široké využitie v kuchyni, ale nielen v nej. Oceníte ju najmä v lete, najmä počas horúčav. Okrem toho má mnoho zdraviu prospešných vlastností. Čo je o nej ešte známe a ako sa dá využiť?

Mäta ako bylina s mnohými spôsobmi použitia

Mäta je známa už od staroveku, ale v posledných rokoch sa stala takou populárnou, že ju možno ľahko kúpiť čerstvú takmer v každom supermarkete. Navyše sa ľahko pestuje v záhradách a na balkónoch.

Čerstvé lístky mäty majú jedinečnú chuť a vôňu. V súčasnosti je k dispozícii množstvo odrôd. Medzi najobľúbenejšie patrí samozrejme mäta pieporná, ale aj čokoládová, citrónová, ananásová alebo jahodová.

Mäta je užitočná pri tráviacich ťažkostiach a plynatosti. Pomáha tráviacemu systému.
Foto: shutterstock/Gv Image-1

Existuje teda pomerne veľa druhov mäty. Všetky majú spoločné jedno. Všetky ponúkajú jedinečnú mätovú chuť a vôňu. Spolu s nimi idú ruka v ruke aj jedinečné vlastnosti tejto rastliny. Pre mnohých je známa najmä vo forme čaju. Ten je s obľubou vyhľadávaný pri tráviacich ťažkostiach.

Mäta je užitočná pri tráviacich ťažkostiach a plynatosti. Pomáha tráviacemu systému. To však nie je všetko. Je mimoriadne nápomocná pri prechladnutí a zápaloch horných dýchacích ciest. Dobre pôsobí aj ako prípravok pri bolestiach svalov.

Čerstvé lístky mäty ako prísada do letných nápojov

O vlastnostiach mäty by sa dalo napísať oveľa viac. S príchodom horúcich dní sa pozornosť obracia na osviežujúce schopnosti mäty. Hlavnou zložkou mäty je mentol. Ten má chladivý účinok.

Táto rastlina je obzvlášť cenená v lete pre svoju osviežujúcu vôňu a chuť. Stačí niekoľko čerstvých lístkov mäty, aby ste zažili príjemný ochladzujúci účinok, keď sa počas letných dní z oblohy valia horúčavy. Prečo si teda nezakúpiť čerstvú mätu? Jej blahodarné účinky využijete v horúcom počasí.

Výborne funguje napríklad ako prísada do citrónovej limonády. Táto kombinácia je počas leta obľúbeným nápojom mnohých ľudí. O tom, že je skvelým doplnkom aj do vody, sotva treba presviedčať. Jednoducho povedané. Stačí pohár vody, niekoľko lístkov čerstvej mäty a prípadne kocky ľadu a zažijete to najpríjemnejšie ochladenie v horúcom dni.

Výborne funguje napríklad ako prísada do citrónovej limonády. Táto kombinácia je počas leta obľúbeným nápojom mnohých ľudí.
Foto: shutterstoch/iravgustin

Okrem toho sa z mäty dá pripraviť mnoho zaujímavých jedál. Okrem iného je veľmi obľúbený šalát s kuskusom, petržlenovou vňaťou a mätou. Toto jedlo je plné výraznej a zaujímavej chuti. Oplatí sa ju pridať do dezertov, smoothies a koktailov. Dodá im mierne osviežujúcu chuť, ktorá je vítaná najmä počas vysokých letných teplôt.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Bylinky, ktoré potláčajú chuť na sladké. Pite ich každý deň a zabudnete na sladkosti

Osviežujúci čaj s medovkou a mätou – skvelý spôsob, ako si zlepšiť náladu a zdravie!

The post Je vynikajúcim doplnkom vody. V horúcich dňoch poskytuje osvieženie a podporuje trávenie appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie