Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Jeden z najhorších suvenírov z dovolenky. Parazit sa nepozorovane dostane do kufrov

15.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pavel Krasensky). Milujú byť medzi ľuďmi, aj keď bez vzájomnosti. Ploštice môžu vziať všetku radosť z cestovania – o veľkých problémoch s týmto drobným hmyzom sa veľa hovorí najmä v súvislosti s dovolenkovou sezónou, keď mnohí z nás nocujú v prenajatých bytoch, hoteloch alebo ubytovniach. Poradíme vám, ako rozpoznať […]
Menej ako 1 min. min.

15.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pavel Krasensky).

Milujú byť medzi ľuďmi, aj keď bez vzájomnosti. Ploštice môžu vziať všetku radosť z cestovania – o veľkých problémoch s týmto drobným hmyzom sa veľa hovorí najmä v súvislosti s dovolenkovou sezónou, keď mnohí z nás nocujú v prenajatých bytoch, hoteloch alebo ubytovniach. Poradíme vám, ako rozpoznať prítomnosť štítok v ubytovacích zariadeniach. Existuje aj niekoľko pravidiel, ktoré zabezpečia, že si ich domov neprinesiete ako nechcený suvenír.

Milujú byť medzi ľuďmi, aj keď bez vzájomnosti. Ploštice môžu vziať všetku radosť z cestovania – o veľkých problémoch s týmto drobným hmyzom sa veľa hovorí najmä v súvislosti s dovolenkovou sezónou, keď mnohí z nás nocujú v prenajatých bytoch a hoteloch.
Foto: shutterstock/Pavel Krasensky

Prečo sú ploštice nebezpečné?

Ploštice sa živia krvou a ich hlavným potravným objektom je človek. Hoci sa jednoznačne nepreukázalo, že tento hmyz prenáša nebezpečné choroby, aj tak je perspektíva pobytu v ich blízkosti nepríjemná. Môžu spôsobiť celý rad zdravotných problémov vrátane psychických.

Uštipnutie hmyzom sa prejavuje svrbením, začervenaním, opuchom a pálením. Môžu spôsobiť alergické reakcie a v prípade intenzívneho a nekontrolovaného škrabania môže dôjsť k infekciám kože. Navyše prítomnosť štípancov v domácnosti často vedie k stresu a nespavosti, čo má negatívny vplyv na kvalitu života – a to nielen počas prázdnin.

Čo priťahuje ploštice? Často opakovaný mýtus

Všetci škodcovia sa takmer reflexívne spájajú so špinavými, zanedbanými miestami. Priťahuje ploštice špina? Ide o obľúbený mýtus. V skutočnosti hmyz uprednostňuje hladké a čisté povrchy, po ktorých sa ľahšie pohybuje. Ak vaša hotelová izba alebo prenajatý byt žiari čistotou, stále vás to nezbavuje povinnosti vykonať dôkladný prieskum. O chvíľu sa dostaneme k tomu, ako skontrolovať prítomnosť poštíc.

Ako vizerá ploštica?

Hoci sú veľmi nepríjemné, sú malé. Telo dospelých jedincov zvyčajne meria štyri až šesť milimetrov. Ich tvar sa niekedy prirovnáva k jadierku jablka. Majú sploštené, tmavohnedé telo. Vzhľad sa mierne mení v závislosti od toho, ako je škodca nasýtený. Keď je chrobák hladný, bruško sa zvraští a sfarbí do hneda. Po jedle sa naplní krvou a viac sčervená.

Štípanec od štípancov sa ľahko zamení za uštipnutie komárom

Ploštice sa zvyčajne živia v noci, pričom využívajú skutočnosť, že sme po dlhom dni v stave odpočinku. Samotné uhryznutie nie je bolestivé, nepríjemné ťažkosti sa zvyčajne objavia až po niekoľkých hodinách. Ak po noci strávenej v hotelovej posteli pociťujete svrbenie a vidíte začervenané škvrny, pozorne sa pozrite na ich rozloženie.

Na prvý pohľad pripomínajú stopy po komároch. Ich usporiadanie je však menej chaotické. Zvyčajne si všimnete tri až štyri bodky usporiadané v rade alebo v trojuholníku. Niekedy bodnutie hmyzom pripomína červenú vyrážku. Skontrolujte aj posteľ. Na posteľnej bielizni môžu byť viditeľné malé stopy krvi.

Je ťažké ich vyhubiť, takže napriek ich malej veľkosti môžu predstavovať obrovský problém, ak dovolíme, aby sme si tieto tvory priniesli domov.
Foto: shutterstock.com/jareynolds

Takýto suvenír nechcete. Čo môžete urobiť, aby ste si domov nepriniesli ploštice?

Je ťažké ich vyhubiť, takže napriek ich malej veľkosti môžu predstavovať obrovský problém, ak dovolíme, aby sme si tieto tvory priniesli domov. Aj keď sa nám podarí prekonať uhryznutie na dovolenkovej ceste, musíme mať na pamäti, že ploštice sú čierni pasažieri. Nepozorovane sa môžu dostať do našej batožiny a po návrate sa usadiť v našom dome.

Ešte pred rezerváciou si pozorne prečítajte recenzie na ubytovanie. Hoci to nie je stopercentná záruka, je veľká pravdepodobnosť, že predchádzajúci hostia upozornili na problém s posteľnými štrkmi a nezabudnú sa o túto informáciu podeliť. Nezabudnite, že ploštice nie sú doménou schátraných nor a môžu sa vyskytovať aj v naozaj dobrých hoteloch.

Pred kontrolou si položte batožinu do kúpeľne, prípadne na neobsadený nábytok, ako je stôl alebo stolík.

Skontrolujte stav postele – práve v nej a v jej okolí sa zvyčajne hniezdia ploštice. Odhrňte posteľnú bielizeň, pozrite sa pod matrac, dôkladne si prezrite vankúše a švy posteľnej bielizne. Hľadajte samotný hmyz alebo známky jeho výkalov či trusu, ktoré vyzerajú ako bodky plesne alebo papriky.

Preskúmajte nočné skrinky a predmety, ktoré sa na nich nachádzajú. Pozrite sa za obrázky alebo rámy fotografií. Vašej pozornosti by nemali uniknúť švy a výklenky v stoličkách a kreslách. Nezabudnite, že ploštice sa zvyčajne zdržiavajú v okruhu troch až štyroch metrov od postele. Preventívne skontrolujte šatníky.

Na uloženie batožiny je dobré zaobstarať si vzduchotesné plastové vrecká na zips. Vyhnete sa tak tomu, aby sa vám do kufra alebo batohu dostali chrobáky a priniesli si ich domov.

Ako sa zbaviť ploštíc? Prevencia

Stále vo vás niečo vyvoláva obavy? Po príchode domov okamžite vyperte všetky svoje veci (aj tie, ktoré ste nemali na sebe) pri teplote nad 45 °C. Tým zlikvidujete nepozvaných hostí a ich vajíčka. Batožinu preventívne postriekajte sprejom proti hmyzu. Po výlete to môže byť trochu nepríjemné, ale odstránenie ploštíc, keď sa už usadia, bude oveľa väčším problémom a s najväčšou pravdepodobnosťou si vyžiada privolanie odborníkov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

4 príznaky, že máte doma ploštice. Hniezdia na týchto miestach a v noci sa chodia kŕmiť

Ako vyhubiť ploštice? Babičkina metóda bude fungovať, ak použijete metódu „čím dlhšie, tým lepšie“

The post Jeden z najhorších suvenírov z dovolenky. Parazit sa nepozorovane dostane do kufrov appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie